Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ουκρανίας - 15/01/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Oleksandr Demianiuk, ο οποίος επέδωσε τις επιστολές ανάκλησης του προκατόχου του.


Στην ομιλία του ο κ. Demianiuk σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί μεγάλο προνόμιο και τιμή ο διορισμός του σε αυτή την υπέροχη και φιλόξενη χώρα με την οποία η Ουκρανία έχει δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης, οι οποίοι στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και σε κοινές αρχές.

Επεσήμανε παράλληλα ότι από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το Φεβρουάριο του 1992, οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Κύπρο αναπτύσσονται δυναμικά σε όλους τους τομείς και ότι η χώρα του προσβλέπει στην περαιτέρω προώθηση αυτής της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας.

Η Ουκρανία, επεσήμανε ο κ. Demianiuk, ως ένας αξιόπιστος εταίρος, θα καταβάλει έντονες προσπάθειες για την προώθηση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από ενέργειες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Ειδικότερα, πιστεύω ότι ο διμερής, πολιτικός διάλογος θα μπορούσε να καταστεί πιο ενεργός και δραστήριος, ενώ η εμπορική και οικονομική διάσταση της συνεργασίας μας θα μπορούσε να είναι πιο πρακτική και αποτελεσματική», είπε ο Ουκρανός Πρέσβης και ανέφερε παράλληλα ότι το νομικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών χρειάζεται αρκετή ενίσχυση.

Ακολούθως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη συνεχή υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να καταστεί μέλος της ΕΕ ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα από ειρηνικό διάλογο. Μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί, είπε, μέσα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ουκρανικής Κυβέρνησης να έλθει πιο κοντά στην ΕΕ. Προς το σκοπό αυτό, είπε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Προσβλέπουμε επίσης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για μια Νέα Ενισχυμένη Συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή στήριξη της Ουκρανίας ως θέση αρχών προς τις προσπάθειες για προώθηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι ασταμάτητες προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης που να επανενώνει το νησί δεν έχουν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω της επιμονής της Τουρκίας σε αποσχιστικές πολιτικές και στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, μια πολιτική που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Abdullah Gul, ο οποίος έκανε λόγο για 'δύο χωριστά κράτη, δύο λαούς, δύο δημοκρατίες και δύο θρησκείες' στην Κύπρο».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Γιώργος Χατζηαναστασίου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:09:56 PM