Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών: Αναμένουμε από την Άγκυρα να στηρίξει τις συνομιλίες - 21/08/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να αναφέρει κατά πόσον η πλευρά μας θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αν η Τουρκία συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της, είπε τα ακόλουθα:


«Να μην ξεχνάμε, πρώτα απ’ όλα, ότι η Τουρκία έχει ευρωπαϊκή προοπτική με τη συγκατάθεση της Κύπρου. Γιατί καμιά φορά αυτό ξεχνιέται, ιδιαίτερα από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2004 η Κύπρος συνεχίζει να αποδέχεται αυτή την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν έχουμε δει, όμως, καμία απολύτως κίνηση καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά τόσο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία διμερώς όσο και απέναντι στις υποχρεώσεις της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην Κύπρο.

Τώρα μπαίνουμε σε μια πολύ κρίσιμη φάση που είναι η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε ότι εδώ, τουλάχιστον, η Τουρκία, όπως απαιτείται, όπως είναι γνωστό, από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να στηρίξει αυτές τις συνομιλίες όχι φραστικά, αλλά ουσιαστικά. Αυτό είναι υποχρέωση της Τουρκίας και σχετίζεται με την ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν είναι κάτι που το συνδέουμε εμείς, είναι κάτι που το έχει συνδέσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καλή θέληση έχει, βεβαίως, και τα όριά της. Πρέπει να δούμε μια ανταπόκριση. Επομένως, αν η Τουρκία δεν έχει την αναμενόμενη στάση σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, τότε βεβαίως δεν θα μας αφήσει επιλογή από το να αναθεωρήσουμε κατά πόσο θέλουμε και εμείς να συνεχίσουμε με αυτή την ίδια καλή θέληση, διότι δεν μπορεί να είναι μόνο μονομερής αυτή η προσέγγιση».

Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έγιναν μετά από συνάντηση που είχε στο Γραφείο του με τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας. Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους Βρετανούς Βουλευτές Jim Sheridan και Alan Meale.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:55:49 PM