Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης - 30/09/2008


Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. de Puig για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να μιλήσω μπροστά σε αυτό το σεβαστό Σώμα, καθώς επίσης και για το ευγενικό του καλωσόρισμα.


Είναι τιμή για μένα που προσφωνώ την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τηv εκλογή μου αυτό το χρόνο.

Το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης προικοδοτημένο με την Πανευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1950 και τα συναφή Πρωτόκολλα που την συνοδεύουν αποτελεί μοναδικό επίτευγμα που δικαιολογημένα αξίζει την υπερηφάνεια κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Σαράντα εφτά ευρωπαϊκά κράτη έχουμε από κοινού ασπασθεί ένα κωδικοποιημένο σύστημα αξιών και έχουμε αποδεχθεί και εφαρμόσει διαδικασίες, όπως το δικαίωμα ατομικής προσφυγής, που συνιστούν πρόοδο για την ανθρωπότητα στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Υπουργών, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, βεβαίως, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, επιτελούν σημαντική αποστολή και θα ήθελα από αυτό το βήμα να τους συγχαρώ γιατί πέτυχαν να καθιερώσουν το κύρος των Αποφάσεων τους σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμά τα μέγιστα το Συμβούλιο και αναγνωρίζει πλήρως το μοναδικό του ρόλο στην επίτευξη της ευγενούς αποστολής που του έχει ανατεθεί. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποτελεί το δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό εργαλείο για την προώθηση των θεμελιωδών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, η συνεισφορά της Συνέλευσης, διαμέσου των προσπαθειών των μελών της, εκτιμάται ιδιαιτέρως από το λαό της Κύπρου.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μας για το ενεργό ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, που υποφέρουν από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από σαράντα και πλέον χιλιάδες - οπλισμένους με τα πιο σύγχρονα όπλα - Τούρκους στρατιώτες.

Εκτιμούμε βαθιά την πολύτιμη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Να μου επιτρέψετε, όμως, να προσθέσω πως οι Αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και η Επιτροπή Υπουργών να ενεργεί για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Αύριο 1η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, που αποτελεί το κοινό απόκτημα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το όραμά μας. Μια ενωμένη Κύπρος, ένα κράτος λειτουργικό με ομοσπονδιακή δομή το οποίο θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, έχουμε καθήκον να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δυστυχώς ξένες επεμβάσεις και λανθασμένες επιλογές συγκεκριμένων κύκλων και στις δύο κοινότητες από τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης ζωής της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έδωσαν τη δυνατότητα αυτό το κοινό σπίτι να αξιοποιηθεί όπως έπρεπε από όλους τους Κυπρίους και για το όφελος όλων των Κυπρίων. Αντί καθημερινής συνεργασίας στο πλαίσιο των οργάνων του νέου κράτους, που θα ήταν η φυσιολογική συνέχεια μιας μακράς ιστορίας αρμονικής κοινής συμβίωσης αιώνων, ένεκα των ξένων επεμβάσεων και της δράσης σοβινιστικών κύκλων, οι δύο κοινότητες βρέθηκαν αντιμέτωπες.

Το αποκορύφωμα των ξένων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα που προήλθε από τη χούντα των Αθηνών και η τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου–Αυγούστου του 1974.

Προσωπικά ανήκω σε εκείνες τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν με συνέπεια στο σοβινισμό και πολεμήθηκαν από τους σοβινιστές. Χαίρομαι να πω ότι στον ωραίο εκείνο αγώνα που διεξήγαμε ως αγωνιστές του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, συνάντησα στις ίδιες επάλξεις και είχα ως συναγωνιστή το σημερινό ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, αναγέννησε μέσα μου την ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιωνδήποτε ξένων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μένω συνεπής στο κοινό όραμα που επεξεργαστήκαμε με τον κ. Ταλάτ και τον προκάτοχό του αείμνηστο Οζγκέρ Οζγκιούρ - στου οποίου τη μνήμη αποδίδω τη δέουσα τιμή και από αυτό το βήμα - στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 ως ηγέτες του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αντίστοιχα.

Αυτό το όραμα διατυπώθηκε σε κοινές αποφάσεις και δημόσια γραπτά ανακοινωθέντα των δύο Κομμάτων μετά από συναντήσεις αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους δύο ηγέτες. Τι διαλαμβάνει αυτό το όραμα; Προβλέπει λύση και επανένωση στη βάση των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Οραματιστήκαμε από κοινού τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό με την εφαρμογή της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οραματιστήκαμε μαζί μια Κύπρο για τους Κυπρίους χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία, χωρίς μαζική παρουσία ξένων πολιτών, εποίκων, η οποία θα αλλοιώνει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού. Οραματιστήκαμε μια ομόσπονδη ενωμένη κοινή πατρίδα η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα και την ταυτότητα της κάθε κοινότητας.

Την ίδια ώρα όμως, θα υπογραμμίζει και θα αναπτύσσει τα τόσα πολλά κοινά στα έθιμα, τις συνήθειες και τον πολιτισμό, τα οποία ανέπτυξαν οι δύο κυπριακές κοινότητες στη διάρκεια αιώνων ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας.

