Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ - 22/08/2013


Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία οι εργασίες του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρου (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ.


Στην πρωινή Σύνοδο προέβη σε απολογισμό ο απερχόμενος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Χάρης Σοφοκλείδης και στη συνέχεια διεξήχθησαν εκλογές. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέγηκε ο κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης (Μεγάλη Βρετανία). Ο κ. Χάρης Σοφοκλείδης ανακηρύχθηκε παμψηφεί Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Κατά τη σημερινή Σύνοδο οι εκπρόσωποι των αποδήμων έτυχαν ενημέρωσης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για όλο το φάσμα της οικονομίας.

Στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις με την Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κα Καίτη Κληρίδου. Η κα Κληρίδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς επαφής με την ομογένεια και διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι είναι στη διάθεση τους για επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Υπήρξε εισήγηση να καθοριστεί ένας λειτουργός επαφής σε κάθε Υπουργείο με τον οποίο θα υπάρχει επικοινωνία για οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν οι απόδημοι.

Ακολούθησε συζήτηση για το αίτημα των αποδήμων για συμμετοχή των οργανώσεων τους σε διεθνείς Οργανισμούς, όπου θα μπορούν να προωθήσουν εθνικά θέματα, την ανθρωπιστική πτυχή του Κυπριακού, συνεργασίες, όπως και άλλα θέματα που απασχολούν την Κύπρο.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την παροικιακή παιδεία, τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των αποδήμων, διάφορα προβλήματα των παροικιών κ.ά. Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν και η έκδοση κυπριακής ταυτότητας σε απόδημους.

Η Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων έχει ήδη καταγράψει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους απόδημους σε εγκύκλια επιστολή της προς όλες τις κρατικές υπηρεσίες από τις οποίες έχει λάβει απαντήσεις τις οποίες θα διαβιβάσει στις ομοσπονδίες αποδήμων.

Κατά την απογευματινή Σύνοδο πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Ομιλίες απηύθυναν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κ. John M. Koenig, ο Πρόεδρος του National Coordinated Effort of Hellenes κ. Andy Manatos και άλλοι.

Ακολούθησε έγκριση ψηφισμάτων και εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΣΕΚΑ χωρίς ανθυποψηφίους, με πρόεδρο τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:51 PM