Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα για παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία - 11/06/2009


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 4 Ιουνίου, καταγγέλλει την Τουρκία για νέες παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της. Συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις, και στις 28 Μαΐου τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της πιο πάνω περιοχής εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει στην επιστολή του ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εμποδίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα της στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευση των κυρίαρχων εθνικών της πόρων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει ο κ. Πρέσβης, είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με και επί τη βάσει της Σύμβασης των ΗΕ του Δικαίου της Θάλασσας. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει, δεν έχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλάσσιου χώρου και του εναέριου χώρου της και/ή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της.

Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:43 PM