Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 22/07/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση σε περιοχές της Αφρικής όπως στην περιοχή των «Μεγάλων Λιμνών»/Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στη Σομαλία και το Μάλι, η κατάσταση στην Αίγυπτο, τη Συρία και το Λίβανο, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και η Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) της ΕΕ. Περαιτέρω συζητήθηκε η εφαρμογή του Στρατηγικού Πλαισίου και του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, με αφορμή την 1η επέτειο από την υιοθέτησή τους.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Τζον Κέρυ, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο του αιγυπτιακού στρατού στην αποχώρηση του Προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, σημειώνοντας ότι η στάση του στρατού έναντι του Προέδρου Μόρσι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκρίνεται με στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα το 1967. Ο ρόλος του στρατού στην πρόσφατη κρίση στη χώρα, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιθυμίας της πλειοψηφίας του αιγυπτιακού λαού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Λίβανο, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε την ανάγκη στήριξης της σταθερότητας στη χώρα και της λειτουργικότητας της Κυβέρνησης της, καθώς επίσης οικονομικής στήριξης της χώρας.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην 4η Κοινή Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που διέπουν τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της ΑΕΣ και έγινε προετοιμασία των ζητημάτων που θα απασχολήσουν την 3η Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ΕΕ-ΑΕΣ στις 28-29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας κα Maia Panjikidze και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Andrii Olefirov κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:05 PM