ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις


Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Λεττονίας - 04/06/2007


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και η Πρόεδρος της Λεττονίας κα Vaira Vike-Freiberga, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός κράτους της Λεττονίας στην Κύπρο, παραχώρησαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου.


Ενωρίτερα οι δύο Πρόεδροι, επικεφαλής αντιπροσωπειών, παρακάθισαν σε επίσημες συνομιλίες. Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρασημοφόρησε την Πρόεδρο της Λεττονίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και από την πλευρά της η κα Vike-Freiberga παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μεγαλόσταυρο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τριών Αστέρων. Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς κατά πόσο στη συνάντησή τους ενωρίτερα συζητήθηκε το θέμα της εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες στην Κύπρο ώστε να αποφύγουμε οποιεσδήποτε παγίδες που παρουσιάστηκαν με άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Λεττονία θα ελέγξει τον πληθωρισμό της χώρας και με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ο οποίος, όπως είπε, είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, θα μπορέσει να υιοθετήσει το ευρώ.

Από την πλευρά της, η Λεττονή Πρόεδρος είπε ότι ελπίζουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία ήταν πολύ επιτυχής στην κατεύθυνση προς την Ευρωζώνη και θα κάνουμε και εμείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα σε ποιους τομείς Κύπρος και Λεττονία, μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα Vike-Freiberga είπε ότι ένας από τους επιτυχημένους τομείς της κυπριακής οικονομίας είναι ο τραπεζικός, προσθέτοντας ότι και στη Λεττονία, ο τραπεζικός τομέας έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως είπε κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο συνοδεύεται από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λεττονίας, από τραπεζίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν προς τη δημιουργία κοινών δραστηριοτήτων καθώς και από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών της χώρας της που προέρχονται από διάφορους τομείς της οικονομίας.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι με την Κύπρο έχουμε κοινά συμφέροντα εντός της ΕΕ όπως είναι η σημασία που αποδίδεται στα θέματα της εκπαίδευσης και ανέφερε ότι η χώρα της προσβλέπει στις πολιτιστικές ανταλλαγές με την Κύπρο.

Επισήμανε, επίσης, ότι στις 23 Ιουνίου θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Κύπρου και Λεττονίας από την Air Baltic.

Τέλος, ερωτηθείσα για το κυπριακό πρόβλημα, η Λεττονή Πρόεδρος είπε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πολυπλοκότητα της κατάστασης και τις λεπτομέρειες της ιστορικής εξέλιξης του προβλήματος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν απέτυχε και τώρα το θέμα είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, είπε η Πρόεδρος της Λεττονίας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει τελικά να επιλυθεί και σίγουρα θα αποτελέσει θέμα αν η Τουρκία συνεχίσει τις ενταξιακές της συνομιλίες με την ΕΕ. Φυσικά, κατέληξε η Λεττονή Πρόεδρος, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί προτού η Τουρκία μπορέσει να ελπίζει για ένταξη στην ΕΕ.


Έτος rint

No documents found_______________________________________________
Πνευματικά Δικαιώματα © Κυπριακή Δημοκρατία 2016 - 2020
Υπουργείο Εξωτερικών
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής