Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την μεταξύ τους συνάντηση στην Ουάσιγκτον D.C. - 13/05/2014


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ JOHN KERRY: Καλημέρα σε όλους. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κασουλίδη με τον οποίο συναντηθήκαμε ξανά τον περασμένο Μάιο. Έχουμε συζητήσει και εργαστεί στο θέμα της επίτευξης ειρήνης στην Κύπρο, για επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Και έχουμε το προνόμιο να συνεργαζόμαστε μαζί τους σε αυτή την προσπάθεια.


Υποστηρίζουμε πολύ αυτή την πρωτοβουλία. Ελπίδα μου είναι να βρίσκομαι στη Λευκωσία και ίσως στην Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι τους επόμενους μήνες. Συζητούμε για μια επίσκεψη εδώ και λίγο καιρό.

Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε βοηθητικοί σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις και αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Κύπρου να εργαστεί και να συμβάλει σε μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος υπήρξε πραγματικά βοηθητική ως εταίρος, ως ένας στρατηγικός εταίρος, σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και ιδιαιτέρως, όσον αφορά στη Συρία και την απομάκρυνση των χημικών όπλων. Αυτή η ηγεσία, αυτή η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας.

Στην Κύπρο, υπάρχουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας
Επομένως, έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Θα ήθελα να εκφράσω σε όλους και να υπογραμμίσω το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για την ηγετικότατα που επιδεικνύει η σημερινή διακυβέρνηση και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί της.

Καλωσορίσατε κ. Υπουργέ Εξωτερικών. Είμαστε χαρούμενοι που σας έχουμε εδώ. Θα θέλατε να πείτε κάτι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Kerry για αυτή τη συνάντηση. Είναι η δεύτερη συνάντηση μαζί του τους τελευταίους 12 μήνες.

Πολλά πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με την Ουκρανία, καθώς επίσης και στην δική μας περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς περιοχής. Και κάτι που είναι πολύ συναφές με την ανάγκη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ευχαριστούμε τον Υπουργό Kerry και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη βοήθειά και το ενδιαφέρον τους.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, διότι πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να προωθηθεί το ζήτημα ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πλαίσιο –εάν μπορώ να το αποκαλέσω έτσι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ JOHN KERRY: Και εμείς συμφωνούμε με αυτό. Απολύτως. Και θα το εξετάσουμε. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ, όλους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:50:24 PM