Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία
της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής
- 27/08/2010Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. David Harris και μέλη της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.


Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική οργάνωση, η οποία διαδραματίζει ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε, δε, τη συζήτηση ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί στην παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, στην ενταξιακή της πορεία και τις θέσεις της Κύπρου επί του συγκεκριμένου ζητήματος. «Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και δεν αρχίσει να τις εκπληρώνει, αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην τελική της ένταξη, αλλά και στην ίδια την ενταξιακή πορεία», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, δεδομένου ότι βασική πολιτική της Κυβέρνησης είναι να καθιερώσει την Κύπρο ως ένα σημαντικό παίχτη στην περιοχή. Η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στις χώρες της περιοχής, μπορεί να κατανοεί καλύτερα και να προσεγγίζει πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα που τους αφορούν και να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης και των χωρών της περιοχής, εξήγησε.

«Βεβαίως, μετά την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που διατηρεί αυτή τη στιγμή καλές σχέσεις, επαφές και ένα ειλικρινή διάλογο με όλες τις χώρες στην περιοχή. Και αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τη διεθνή κοινότητα και, βεβαίως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δυνατότητα που έχουμε να ενημερώνουμε απευθείας οργανώσεις, όπως η συγκεκριμένη, συμβάλει στο να εξασφαλίζουμε την υποστήριξή τους στις ΗΠΑ σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε, τέλος, ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία και για τις καλές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμερικανική κυβέρνηση και τη μεταξύ τους συνεργασία.


Εξάλλου, κληθείς από δημοσιογράφο να αναφέρει πού βρίσκεται το θέμα των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος για την Καρπασία, ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις από την πλευρά μας και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν έχουμε απευθείας επαφή με το κατοχικό καθεστώς, όμως το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε επαφή με τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους οποίους έχουμε εγείρει τα ζητήματα, αθόρυβα και χωρίς να το διατυμπανίζουμε από την πρώτη στιγμή που αυτές οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην αρχή φάνηκε ότι αναβλήθηκαν τα σχέδια, φαίνεται όμως ότι τώρα επανέρχονται. Κινητοποιηθήκαμε πάλι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχετε δει την αντίδρασή τους».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο, του οποίου ο ρόλος είναι σημαντικός σε αυτή την προσπάθεια. Υπογράμμισε, δε, ότι αν και οποιεσδήποτε δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος επί δικών μας περιουσιών στο πλαίσιο της κατοχής είναι παράνομες, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμη χειρότερη, γιατί αυτές οι παράνομες δραστηριότητες γίνονται σε προστατευόμενη περιοχή. «Θα συντονιστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζουμε ότι το κατοχικό καθεστώς θα αναθεωρήσει τη θέση του».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:57 PM