Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο - 05/06/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας κ. Murray McCully.


Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία τον προσεχή Ιούλιο, θέματα Κοινοπολιτείας με έμφαση στις Μαλδίβες και την Υπουργική Ομάδα Δράσης (CMAG), καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Νεοζηλανδό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η σημερινή επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο κ. McCully στην Κύπρο, σε περίοδο δύο ετών, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του για την Κύπρο. Ειδικότερα, δεδομένου του ότι η Νέα Ζηλανδία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα χειριστεί τα θέματα που εξετάζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Νέα Ζηλανδία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον προσεχή Ιούλιο, σε μια περίοδο όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί και η Κύπρος, στο πλαίσιο της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Επομένως», συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, «ενημέρωσα λεπτομερώς τον ομόλογό μου για τις εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της πατρίδας μας». Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι συζήτησαν για τη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την επιλογή της νέας ηγεσίας από τους Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι συνομιλίες και ποια αναμένεται να είναι η επιτευχθείσα πρόοδος μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Η Κύπρος και η Νέα Ζηλανδία είναι μέλη της Κοινοπολιτείας, ενός Οργανισμού κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, που έχει σαν στόχο, πρωτίστως, το κοινό όφελος των λαών μας, στη βάση και των αξιών και των αρχών, στις οποίες εδράζεται η Κοινοπολιτεία. Είναι κοινή η αντίληψη μας όπως η Κοινοπολιτεία προχωρήσει σταθερά στο μέλλον, όπου η πραγματική οικονομική, πολιτική και κοινωνική της προοπτική θα αποκτήσει ουσιαστικές δυνατότητες.

Η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος είναι επίσης μέλη της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG), η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτική και συμβουλευτική ευθύνη των συναντήσεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοκρατικών αρχών στα μέλη της Κοινοπολιτείας. Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Επομένως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που θα έχουμε ενώπιον μας ως μέλη της CMAG.

Ο κ. McCully, υπό την ιδιότητά του επίσης ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισκέφθηκε πριν την επίσκεψή του στην Κύπρο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι εκτιμήσεις του από αυτές τις επισκέψεις για την κατάσταση στις εν λόγω χώρες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες, ειδικότερα ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ προσεχώς».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το Μεσανατολικό, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, όπως και για το σοβαρότατο πρόβλημα των Τζιχαντιστών που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας.

Από πλευράς του, ο Νεοζηλανδός Υπουργός ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται ξανά την Κύπρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με πολλά θετικά γεγονότα.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. McCully υπογράμμισε τα εξής: «Όταν πραγματοποιούσαμε την εκστρατεία μας για την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίσαμε ότι εάν εκλεγούμε, θα είμαστε καλοί ακροατές. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ακούμε τις θέσεις των χωρών, ζητήματα των οποίων εξετάζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όταν είχαμε το ζήτημα του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας το προηγούμενο εξάμηνο, επικοινώνησα με τον συνάδελφό μου για να ενημερωθώ, ένεκα του ότι θα προεδρεύουμε του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ιούλιο, και με μεγάλη προθυμία αποφάσισα να επισκεφθώ το νησί πριν από τον Ιούλιο, για να ενημερωθώ προσωπικά και να διαβεβαιώσω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διαδραματίσει τον υποστηρικτικό ρόλο που πρέπει, ενθαρρύνοντας την καλή βούληση της ηγεσίας που παρατηρείται τελευταία για την επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την προσήλωση που δείχνουν τα μέρη σε αυτήν τη διαδικασία, ως αποτέλεσμα της καλής θέλησης που προκύπτει από τις συνομιλίες.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρύτερη γειτονία της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Ήμουν πρόσφατα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που αποτελούν κομμάτι της Ειρηνευτικής Διαδικασίας της Μέσης Ανατολής, θέμα το οποίο είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί στο Συμβούλιο τους προσεχείς μήνες. Ήταν πολύ βοηθητικό να ακούσω την εξαιρετική και συγκροτημένη άποψη του Υπουργού Εξωτερικών για το ζήτημα.

Όσον αφορά στην Κοινοπολιτεία, εργαζόμαστε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι οι αξίες της Κοινοπολιτείας έχουν κάποια σημασία, και εμείς, ως μέλη της CMAG, ως θεματοφύλακες των αξιών της Κοινοπολιτείας, μερικές φορές καλούμαστε να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις. Προσβλέπω στις συνομιλίες καθώς προχωρούμε, και θα ήθελα να εκφράσω ξανά θερμές ευχαριστίες για την υποδοχή και να υπογραμμίσω τις πολύ καλές διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την θέλησή μας να εργαστούμε από κοινού δημιουργικά τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:56:26 PM