Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 31/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κληθείς σήμερα να σχολιάσει το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ανέφερε τα εξής: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για το ψήφισμα το οποίο περιέχει όλες τις βασικές αρχές που θα θέλαμε και ιδιαίτερα την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η UNFICYP στην Κύπρο, όπως και τις βασικές παραμέτρους επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γνωστό ότι δεν ήταν εύκολη διαδικασία η υιοθέτηση του ψηφίσματος φέτος, αλλά με τη βοήθεια χωρών που βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου θεωρούμε ότι έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Βεβαίως, η Κυπριακή Κυβέρνηση από αυτή την εμπειρία αντλεί συμπεράσματα και θα προβαίνει εγκαίρως –όπως ήδη κάνει μέχρι σήμερα- σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και διαβήματα για να επιτυγχάνουμε το στόχο μας».


Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον να μην υπάρξει ανανέωση της θητείας της UNFICYP ή να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά μας για επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός σε κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στο μέλλον της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Βεβαίως, οι θέσεις μας είναι σαφείς, έχουν υιοθετηθεί, εξού και υπάρχει το συγκεκριμένο ψήφισμα. Όμως είναι ευθύνη και καθήκον μας και θα είναι στρατηγική μας να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις». Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι σαφέστατη: ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε διαδικασία συνομιλιών, η UNFICYP πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια διαφορετική περίπτωση. Ταυτόχρονα, να υπενθυμίσω ξανά ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους το επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ελληνική Δημοκρατία».

Ερωτηθείς τι είδους εκβιασμούς δεχθήκαμε μέχρι στιγμής σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση δεν υποκύπτει ούτε σε πιέσεις ούτε σε εκβιασμούς». «Ακολουθούμε μια σταθερή γραμμή και μια πολιτική ξεκάθαρη που βασίζεται σε αρχές. Και βεβαίως δεν πρόκειται, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε εμείς να ενδώσουμε σε οποιεσδήποτε πιέσεις», σημείωσε.

Ερωτηθείς πού προσανατολίζεται η πλευρά μας σε σχέση με τα σενάρια που υπάρχουν εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, όλα τα σενάρια και όλες τις πιθανές αντιδράσεις από κυπριακής πλευράς, σημειώνοντας ότι βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να υπάρξουν διάφορες εξελίξεις μέχρι τότε».

Σε ερώτηση εάν αληθεύει ότι ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών κ. Bildt είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης, σύμφωνα με το οποίο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο θα προσγειωνόταν στο Λευκόνοικο, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «δεν ετίθετο θέμα προσγείωσης στο Λευκόνοικο» και πρόσθεσε ότι παρά το ότι «υπήρξαν διάφορα προβλήματα όσον αφορά στη συγκεκριμένη επίσκεψη, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Bildt», «σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε συνεννόηση και ξεπεράστηκαν αυτά τα προβλήματα».

Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη επίσκεψη του στη Συρία ο κ. Κυπριανού είπε ότι αναχωρεί αργά το βράδυ για τη Δαμασκό όπου αύριο θα έχει σειρά επαφών με στελέχη της Συριακής Κυβέρνησης. «Η Συρία είναι μια φίλη χώρα με την οποία έχουμε παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις από την Ανεξαρτησία της Κύπρου και εντεύθεν. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά πιστεύουμε ότι σε ένα καλό κλίμα συνεργασίας, καλής θέλησης και πολιτικής βούλησης μπορούν να ξεπεραστούν», είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι στόχος της επίσκεψης του είναι η προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συρία που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του έτους.

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των δρομολογίων μεταξύ Συρίας και κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός είπε ότι είναι μέσα στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και στα θέματα που θα συζητήσει με τη Συριακή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:17 PM