Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Τυνησίας - 06/05/2010


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Τυνησίας κ. Habib Achour.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Achour αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει
η χώρα του στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών κρατών και εξέφρασε την επιθυμία για ενίσχυση τους. Σημείωσε, επίσης, τη σύγκλιση των απόψεων των δύο χωρών στα κύρια παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Anchour σημείωσε ότι το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου μαζί με τη στρατηγική τους θέση στην περιοχή ενθαρρύνει την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της βόρειας και της νότιας ακτής της Μεσογείου.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, την αλληλοκατανόηση και την εκτίμηση. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία οι σχέσεις αυτές να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει το αίτημα της Τυνησίας για αναβάθμιση στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, γεγονός που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε, επίσης, ότι η «΄Ενωση για τη Μεσόγειο» αποτελεί ακόμη ένα βήμα για συνεργασία τόσο στο κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε βαθιά ανησυχία και θλίψη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό. Καταδίκασε, επίσης, όλες τις ενέργειες που συντείνουν στη συνέχιση του κύκλου της βίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ καθώς και στις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. ΄Ερογλου θα εγκαταλείψει τις θέσεις του για ύπαρξη δύο λαών και δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, γεγονός που θα δημιουργούσε ένα νέο συνεταιρισμό με τη μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει εποικοδομητικές προτάσεις από τον κ. ΄Ερογλου, επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης καθώς και συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας από το σημείο που είχαν διακοπεί τον Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός και πρέπει να γίνει και εποικοδομητικός στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς την Τουρκία να συνεργαστεί έμπρακτα για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία, είπε, πρέπει να δώσει στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη το «πράσινο φως» για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για μια πραγματικά επανενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία της και η άρνηση της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ΄Αγκυρας και την ενεργό συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:44 PM