Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 25/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πρέσβη κ. Αγαθοκλή Αριστείδη.


Ερωτηθείς εάν οι αυξημένες αφίξεις αξιωματούχων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο αφορούν στο συντονισμό εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Πάντα υπήρχε στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, όπως και των Κυβερνήσεων, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι συναντήσεις και η επικοινωνία μας με την κα Μπακογιάννη είναι συχνές σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών. Μετά από την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο έχει αποφασιστεί ένας πιο στενός και έντονος συντονισμός μεταξύ των δύο Υπουργείων και ακριβώς αυτό εφαρμόζεται. Κύπριοι διπλωμάτες έχουν μεταβεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς δεχόμαστε επισκέψεις από αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Συζητούμε όλα τα ζητήματα αλλά, βεβαίως, εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι το Κυπριακό, η προσπάθεια επίλυσής του με τη σημερινή διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων και όλα τα παρεμφερή ζητήματα. Βεβαίως, στην ημερήσια διάταξη πάντα είναι και τα ευρωτουρκικά, το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, οι σχεδιασμοί που θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν αργότερα. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, όλες τις πιθανότητες και όλες τις μορφές αντίδρασης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τον κατάλληλο χρόνο, αφού έχουμε ενώπιον μας τα συγκεκριμένα δεδομένα».

Σε παρατήρηση ότι φαίνεται να κερδίζει έδαφος η θέση του γαλλογερμανικού άξονα για καθεστώς ειδικής σχέσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κυπριανού είπε: «Αυτή είναι η θέση δύο κρατών μελών η οποία έχει διατυπωθεί από τους ηγέτες αυτών των χωρών. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τη δική της προοπτική και τη δική της προσέγγιση. Η κυπριακή θέση είναι ότι εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τόσο σε σχέση με τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις όσο και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην Κύπρο, με τον τρόπο που οφείλει, τότε θεωρούμε ότι μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βλέπουμε ότι η πλήρης ένταξη μπορεί να είναι μια δυνατότητα για την Τουρκία, αλλά χωρίς εκπτώσεις και χωρίς επιλογή σε ποιες υποχρεώσεις πρόκειται να συμμορφωθεί».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μέχρι το Νοέμβριο η Τουρκία θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Με τα σημερινά δεδομένα, όχι. Αλλά είμαστε ακόμη στο Μάιο».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ ότι αναμένει σχέδιο λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2009, ο κ. Κυπριανού είπε: «Είναι γνωστό και δεδομένο το πλαίσιο με βάση το οποίο άρχισαν πέρυσι οι διαπραγματεύσεις: Η λύση θα πρέπει να είναι κυπριακή, δηλαδή αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Ταλάτ ότι θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να διαπραγματευτεί σοβαρά με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Το να είναι αδιάλλακτος και να παρουσιάζει απαράδεκτες θέσεις, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προκαλέσει παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, πιστεύω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση, αντίκειται στα όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι και σίγουρα δεν εξυπηρετεί το στόχο της λύσης, αλλά θεωρώ ότι τον αφήνει εκτεθειμένο τόσο τον ίδιο όσο και την Τουρκία».

Σε ερώτηση για το ποιες επιλογές έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι την αξιολόγησή της τον Δεκέμβριο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είτε μια κοινή θέση των 27 είτε η Κύπρος μόνη της ή μαζί με άλλα κράτη μέλη να εμποδίσει το άνοιγμα μερικών ή ακόμη και όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Όλα αυτά θα ζυγιστούν όταν έρθει το φθινόπωρο».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα που αναφέρεται στην αξίωση του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών να προσγειωθεί στις Βρετανικές Βάσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Bildt αναφέρθηκε σε κάποια προβλήματα οργάνωσης του ταξιδιού του, «υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο αντίληψη των προβλημάτων και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και συνεργασία από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:33 PM