Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του πρώτου Υπάτου Αρμοστή του Βασιλείου του Λεσόθο - 09/03/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του πρώτου Υπάτου Αρμοστή του Βασιλείου του Λεσόθο Πρίγκηπα Seeiso Bereng Seeiso.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Seeiso αναφέρθηκε στην έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου του Λεσόθο και της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004 και στη συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της Κοινοπολιτείας και σημείωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και ενδιαφέροντα όπως η προώθηση της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης, η ασφάλεια και η καλή διακυβέρνηση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μείωση της φτώχειας μέσω σταθερής και διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Seeiso εξέφρασε την ελπίδα ότι με το διορισμό του οι δύο χώρες θα μπορέσουν να εργαστούν μαζί για εξερεύνηση και άλλων πιθανών τομέων διμερούς συνεργασίας όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η υγεία, η ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων, η γεωργία και η ασφάλεια τροφίμων καθώς και άλλοι τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία των λαών τους.

Ο κ. Seeiso διαβίβασε την υποστήριξη του Βασιλιά και της Κυβέρνησης του Λεσόθο στις πρωτοβουλίες για επανένωση της Κύπρου. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και μια λύση επανένωσης της Κύπρου με ειρηνικά μέσα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου τα οποία προνοούν για δομή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα της εκπαίδευσης στο Λεσόθο, η οποία υλοποιήθηκε με την ανέγερση σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για το ότι το Λεσόθο είναι μια από τις πρώτες χώρες με τις οποίες η Κύπρος άρχισε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας. Ο κ. Seeiso εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις σε αυτούς τους τομείς μπορούν να ενισχυθούν και να ανοιχθούν και άλλοι δρόμοι περαιτέρω συνεργασίας.


Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι δύο χώρες, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους στη δεκαετία του 1960, έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, στη βάση της γνήσιας κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία καθώς και για την ανάγκη να ζήσουμε σ΄ ένα περιβάλλον κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης.


Μέσω των κοινών μας αγώνων στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχουμε τσιμεντώσει τη συνεργασία μας και από το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μπορούμε να επεκτείνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας ΕΕ-Αναπτυξιακής Κοινότητας της Νότιας Αφρικής. Είναι πεποίθηση μας, συμπλήρωσε, ότι η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών φόρα θα συνεχιστεί .


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει το φίλο λαό του Λεσόθο στις προσπάθειες του για οικονομική ευημερία και κοινωνική ανάπτυξη. Το Λεσόθο, είπε, είναι στόχος προτεραιότητας στην Κυβερνητική Στρατηγική για Αναπτυξιακή Συνεργασία. Μεταξύ 2006-2008 η Κύπρος επένδυσε το ποσόν σχεδόν 700.000 δολλαρίων σε αναπτυξιακά έργα στο Λεσόθο, με έμφαση στην εκπαιδευτική υποδομή και είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία, συμπλήρωσε.


Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για την υποστήριξη φίλων χωρών όπως το Λεσόθο στις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στη σημερινή φάση του προβλήματος ως ακολούθως:


«Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου στην Προεδρία ανέλαβα γενναίες πρωτοβουλίες με πρωταρχικό στόχο τον τερματισμό του αδιεξόδου των τελευταίων λίγων χρόνων και την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Ανασκοπώντας ένα χρόνο προσπαθειών και ένα αριθμό διαπραγματευτικών συνεδριών, βλέπω ορισμένες ενδείξεις προόδου:

· Το γεγονός ότι η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων από κοινού επανεγκρίθηκε και ότι το κοινό όραμα που διατυπώθηκε είναι αυτό μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

· Το γεγονός ότι άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρσι και ότι έγιναν 21 ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνεδρίες σε καλό κλίμα ειλικρινών ανταλλαγών.

· Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί και υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαδικασία είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

· Το γεγονός ότι υπάρχει ένας βαθμός σύγκλισης, παρόλο που πολλά παραμένουν ακόμα να γίνουν.

Παρόλο που η προσπάθεια μου κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν η δημιουργία σύγκλισης και κοινού εδάφους βήμα-βήμα, βδομάδα με τη βδομάδα και θέμα με θέμα, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα.

Μια πραγματική σύγκλιση και μια συνολική λύση του προβλήματος δεν θα καταστεί δυνατή μέχρι που όλοι να ακολουθήσουν τη θέση για μια πραγματικά λειτουργική, ομόσπονδη δομή και μια κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση από ολόκληρο το λαό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Πρέπει επίσης να υπάρξει αποδοχή της ανάγκης για σεβασμό στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει επίσης το θέμα της ασφάλειας. Αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει προβεί σε επανειλημμένες δογματικές δημόσιες δηλώσεις απορρίπτοντας κάθε συζήτηση αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην όλη προσπάθεια παραμένει καθοριστικός. Σαν χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει υποχρέωση να συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των διμερών υποχρεώσεων της προς το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμφίβολα θα διευκολύνουν τις προσπάθειες της να πλησιάσει την Ένωση και να ξεπεράσει εμπόδια στο δρόμο της.

Από μέρους μου, είμαι αποφασισμένος να μη φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη λύσης. Επίσης είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας με την απαραίτητη ευελιξία, ενώ αναμένω ότι η τουρκική πλευρά θα είναι επίσης έτοιμη να ενεργήσει αναλόγως.

Στο μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να υποβάλλει προτάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνθηκών συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη για πάρα πολύ καιρό. Ο λαός της Κύπρου έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε μας και πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο επανενώνοντας τη χώρα και το λαό μας και αποκαθιστώντας πραγματική ανεξαρτησία χωρίς ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:32 PM