Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ - 31/03/2010


Πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ, συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Τον κ. Υπουργό συνόδευαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

"Σήμερα είχα μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπου, βεβαίως, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις συναντήσεις, δίνεται η ευκαιρία στην πλευρά μας και στην Κυπριακή Κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις της και τις ανησυχίες της, τις προσδοκίες της σε σχέση με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Βεβαίως είχαμε και την έκδοση της κοινής δήλωσης του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ. Ήταν και αυτό ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε και μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω ότι αυτή η δήλωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έχει και να μην αφεθεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία ότι αποτελεί είτε ενδιάμεση συμφωνία είτε οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια καταγραφή των γεγονότων και τίποτα περισσότερο.

Αναφέρθηκα και στο σημαντικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία. Ασχέτως ποιος κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντί μας, αν η Τουρκία δεν είναι εποικοδομητική και θετική δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια θετική κατάληξη σε αυτή τη διαδικασία. Ιδιαίτερα τώρα που στην επόμενη φάση θα εισέλθουμε σε πολύ δύσκολα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση μάλιστα με την ίδια την Τουρκία.

Και, τέλος, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ στην Αμμόχωστο, στο ζήτημα της Αμμοχώστου και στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει ως Κύπρος για να αντιμετωπιστεί, όπως μπορεί και όπως πρέπει, ανεξάρτητα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Από τη Συμφωνία Κορυφής του 1979 και αργότερα σε Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθορίζεται ότι είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα για το οποίο έχει άμεση και αποκλειστική ευθύνη η Τουρκία και παρακάλεσα τον Γενικό Γραμματέα να μεσολαβήσει και να ενθαρρύνει την Τουρκία να είναι θετική και να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στην περιφραγμένη περιοχή για να αρχίσουν τη μελέτη με στόχο την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και την επιστροφή της στους κατοίκους της. Βεβαίως θεωρούμε αυτό το θέμα ως ανθρωπιστικό, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό ζήτημα. Αντίθετα θα δώσει τα καλύτερα μηνύματα σε αυτή τη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού".

Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Ερώτηση: Τα επόμενα βήματα γίνονται και σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών στις 18 Απριλίου. Καταλάβατε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει κάποια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι αν χάσει ο κ. Ταλάτ;

Απάντηση: Αυτό που πάντα συζητείται στις συναντήσεις αυτές είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει συνομιλητής, ο οποίος δεν υιοθετεί τον επιδιωκόμενο στόχο της λύσης του Κυπριακού ή δεν δεσμεύεται από την εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα και, βεβαίως, μια αλλαγή του κ. Ταλάτ ενέχει αυτούς τους κινδύνους.

Ερώτηση: Την προηγούμενη φορά ο Γενικός Γραμματέας, στο θέμα της Αμμοχώστου σαν να μην κατάλαβε ότι είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την Τουρκία. Είχαμε την ευκαιρία να του εξηγήσουμε περαιτέρω;

Απάντηση: Σήμερα, με αφορμή και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και παρουσιάζοντας το ιστορικό από τις Συμφωνίες Κορυφής του ’79 και εντεύθεν, μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω ότι είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται με τους Τουρκοκύπριους. Η ίδια η έκθεση του Δεκεμβρίου του Γενικού Γραμματέα καθορίζει την Τουρκία ως υπεύθυνη για την Αμμόχωστο και, επομένως, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστό ζήτημα και απευθείας με την Κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ερώτηση: Αντιληφθήκατε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Γενική Γραμματεία μέχρι τις ψευδοεκλογές και αμέσως μετά;

Απάντηση: Όχι, αυτό δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης. Περιοριστήκαμε στα ζητήματα που έχω αναφέρει.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:18 PM