Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων για την απόκτηση του καθεστώτος του «κράτους παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ» - 29/11/2012


Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε όπως υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων για την απόκτηση καθεστώτος «κράτους παρατηρητή μη μέλους στα Ηνωμένα Έθνη» και θα ψηφίσει υπέρ του προσχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σήμερα.


Η εν λόγω απόφαση είναι σύμφωνη με τη μακρόχρονη θέση αρχών της Κύπρου επί του παλαιστινιακού ζητήματος, ούσα επίσης μέλος της Επιτροπής για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού από την ίδρυσή της Επιτροπής το 1975. Η πιο πάνω απόφαση της Κύπρου, είναι επίσης σύμφωνη με την έκκληση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, για μια λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος που θα επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων και θα επιτρέπει σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, σε δυο κράτη, υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Η Κύπρος απευθύνει εκ νέου έκκληση για την επείγουσα επανέναρξη ουσιαστικών και απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να στοχεύουν σε μια συνολική λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης στη βάση συμφωνημένων παραμέτρων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και στη βάση του διεθνούς δικαίου, κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των μερών, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ανησυχιών επί της ασφάλειας του Ισραήλ. Προς αυτό το σκοπό, η Κύπρος καλεί αμφότερες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις οι οποίες συμβάλλουν αρνητικά επί της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών ή που μεταβάλλουν την κατάσταση επί του εδάφους κατά τρόπο που να μην είναι συμβατός με τον στόχο της επίτευξης λύσης δυο κρατών.

Τέλος, η Κύπρος εκφράζει την ελπίδα ότι η σημερινή ψηφοφορία, η οποία συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Καλεί δε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να στηρίξουν άμεσα μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Η υποστήριξη της Κύπρου σε αυτές τις προσπάθειες θα παραμένει αμετάκλητη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:42:11 PM