Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας - 19/11/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Guobang.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο Κινέζος Πρέσβης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και το λαμπρό πολιτισμό της Κύπρου καθώς και στα σύγχρονα επιτεύγματά της. Ως παλιός φίλος, είπε, η Κίνα παρακολουθεί με ειλικρινή χαρά και εκτίμηση όλα τα επιτεύγματα που έχετε επιτύχει στην οικονομία, την κοινωνική ανάπτυξη και τις εξωτερικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Li Guobang είπε:

«Οι λαοί της Κίνας και της Κύπρου μοιράζονται δεσμούς μακρόχρονης και βαθιάς φιλίας. Με το πέρασμα των χρόνων, με συντονισμένες προσπάθειες των Κυβερνήσεών μας, οι κινεζο – κυπριακές σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί σε νέο επίπεδο. Η πολιτική εμπιστοσύνη έχει εμβαθυνθεί, η αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα των δύο χωρών έχει παγιωθεί, η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης είναι καρποφόρα και έχει διατηρηθεί η στενή επικοινωνία και συνεργασία σε διεθνή ζητήματα.

Η Κυβέρνηση της Κίνας αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Κύπρο και θεωρεί την Κύπρο ως παντοτινό φίλο και εταίρο. Οποιεσδήποτε αλλαγές και να επισυμβούν διεθνώς, περιφερειακά ή στη χώρα μας, η πολιτική της κινεζικής Κυβέρνησης για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας θα παραμείνει σταθερή και αμετάβλητη. Στη βάση των κοινών αρχών αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης χώρας, η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί μαζί με την Κύπρο στις προσπάθειες οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για σταθερή διμερή συνεργασία».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε την εξαίρετη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Κύπρο και την Κίνα, εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησής του να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των υφιστάμενων δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες μας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, πρόσθεσε, είναι πρόθυμη να συμβάλει στην ανάπτυξη της πολυδιάστατης σχέσης της Κίνας με την ΕΕ και να βοηθήσει στην επίτευξη αποδεκτών συμβιβασμών σε τομείς όπου μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή στήριξη της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με την απαραίτητη πολιτική βούληση και ευελιξία, αγωνίζεται για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε μεταξύ άλλων, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποβάλλει προτάσεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνημένη βάση λύσης, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της ΕΕ. Ελπίζουμε ειλικρινά, πρόσθεσε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα διορθώσει τη στάση της υποβάλλοντας πιο λογικές θέσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνημένη λύση, η οποία τελικά να τεθεί ενώπιον του λαού σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την αποφασιστικότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ίδια δέσμευση. Παραμένουμε, είπε, συγκρατημένα αισιόδοξοι παρότι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Και πρόσθεσε: «Για μας όμως είναι ο μόνος δρόμος για να καταλήξουμε σε λύση και να επιτύχουμε την επανένωση της χώρας μας το συντομότερο δυνατόν». Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα ούτε και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε λύση η οποία δεν θα στηρίζεται σε αρχές ούτε και οποιεσδήποτε προσπάθειες για επιβολή επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η λύση, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να προέρχεται από τους Κυπρίους, να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και να έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πορεία της Τουρκίας για να καταστεί μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη αν η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της και η άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της συνεχιστεί». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, καθώς και να συμβάλει ενεργά και αποφασιστικά στη λύση του Κυπριακού».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:29 PM