Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στο «Φιλελεύθερο» - 28/06/2009


ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Οφείλω να πείσω τους συναγωνιστές μου ν’ αλλάξουμε προσέγγιση

ΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ
και ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Μάρκος Κυπριανού δηλώνει παρών στα δηκοϊκά δρώμενα. Πιο τακτικά και με περισσότερη συνέπεια. Πιστεύει ότι το πρόβλημα των στελεχών του ΔΗΚΟ είναι ότι αναλώνονται σε συζητήσεις μεταξύ τους, σε ερμηνείες ως προς το τι θέλει ο κόσμος χωρίς να τον ρωτήσουν και δεν προτείνουν λύσεις. Επισημαίνει ότι το δικαίωμα της διαφωνίας το είχε το ΔΗΚΟ και πριν από τη συνεδρία της Κεντρικής οπότε διερωτάται γιατί να βγει το μήνυμα «μένουμε στην κυβέρνηση διαφωνώντας». Τονίζει την αναγκαιότητα για παραγωγή πολιτικών προτάσεων, για διαμόρφωση πολιτικών ώστε να καταστούν αχρείαστες οι διαφωνίες του ΔΗΚΟ. Υποδεικνύει ότι το πρόβλημα του ΔΗΚΟ διαχρονικά είναι η δυσκολία να περάσει από την κριτική στην παρουσίαση λύσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι παλαιότερα έσωζαν την κατάσταση οι ιστορικοί ηγέτες. Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό, το ΔΗΚΟ έχει διαφωνίες και αρκούντως δηκτικά υπογραμμίζει ότι μπορεί το κόμμα να υποβάλλει εισηγήσεις, να συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων. Εάν όμως η αμφισβήτηση που εκπορεύεται από το ΔΗΚΟ έχει να κάνει με τον τελικό στόχο, τότε παραδέχεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και το ΔΗΚΟ όχι μόνο όφειλε να το πει δημόσια αλλά δεν θάπρεπε να μείνει στην κυβέρνηση.

-Μετά την ήττα του ΔΗΚΟ στις τελευταίες ευρωεκλογές έχετε επαναπροσδιορίσει το ρόλο σας στο κόμμα και με ποια στόχευση;

-Ο ρόλος μου είχε παρεξηγηθεί και παρερμηνευθεί καθώς ουδέποτε απομακρύνθηκα από το κόμμα. Πάντα ήμουν παρών. Μερικές φορές όμως η διακριτικότητα παρερμηνεύεται. Όπως επανειλημμένα ανέφερα, εμένα και με ενδιαφέρει και με πονά το τι γίνεται στο κόμμα. Μέσα στα συλλογικά όργανα μπορώ, και το πράττω, να εκφράζω απόψεις και να συμβάλλω στην πρόοδο του κόμματος. Αποφεύγω δημόσιες παρεμβάσεις για τα κομματικά ζητήματα για τον ίδιο λόγο που επικρίνω αυτούς που προκαλούν δημόσιες αντιπαραθέσεις γιατί προκαλείται ζημιά. Όταν, όμως, εκτιμώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθώ δημόσια το κάνω. Αλλά θεωρώ ότι ο εσωκομματικός διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται εντός του κόμματος, και στους ψηφοφόρους να δίνουμε σαφείς θέσεις και τοποθετήσεις. Αναλαμβάνοντας βέβαια και την ανάλογη πολιτική ευθύνη.

-Είχατε μια σαφή τοποθέτηση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις σας με το ΑΚΕΛ και τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση. Αυτό έγινε για πρώτη φορά από τότε που συνήψατε αυτή τη συνεργασία.

-Υποχρεωτικά καθώς το θέμα δεν περιορίσθηκε πλέον μόνο στα συλλογικά όργανα. Το θέμα εξωτερικεύθηκε, έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και ως εκ τούτου τοποθετήθηκα και εγώ δημόσια. Και θεωρώ υπό τις περιστάσεις ότι έπρεπε να γίνει.

-Έχετε κερδίσει από αυτή τη δημόσια τοποθέτηση για την παραμονή στην κυβέρνηση;

-Για μένα δεν είναι ζήτημα προσωπικού κέρδους ή απώλειας. Αλλά ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης, την οποία πρέπει να αναλάβει κάποιος όταν χρειασθεί. Εκείνο που για εμένα ήταν πολύ ζημιογόνο ήταν η αβεβαιότητα που υπήρχε και εντός του κόμματος και προς τα έξω για τη θέση του ΔΗΚΟ σε σχέση με την Κυβέρνηση. Άρα είναι σημαντικό ότι ξεκαθάρισε αυτό το ζήτημα. Απ΄ εκεί και πέρα θεώρησα αναγκαίο να τοποθετηθώ και το έπραξα για να ξέρει ο κόσμος πού στέκω. Αλλά δεν ήταν θέμα να κερδίσω ή να χάσω.

-Αληθεύει ότι η «κυπριανική» τάση παρουσιάσθηκε τόσο στο Εκτελεστικό Γραφείο όσο και στην Κεντρική Επιτροπή έντονη για να υπάρξουν καθαρές λύσεις;

-Δεν ήταν κάτι το οργανωμένο. Δεν υπάρχει ομάδα. Απλά ήταν οι σκέψεις και οι απόψεις του μεγαλύτερου μέρους των στελεχών. Δεν μου αρέσει να κάνω αυτούς τους διαχωρισμούς. Ναι, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για ορισμένα ζητήματα στο κόμμα. Αποδεκτό και απόλυτα δημοκρατικό. Τελικά η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών ήθελε όντως να ξεκαθαρίσει το ζήτημα τούτο. Έβλεπαν πως η αβεβαιότητα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά παρά η όποια απόφαση.

