Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Σερβίας - 04/01/2010


Τη σθεναρή υποστήριξη της Κυβέρνησης της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο νέος Πρέσβης της Σερβίας στην Κύπρο κ. Savo Djurica επιδίδοντας σήμερα, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Στην ομιλία του ο κ. Djurica εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη στο λαό της Κύπρου και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ειλικρινή και ισχυρή υποστήριξη τους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη Σερβία και το λαό της. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Σερβία και η Κύπρος διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια πολύ φιλικές σχέσεις.

Ο Πρέσβης της Σερβίας σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες αντιμετώπισαν στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα όσον αφορά το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας τους. Και οι δύο πλευρές, είπε, έχουν ισχυρή πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ τους προς όφελος των λαών και των χωρών τους.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Djurica είπε: «Η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά τη θέση της Κύπρου όσον αφορά την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί πάντοτε να υπολογίζει στη σταθερή υποστήριξη της Σερβίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Σερβία ο κ. Djurica είπε ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από τις αλβανικές αρχές, στη σερβική επαρχία του Κοσόβου και Μετόχια. Η Σερβία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της, χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης και χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεση της.

Ο κ. Djurica, τέλος, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης της Σερβίας για τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις Κύπρου και Γιουγκοσλαβίας άρχισαν στις αρχές του '60 όταν η πρώτη διάσκεψη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Αδεσμεύτων είχε συγκληθεί στο Βελιγράδι το Σεπτέμβρη του 1961.

Από τότε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γιουγκοσλαβίας και σήμερα μεταξύ Κύπρου και Σερβίας παραμένουν δυνατές και αδελφικές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Γιουγκοσλαβία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974. Φυσικά, πρόσθεσε, και η Κύπρος έπραξε το ίδιο στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του '90.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η πρόσφατη αίτηση της Σερβίας για εισδοχή στην ΕΕ αποτελεί ορόσημο στο στόχο της για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για φιλελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου είναι μια σημαντική εξέλιξη που περίμενε για πολύ καιρό ο σερβικός λαός.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον Σέρβο Πρέσβη ότι η Σερβία μπορεί να στηρίζεται στη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου όσον αφορά στην εκπλήρωση των προσδοκιών της όσον αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που δυστυχώς έχει αμφισβητηθεί από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της ιστορικής σερβικής επαρχίας του Κοσόβου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι με τη διαχρονική θέση αρχών που διατηρούσε η Σερβία βρίσκαμε πάντοτε σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες μας για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας του είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που να τερματίζει την κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας. Για το σκοπό αυτό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχω αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο των τελευταίων λίγων χρόνων.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 60 συναντήσεις σε αυτούς τους 16 μήνες των απευθείας διαπραγματεύσεων. Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αλλά δυστυχώς σημαντικές διαφορές παραμένουν σε πολλά καθοριστικής σημασίας ζητήματα. Μαζί με τον κ. Ταλάτ, πρόσθεσε, αποφασίσαμε να επανεξετάσουμε αυτά τα ζητήματα και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με στόχο να πετύχουμε σημαντικές συγκλίσεις τον Ιανουάριο. Σε αυτό το γύρο των εντατικών συνομιλιών θα στοχεύσουμε σε πιο πολλές συγκλίσεις στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Καταμερισμού Εξουσιών, της Οικονομίας και των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και θα συνεχίσουμε, επίσης, τη συζήτηση για το Περιουσιακό.

Παρά τις δυσκολίες, υπογράμμισε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ίδια δέσμευση και να συμμετάσχουμε στις εντατικές συνομιλίες με την ίδια πολιτική βούληση και την απαραίτητη ευελιξία.

Ελπίζουμε, ειλικρινά, πρόσθεσε, ότι κατά τις εντατικές συνομιλίες οι Τουρκοκύπριοι θα επιδείξουν παρόμοια αποφασιστικότητα και πολιτική θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση.

Διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου και που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Στοχεύουμε, πρόσθεσε, σε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα και πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ξέρουμε, συνέχισε, ότι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως για μας είναι ο μόνος δρόμος για να φτάσουμε σε λύση και να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας το συντομότερο δυνατόν.

Η λύση, είπε, θα πρέπει να είναι προϊόν της παρούσας διαδικασίας υπό κυπριακή ιδιοκτησία και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προτού να παρουσιαστεί στο λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε: "Για να πετύχουμε μια λύση, η Τουρκία πρέπει να συμβάλει με πρακτικό τρόπο και ουσιαστικά στις προσπάθειες μας. Το γεγονός ότι η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους δεν απαλλάσσει την Άγκυρα από τις ευθύνες της. Αυτό τονίζεται στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι η διευθέτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που είναι ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού όπως και το θέμα των εγγυήσεων, εξαρτάται από την Τουρκία. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν δικαιώματα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος, δεν χρειάζεται εγγυητές.

Είπε, τέλος, ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι αόριστες δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης των συνομιλιών δεν είναι αρκετές, η Άγκυρα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει πραγματικά λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:20:55 PM