Οραματιστήκαμε μια Κύπρο όπου την όποια αντιπαράθεση των κοινοτήτων θα διαδεχθεί, στο πλαίσιο μιας ενωμένης οικονομίας, η αντιπαράθεση αλλά και η ταύτιση συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων τάξεων και στρωμάτων του λαού, ανεξαρτήτως της κοινοτικής τους καταγωγής.

Δηλώνω ενώπιον σας πίστη στην κοινή μας κυπριακή ταυτότητα που διαμορφώθηκε μέσα από αιώνες συμβίωσης και την οποία πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή και να προβάλλουμε. Είμαι Ελληνοκύπριος και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και την ταυτότητα μου αλλά σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κ. Ταλάτ να είναι διαφορετικός και να είναι περήφανος για τη δική του καταγωγή και ταυτότητα. Ως πολιτική προσωπικότητα, και ειδικά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκέφτομαι ποιο είναι το καλό για ολόκληρη την Κύπρο, ως Κύπριος, που θέλει να υπηρετήσει όλους τους Κυπρίους, και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιβίωση μιας αδιαίρετης Κύπρου που είναι η κοινή μας πατρίδα.

Όλοι οι Κύπριοι έχουμε υποφέρει. Όλοι είμαστε θύματα της τραγωδίας ή των τραγωδιών που έπληξαν τη χώρα μας. Όλοι έχουμε ανάγκη να ωφεληθούμε επιτέλους από την αποκατάσταση της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών που στερούμαστε για δεκαετίες.

Στις 3 Σεπτεμβρίου άρχισε μια νέα εντατική προσπάθεια, με σκοπό να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να επιτύχουμε πρόοδο που θα οδηγήσει στη λύση και στην επανένωση της Κύπρου κάτω από αμοιβαία συμφωνημένους όρους, στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων μετά από 34 χρόνια διαίρεσης και ξένης κατοχής.
Οι συνομιλίες διεξάγονται κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε μέσα από σχετικά ψηφίσματα. Αυτά τα ψηφίσματα καθορίζουν επίσης το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σημαίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις οποίες οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι οι ιδιοκτήτες της διαδικασίας. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα και της διεθνούς κοινότητας είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός. Καλές Υπηρεσίες δεν είναι επιδιαιτησία. Δεν είναι διαμεσολάβηση. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε εισαγόμενα σχέδια που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων θα απορριφθούν από τον κυπριακό λαό.

Το πλαίσιο λύσης που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική ισότητα προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977, η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα το μόνο δυνατό συμβιβασμό, στη βάση του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πολιτική διευθέτηση. Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και το Σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν τη διχοτόμηση, την απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα ότι διαθέτω την αναγκαία πολιτική βούληση να κάμω ό,τι είναι αναγκαίο για να λυθεί το πρόβλημα. Όπως ήδη είπα οι καταβολές μου βρίσκονται στο Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου το οποίο νιώθει περήφανο για μια μακρά ιστορία αγώνων και θυσιών για την υπεράσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Από την άλλη, είμαι ένας από αυτούς τους Κυπρίους οι οποίοι πλήγηκαν άμεσα από την ξένη στρατιωτική εισβολή του 1974 αφού εγώ ο ίδιος και η οικογένειά μου είμαστε εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στη δική μας πατρίδα.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο και από αυτό το βήμα να κάνω μερικές συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα γύρω από τις συνομιλίες και θα ενισχύσουν, πιστεύω, τις δυνατότητες επιτυχίας.

Θα ήθελα κατ' αρχήν να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, του εισηγήθηκα να προωθήσει συμφωνία μεταξύ των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς για την ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο. Αναφέρομαι στην άσκηση «Νικηφόρος» που διεξάγει η Εθνική Φρουρά και στην άσκηση «Ταύρος» που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο.

Εισηγούμαι, επίσης, όπως συμφωνηθούν και εφαρμοστούν μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης όπως π.χ., απαγκίστρωση δυνάμεων, ειδικά στην περιοχή Λευκωσίας συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποστρατικοποίησης της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας που βρίσκεται εντός των ενετικών τειχών και καθορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία που άρχισε θα είναι δύσκολη. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις πρώτες συναντήσεις. Από δικής μας πλευράς θα εργασθούμε με σθένος δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της προσπάθειας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Αντίθετα, η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα δυνατό να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο για τους Τουρκοκυπρίους. Ο λαός, μας έχει αναδείξει στην προεδρία με βάση τις υποσχέσεις που δώσαμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί λύση, που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε και πρέπει να πετύχουμε. Αυτό είναι που καθοδηγεί τις πολιτικές μου πράξεις. Αυτό ήταν το κίνητρο που με οδήγησε να διεκδικήσω την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και φιλοδοξώ και αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσει το επιστέγασμα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας.

Η θέληση των Κυπρίων είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως για να επιτευχθεί η λύση. Η Τουρκία πρέπει να συνεισφέρει στη διαδικασία με θετικό τρόπο. Η Τουρκία διατηρεί πάνω από 40,000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες εποίκους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται. Πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους. Θα δώσει επίσης ώθηση στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη πλήρες μέλος.

Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για λύση η οποία θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:50:31 PM