Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΗ 8η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και γιορτάζεται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, ως ελάχιστος φόρος τιμής στις γυναίκες για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή.


Το Υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας πως η παραβίαση και καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, και κατ’ επέκταση οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στη βάση του φύλου, συνιστούν ένα οικουμενικό πρόβλημα με αρνητικές κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες και προεκτάσεις, και ενεργώντας στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης απόφασης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαγγέλλει με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας, τις σημαντικότερες δράσεις που έχει σχεδιάσει και προγραμματίζει να αναλάβει εντός του τρέχοντος έτους:

Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για όλο το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με αντικείμενο την αποτελεσματική ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική.

Διοργάνωση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού σεμιναρίου που να απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες που εργάζονται στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Γυναίκες και Ηγεσία», με στόχο τη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συμμετοχή της Συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών για θέματα φύλου, κας Τζόζη Χριστοδούλου, στην 63η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών (Νέα Υόρκη, 11-22 Μαρτίου) με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας της Δημοκρατίας με άλλα Κράτη μέλη του ΟΗΕ ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.

Εντατικοποίηση του συντονιστικού ρόλου που ασκεί το Υπουργείο ως προς την υλοποίηση των Συστάσεων που υποβλήθηκαν προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της αξιολόγησης της περιοδικής Έκθεσης που είχε υποβληθεί σε σχέση με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών (CEDAW). Η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί το σημαντικότερο νομικό όργανο διεθνώς για την προώθηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και η συμμόρφωση με τις πρόνοιές της αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για επιτυχία στο τομέα της προώθησης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Διοργάνωση Δημόσιας Διαβούλευσης με αντικείμενο την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική, με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και ειδικότερα φορέων και οργανώσεων που εξειδικεύονται σε θέματα που άπτονται της προώθησης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Διοργάνωση από κοινού με άλλα Κράτη μέλη εκδήλωσης (side event) στο περιθώριο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το φθινόπωρο, αφιερωμένης στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων θα καταστήσει το 2019 χρονιά ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών για ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίσπευση της προόδου προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 08/03/2019 02:30:46 PM