Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις νέες προκλητικές απειλές της Τουρκίας - 18/05/2012


Η σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τις νέες απειλές και προκλήσεις συνιστά ακόμη μία έκφανση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.


Οι απειλές αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα διότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί πάντοτε με βάση το διεθνές δίκαιο και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί του εδάφους, της θάλασσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης/Υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Η Κυπριακή Δημοκρατία χαίρει της στήριξης της διεθνούς κοινότητας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως αυτή έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι ανυπόστατες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, ούτε να επιχειρεί να επιβάλει τα επεκτατικά της σχέδια με απειλές και εκφοβισμούς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει διεθνώς αυτή την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί με την πολιτική των κανονιοφόρων να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι τουρκικές απειλές δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματός της στον τομέα της αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:24 PM