Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης - 12/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με έδρα το Τελ Αβίβ, κας Ivana Levi.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η κα Levi επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν επιδείξει και θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν έντονη θέληση για συνεργασία σε διάφορους τομείς προς αμοιβαία κατανόηση και όφελος.

Σημείωσε ακολούθως ότι «καθώς η Κύπρος είναι επίσημο μέλος της ΕΕ, ελπίζουμε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη της χώρας σας στη διαδικασία που θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η χώρα της υποστηρίζει την επίτευξη διαρκούς, αποδεκτής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα οδηγήσει την Κύπρο σε ένα ειρηνικό μέλλον.

Είμαστε πεπεισμένοι, σημείωσε, ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την Κύπρο έχει μεγάλες δυνατότητες με την περαιτέρω επέκταση και ενδυνάμωση των σχέσεών μας στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «θα εκτιμούσαμε τα μέγιστα την παραπέρα ανάπτυξη των αμοιβαίων ευκαιριών στον τομέα των επιχειρήσεων, την οποία θα προωθήσουμε περαιτέρω».

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει όλες της τις δυνάμεις για την προαγωγή και ενδυνάμωση της φιλίας και της καλύτερης κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας σταθερός υπερασπιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής στις Δυτικές Βαλκανικές χώρες. Συνεχάρη, επίσης την Κυβέρνηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για όλα τα βήματα που έκανε για να έλθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Τέτοιες κινήσεις, είπε, είναι πολύ σημαντικές στο να πληρούνται οι απαραίτητες αναπροσαρμογές και τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ και ενθάρρυνε τη χώρα να συνεχίσει αυτή την πορεία.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την επίτευξη του κοινού στόχου για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια και την εμπειρία της σε θέματα που σχετίζονται με την πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για ένταξη στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και λειτουργιών της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να εξασθενίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις λειτουργίες και εξουσίες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε "κόκκινες γραμμές" και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».
.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τη στήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος και ζήτησε από τη χώρα να συνεχίσει να διατηρεί τη θέση αρχής της που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Τέλος, ανέφερε ότι η Κύπρος προσβλέπει στη βοήθεια και στήριξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από τη θέση που έχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης ούτως ώστε ο Οργανισμός να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:41 PM