Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Σιέρρα Λεόνε - 06/05/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Σιέρρα Λεόνε, με έδρα το Λονδίνο, κ. Edward Mohamed Turay.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Turay διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο για την αποφασιστικότητα του να διατηρήσει και να ενδυναμώσει περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σιέρρα Λεόνε.

Πρόσθεσε ότι ο λαός της Σιέρρα Λεόνε είναι ευγνώμων για τη μεγάλη υποστήριξη που η Κύπρος προσέφερε στη Σιέρρα Λεόνε κατά τον δεκάχρονο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ο οποίος τελείωσε τον Ιανουάριο του 2002, και για τη συνεχή προσπάθεια της Κυβέρνησης της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Ως μέλη της Κοινοπολιτείας, είπε ο κ. Turay, οι χώρες μας είχαν πάντοτε κοινά συμφέροντα στην Κοινοπολιτεία, στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς τόσο σε διμερή όσο και πολυμερή αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η Κυβέρνηση της Σιέρρα Λεόνε θα ενισχύσει τις προσπάθειες της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Turay είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται με τις τρέχουσες συνομιλίες και από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης που να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο ίδιος προσβλέπουν σε μια στενή και αποδοτική συνεργασία με τη Σιέρρα Λεόνε που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση και επέκταση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι δύο Κυβερνήσεις ανέπτυξαν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας οι οποίοι βασίζονται στην ειλικρινή κατανόηση και το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των δύο χωρών και την ανάγκη των λαών τους να ζουν σε ένα περιβάλλον δημοκρατικών αρχών και οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μέσα από τους κοινούς τους αγώνες στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οι δύο χώρες έχουν εδραιώσει τη συνεργασία τους. Από το 2004, πρόσθεσε, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να επεκταθούν μέσω της συνεργασία της ΕΕ με την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Turay ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει το φίλο λαό της Σιέρρα Λεόνε στις προσπάθειες του για οικονομική ευημερία και κοινωνική ανάπτυξη.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ταλάτ και στις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρά τις ενδείξεις για το αντίθετο, θα αποσύρει τη συχνά διατυπωμένη και από μακρού πεποίθηση του για ύπαρξη «δύο λαών» και «δύο χωριστών κρατών», κάτι που θα δημιουργούσε ένα νέο συνεταιρισμό υπό τη μορφή μιας χαλαρής συνομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι ο κ. ΄Ερογλου κέρδισε τις εκλογές ως αποτέλεσμα των ψήφων των εποίκων και υπογράμμισε ότι η μεταφορά από την Τουρκία, την κατοχική δύναμη, μέρους του πληθυσμού της στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου όπως και συνεχιζόμενη παρουσία εποίκων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της του 1977.

Όσον αφορά στον ρόλο της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει και ένα εποικοδομητικό ρόλο που να βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί να επιλύσει το Κυπριακό και ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εξακολουθεί να παραβιάζει με την κατοχή και τον συνεχιζόμενο εποικισμό της Κύπρου. Πρέπει, επίσης, να δώσει το πράσινο φως στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη για ουσιαστικές συνομιλίες για μια αληθινά επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος αναφερόμενος, τέλος, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η πορεία αυτή δεν μπορεί να παραμένει ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία, η προκλητική στάση και η άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:41 PM