Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Εσθονό ομόλογό του - 15/04/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας κ. Urmas Paet, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, οι δύο Υπουργοί είχαν συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Paet κατά την οποία, όπως είπε, τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν εις βάθος πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος τόσο διμερή όσο και περιφερειακά και ευρωπαϊκά, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο, η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και η Εσθονία είναι και οι δύο μικρές χώρες που εντάχθηκαν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην οποία αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. «Προσβλέπουμε στο να καλωσορίσουμε την Εσθονία στο Eurogroup και εκτιμάμε όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κυβέρνηση της Εσθονίας για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων. Έχουμε προσφερθεί να συμβάλουμε με τις εμπειρίες μας από τη σχετικά πρόσφατη εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο. Ως μια μικρή χώρα μπορούμε να ταυτιστούμε και να προσφέρουμε πιο σχετικές εμπειρίες σε αυτό το θέμα», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Εσθονό ομόλογό του για το Κυπριακό, τις συνομιλίες που διεξάγονται και όλες τις άλλες σχετικές παραμέτρους.

Από πλευράς του, ο κ. Paet, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θερμή φιλοξενία, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της χώρας του να ενταχθεί στο Eurogroup τον ερχόμενο Ιανουάριο και ευχήθηκε όπως τον Ιούνιο ληφθεί σχετική θετική απόφαση από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Βεβαίως, η πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου είναι για μας ενδιαφέρουσα και χρήσιμη», σημείωσε.

Ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και ευχήθηκε όπως αυτή οριστικοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Paet ευχήθηκε όπως συνεχιστούν οι απευθείας συνομιλίες και μετά από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Σημείωσε, τέλος, την ξεκάθαρη στήριξη της Ευρώπης στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατόν.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:05 PM