Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Κοινή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας, στην Αθήνα - 17/12/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, συμμετείχαν σήμερα σε κοινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία και ο συντονισμός στους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής, οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη γειτονία.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας κ.κ. Κασουλίδης, Βενιζέλος, Λακκοτρύπης και Μανιάτης, προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα ακόλουθα: “Υποδεχόμαστε με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον αγαπητό μου φίλο, συνάδελφο Ιωάννη Κασουλίδη, Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και φυσικά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε εδώ η πρώτη κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον κ. Κασουλίδη αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε και να οργανώσουμε την ολοκληρωμένη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας και θαλάσσιας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας απόφασης, οργανώσαμε σήμερα αυτή τη συνάντηση ώστε να έχουμε ανταλλάξει όλες τις πληροφορίες, να έχουμε αξιοποιήσει όλα τα επίκαιρα στοιχεία προκειμένου να χαράξουμε μια στρατηγική η οποία είναι διπλή: Στρατηγική που αφορά την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και την πολιτική ασφάλειας, στρατηγική που αφορά και την ενέργεια την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τις προοπτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας στις δύο χώρες, αλλά και στον κοινό μας χώρο που είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Βεβαίως, η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλες τις χώρες της περιοχής και γι΄ αυτό εμείς με συνέπεια, και η Ελλάδα και η Κύπρος, προωθούμε σχήματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας τα οποία έχουν αυτό τον ειρηνικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύουν πολιτικά στη σταθερότητα και την ειρήνη σε μια περιοχή, η οποία, δυστυχώς, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην εστία πολλών κρίσεων. Πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό κρίσεων την περιοχή αυτή όπως βέβαια και στην Ανατολική γειτονία της ΕΕ. Η συνάντησή μας έρχεται σε συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδος –Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο, και της διακήρυξης του Καίρου. Ξέρετε είχαν προηγηθεί πάρα πολλές τριμερείς Υπουργικές συναντήσεις, έρχεται στη συνέχεια των τριμερών συναντήσεων Ελλάδος –Κύπρου- Ισραήλ, έρχεται στη συνέχεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και, βέβαια, έρχεται στη συνέχεια πάρα πολλών επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολυμερές πλαίσιο ή σε στενότερο διμερές πλαίσιο που έχουν κάνει οι Υπουργοί Ενέργειας.

Οι εξελίξεις τρέχουν, η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων είναι βεβαίως η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά που επηρεάζει και την τιμή του φυσικού αερίου. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ από την άποψη αυτή να ελέγξουμε τη βιωσιμότητα διαφόρων σχεδίων και να εντάξουμε σχέδια ειδικού διμερούς ενδιαφέροντος στα πανευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους, και από την άποψη αυτή, οι συναντήσεις που είχαν οι κ.κ. Μανιάτης και Λακκοτρύπης με τον Αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Σέφκοβιτς έχουν μεγάλη σημασία.

Μας ενημέρωσε η κυπριακή πλευρά για τις εν εξελίξει έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ενημερώσαμε την κυπριακή πλευρά για την πορεία της προκήρυξης θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Μας ενημέρωσε η Κυπριακή πλευρά για τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της με χώρες της περιοχής. Εμείς ενημερώσαμε την κυπριακή πλευρά για την πορεία των διαβουλεύσεων σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, γιατί έχουμε εν εξελίξει εδώ και χρόνια διαβουλεύσεις με την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Σύμβαση που έχουμε από το 1977 με την Ιταλία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε Σύμβαση οριοθέτησης και της ΑΟΖ και γενικότερα κάναμε μια επισκόπηση όλων των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην ευρύτερη γειτονία της ΕΕ και στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας. Θα θυμάστε ίσως ότι φέτος, στις αρχές του χρόνου 2014, είχε πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη μια πολύ φιλόδοξη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων κρατών του Visegrad και των τριών χωρών των Βαλκανίων που είναι κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ετέθη επί τάπητος η προοπτική ενός νέου διαδρόμου, κεντρικού διαδρόμου, τώρα συζητάμε πάνω στη λύση αυτή ή άλλες παραλλαγές, παρακολουθώντας, όπως είπα και πριν από πολύ κοντά, τις διεθνείς εξελίξεις και τις λεπτές αποχρώσεις και πολύ συχνά ασαφείς ακόμη αποχρώσεις αυτών που λέγονται διεθνώς, που παραπέμπουν σε κάποιους σχεδιασμούς σε κάποιες σκέψεις, σε κάποιες αναλύσεις. Σημασία έχει ότι λειτουργεί αυτή όλη η ολοκληρωμένη συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου για θέματα θαλάσσιας πολιτικής, αρχής γενομένης από την ενέργεια. Σας θυμίζω ότι, η συνεργασία αυτή έχει και άλλες πτυχές, μία πολύ σημαντική πτυχή ήταν η Σύμβαση για την Ερευνα και Διάσωση που υπογράψαμε με τον κ. Κασουλίδη πριν μερικούς μήνες εδώ, κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί σας θυμίζω ότι με την Σύμβαση αυτή, στην πραγματικότητα εφάπτονται οι θαλάσσιες περιοχές των δύο χωρών που αντιστοιχούν στα FIR των Αθηνών και της Λευκωσίας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πώς αντιλαμβανόμαστε και τις σχετικές Συμβάσεις του Σικάγου και του Αμβούργου.

Οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές, ευοίωνες, η ενέργεια ούτως ή άλλως βρίσκεται στο υπόστρωμα όλων των γεωπολιτικών σχεδιασμών και αναλύσεων ιστορικά, αυτό ισχύει και τώρα. Βέβαια, δεν είμαστε μονοδιάστατοι ούτε σκεπτόμαστε με ένα αυτοματοποιημένο τρόπο, προσπαθούμε να ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες και να τις συνθέσουμε γιατί η ανάλυση έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τη συλλογή πληροφοριών και πιστεύω ότι κινούμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή και ασφάλεια στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε χαράξει.

Υποδέχομαι λοιπόν με μεγάλη χαρά τον κ. Κασουλίδη και τον κ. Λακκοτρύπη, εκφράζω και τα αισθήματα του Γιάννη Μανιάτη και παρακαλώ τον κ. Κασουλίδη να πάρει τον λόγο».

O κ. Κασουλίδης στη δήλωσή του ανέφερε: “ Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες συναδέλφους, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη, για τη διευθέτηση της σημερινής συνάντησης που μας έδωσε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής. Ηταν μια από τις αποφάσεις που είχαμε πάρει κατά την τελευταία επίσκεψή μου εδώ, και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προς επίτευξη κοινών εθνικών στόχων και επιδιώξεων.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη εκδήλωση της βούλησης Κύπρου και Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής. Τομείς οι οποίοι ενδιαφέρουν άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι χώρες μας έχουν τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και ενέργειες, να συνεισφέρουν στην ενεργειακή της ασφάλεια.

Κοινές είναι, επίσης, οι προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής και ευημερούσας Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να αποκλείουμε καμιά χώρα, φτάνει οι χώρες να μην αποκλείουν τους εαυτούς τους με πολιτικές που εχθρεύονται άλλες χώρες, όχι μόνο την Κύπρο, αναφέρομαι και στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά όλες οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενες το θαλάσσιο τους πλούτο προς το συμφέρον και την ευημερία των λαών μας.

Όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας αποτέλεσαν αφορμή συνεργασίας των δυνάμεων της Ευρώπης και συνέθεσαν το πλαίσιο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι υδρογονάνθρακες μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο καταλυτικό τρόπο και στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου.

Βεβαίως, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκ νέου το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο για τη συνεχή υποστήριξη της, αλλά και για τις έμπρακτες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος αυτού. Πιστεύω ότι όσο πιο λίγα λέμε στο στάδιο αυτό τόσο το καλύτερο, γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ότι:

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις λόγω των τουρκικών προκλήσεων και του καθολικά αποδεκτού γεγονότος ότι δεν μπορούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμού.

Επιθυμία μας και στόχος μας παραμένει η επιστροφή στο διάλογο, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος από την Κυπριακή ΑΟΖ και να μην επαναλάβει τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με τους φυσικούς πόρους της Κύπρου, έχουν ήδη διασφαλισθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπου υπάρχει σύγκλιση ως προς το ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και θα κατανέμονται κατά δίκαιο τρόπο προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε κ. Υπουργέ για τα όσα είπατε για τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία, μέσω της παρουσίας του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζω ότι ενεργούμε πάντοτε σε στενή συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυπριακή Κυβέρνηση και έτσι θα συνεχίσουμε, με στόχο πάντα την προάσπιση της υπόστασης, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. ‘Οπως είπαμε στη σχετική κοινή ανακοίνωσή μας από τις Βρυξέλλες με τον κ. Κασουλίδη, τούτου διασφαλιζομένου, στόχος μας είναι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων όπως ακριβώς έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο περιμένουμε με το καλό να επιστρέψει από την Νέα Υόρκη και να αναλάβει τα καθήκοντα του στη Μεγαλόνησο.

Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψετε μου και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης να απευθύνω ευχές για πλήρη ανάρρωση και ταχεία ανάληψη των καθηκόντων του».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:11 PM