Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνεργασία και συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου
- 12/06/2008Μόνο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις προοπτικές και να δώσει την απαραίτητη δυναμική για ένα κοινό, καλύτερο μέλλον στο νησί. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.


Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης της κας Μπακογιάννη τόσο γιατί είναι η πρώτη μετά την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης όσο και γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο σημαντική για το κυπριακό πρόβλημα. Τόνισε, δε, τη μεγάλη πολιτική και έμπρακτη συμπαράσταση που ανέκαθεν προσφέρει η Ελλάδα, ειδικά στο μεγάλο εθνικό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, με την ομόλογό του είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα που αφορούν τόσο στις ευρω-τουρκικές σχέσεις όσο και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσμικά και πολιτικά. Διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση σε φιλικό κλίμα κατά την οποία έγινε ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία και συντονισμός σε διάφορα ζητήματα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Υπουργός.

Από πλευράς της, η κα Μπακογιάννη ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και τόνισε ότι είναι πάντα πολύ σημαντικό να δίδεται η δυνατότητα να συζητηθεί αναλυτικά το μεγάλο θέμα που απασχολεί Ελλάδα και Κύπρο, ο κοινός αγώνας που δίνουμε, Λευκωσία και Αθήνα, για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Και πρόσθεσε: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε έως την επίτευξη του στόχου μιας ενωμένης, σταθερής, ειρηνικής και ευημερούσας ευρωπαϊκής Κύπρου δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Ταυτόχρονα, όμως, κοινή διαπίστωση είναι, επίσης, ότι ο αγώνας αυτός είναι καλός, είναι ένας αγώνας στον οποίο πιστεύουμε και ένας αγώνας τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διεξαγάγουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η ισχυρή βούληση Αθηνών και Λευκωσίας είναι εδώ. Οι ξεκάθαρες θέσεις μας είναι γνωστές, το πλαίσιο των αρχών είναι δεδομένο και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Μόνο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις προοπτικές και να δώσει την απαραίτητη δυναμική για ένα κοινό, καλύτερο μέλλον στο νησί. Μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και ασφάλειας χωρίς την παράνομη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Αυτές οι έννοιες και πρακτικές είναι άγνωστες και ξένες και άνευ περιεχομένου στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία θα ανήκει και η ενωμένη Κύπρος και το σύνολο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όταν, όπως εύχονται Αθήνα και Λευκωσία, θα επιτευχθεί λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ελπίδα και επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις στις διακοινοτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών, που να επιτρέψουν την έναρξη μιας καλά προετοιμασμένης και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Μιας διαπραγμάτευσης που θα μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία, που θα μπορέσει να οδηγήσει σε αποτέλεσμα αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες, από το λαό της Κύπρου που θα είναι ο τελικός κριτής. Η Αθήνα, όπως πάντα, είναι σταθερός υποστηρικτής και συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός του Προέδρου Χριστόφια και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Θέλω να ελπίζω ότι η Άγκυρα που, εκ των πραγμάτων, έχει ιδιαίτερα βαρύνοντα λόγο θα ενθαρρύνει ουσιαστικά την τουρκοκυπριακή ηγεσία προς τη σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής στάσης. Εσωτερικές εξελίξεις και πολιτικές διελκυστίνδες δεν μπορούν να προβάλλονται ως άλλοθι περιχαράκωσης σε ένα παρελθόν διένεξης, καχυποψίας και αδιαλλαξίας που αντιστρατεύεται ένα καλύτερο μέλλον. Η ειλικρινής υποστήριξη που δίνουν Ελλάδα και Κύπρος στη στρατηγική προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή. Δεν είναι, όμως, λευκή επιταγή».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα έναντι της επιμονής της Τουρκίας να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο, η κα Μπακογιάννη είπε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί» και επανέλαβε τη σαφή θέση της Ελλάδας ότι «μια Κύπρος ευρωπαϊκή, ενωμένη, έτσι όπως την ονειρευόμαστε δεν έχει ανάγκη από παρωχημένες λογικές εγγυήσεων ή παρεμβατικών δυνατοτήτων». Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει στην πορεία της διαπραγμάτευσης, αυτό θα το δούμε, κατέληξε.

Ερωτηθείσα ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην εσωτερική κρίση στην Τουρκία για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε: «Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα μέσα στην Τουρκία, προβληματιζόμαστε, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας και περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις». Θεωρούμε, όμως, ότι κανένα εσωτερικό πρόβλημα δεν πρέπει να προβάλλεται ως άλλοθι για να μην προχωρήσει η ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν την Τουρκία ως μέλος της Ένωσης, η κα Μπακογιάννη ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει τη δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προαπαιτούμενα, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την οποία έχει ξεκινήσει η Τουρκία, πρέπει να συνεχιστεί. Από εκεί και πέρα, τα κριτήρια είναι κριτήρια για όλες τις υποψήφιες χώρες και πρέπει να εκπληρώνονται. Υπό αυτές, λοιπόν, τις προϋποθέσεις η υποστήριξη της Ελλάδας είναι μια σταθερή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όταν λέω ότι δεν είναι λευκή επιταγή, εννοώ ακριβώς αυτό. Ότι προϋποθέτει την ευρωπαϊκή προσαρμογή της ίδιας της Τουρκίας. Προϋποθέτει, δηλαδή, τη λογική την ευρωπαϊκή, το ευρωπαϊκό κεκτημένο να γίνει κεκτημένο και της Τουρκίας. Προϋποθέτει ότι, παραδείγματος χάριν, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας θα έχει εφαρμοστεί».

Σε παρατήρηση ότι η θέση που εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας για ειδικό καθεστώς της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να κερδίζει έδαφος και σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε το μοναδικό μοχλό πίεσης που έχουμε για λύση του Κυπριακού, η κα Υπουργός είπε τα ακόλουθα: «Πρώτα απ΄ όλα δεν είμαστε εκεί. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Σαρκοζί έχει καταθέσει τις θέσεις του, η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ τις δικές της, αλλά υπάρχει μία απόφαση, η οποία είναι η απόφαση των 27 και με βάση αυτή κινούμαστε. Αυτή η απόφαση θέτει ακριβώς τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα και οι 27 έχουν αποφασίσει να παγώσουν και τα οκτώ κεφάλαια, τα οποία έχουν παγώσει, ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάξει γνώμη, νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε.

Θέλω, όμως, να πω και κάτι άλλο. Μοχλός πίεσης για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είναι η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Είναι η αίσθηση σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι αυτό το πρόβλημα, το οποίο χρονίζει πάνω από 30 χρόνια, πρέπει να λυθεί και ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό θέμα. Άρα, η Κύπρος σε αυτή της τη μάχη, μαζί με την Ελλάδα, πιστεύω ότι έχει πάρα πολλούς συμπαραστάτες σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και, βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:03:39 PM