-Πέραν από το ζήτημα της παραμονής ή όχι στην κυβέρνηση, υπάρχει και η πραγματικότητα που αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Και επειδή σε μια ομάδα, μετά από ένα κακό αποτέλεσμα δεν μπορείς να αλλάξεις τους παίκτες ή τους οπαδούς, αλλά τον προπονητή, τίθεται το ερώτημα, με πολιτικούς όρους και όχι ποδοσφαιρικούς: Εσείς, εάν το κόμμα δεν επανακάμψει, θα παίζατε ένα ρόλο… «σωτήρα»;

-Δεν έχω τέτοια έπαρση για να δεχτώ αυτό τον χαρακτηρισμό. Θεωρώ ότι μπορώ και εγώ να συμβάλω συλλογικά να προχωρήσει το κόμμα προς τα εμπρός. Ποια είναι τα προβλήματα του κόμματος; Να ξεκινήσουμε από εκεί. Το κόμμα πέρασε σε μια νέα φάση. Χωρίς επικεφαλής προσωπικότητα με την έννοια των ιστορικών ηγετών. Χωρίς να έχει μια φανατική ιδεολογία. Άρα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του με στόχο να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του και να κερδίσει και νέους. Αυτό μπορεί να το πετύχει με μια εικόνα και μια πολιτική που να δείχνει σοβαρότητα και αξιοπιστία, να λύνει προβλήματα, να δίνει απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Να είναι η εναλλακτική δύναμη, όχι στη θεωρία, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αντιλαμβάνομαι ότι γι’ αυτό το λόγο, το κόμμα επέλεξε, πριν από ένα χρόνο, να συμμετέχει στην κυβέρνηση και αποφάσισε να παραμείνει. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε και δεν μπορεί να γίνει από ένα άτομο. Δεν είναι οι παλιές εποχές, που όταν έπεφταν τα ποσοστά ερχόταν ο Κυπριανού έκανε μια δυναμική παρέμβαση και έσωζε την κατάσταση. Άρα χρειάζεται να δώσουμε αυτό το νέο στίγμα. Και νέα εικόνα προς την κυπριακή κοινωνία. Δεν το κάνουμε. Όταν αναφερόμαστε σε εσωστρέφεια δεν αφορά μόνο τους καβγάδες μεταξύ μας. Η εσωστρέφεια αφορά και τον τρόπο που πολιτευόμαστε. Τα λέμε μεταξύ μας, συμφωνούμε πάλι μεταξύ μας και δίνουμε τις δικές μας ερμηνείες. Μένουμε σε ένα μικρό κύκλο και δεν κοιτάζουμε προς τα έξω. Τι περιμένει από εμάς η κοινωνία; Καμία φορά, λέγεται ότι για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να το δεις αντικειμενικά απ΄ έξω. Δεν το έχουμε πράξει τούτο εμείς.

-Τι σας προβληματίζει;

-Ένα χαρακτηριστικό που έχουμε είναι πως περιοριζόμαστε σε συζητήσεις μεταξύ μας. Δίνουμε εμείς ερμηνείες τι θέλει ο κόσμος, χωρίς να τον ρωτήσουμε. Και ο κόσμος δεν είναι ο κομματικός περίγυρος του καθενός από εμάς που συμφωνεί βέβαια μαζί μας. Γιατί οι νέοι, για παράδειγμα, δεν έρχονται μαζί μας; Γιατί χάνουμε τους παλιούς ψηφοφόρους; Μόνο με ανοικτό μυαλό θα υποβάλουμε τέτοιες προτάσεις προς την κοινωνία που θα φέρουν και ψήφους. Εδώ ευελπιστώ να συμβάλω και εγώ. Ίσως γιατί θεωρώ ότι εφόσον συνειδητοποίησα το πρόβλημα οφείλω να πείσω τους συναγωνιστές μου στο κόμμα, να αλλάξουμε τρόπο προσέγγισης. Έχουμε εμπειρίες παρομοίων περιπτώσεων στο παρελθόν που δίναμε ερμηνείες χωρίς αυτές να συνάδουν με το κοινωνικό γίγνεσθαι και την πραγματική επιθυμία της βάσης. Πρέπει, ασφαλώς, να καθοδηγούμε, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε διαχείριση, η οποία να έχει απήχηση στην κοινωνία. Δεν το πετύχαμε. Τώρα αποφασίσαμε να μείνουμε στην κυβέρνηση. Διατηρούμε το δικαίωμα διαφωνίας.

-Τι άλλαξε και προηγουμένως είχατε αυτό το δικαίωμα…

-Εγώ θεωρώ ότι το είχαμε, έτσι κι αλλιώς. Γιατί, όμως, να βγει το μήνυμα ότι «μένουμε στην κυβέρνηση διαφωνώντας»; Γιατί να μην επιδιώξουμε ως ισότιμος εταίρος, να εφαρμόζεται μια τέτοια πολιτική που να μη χρειάζεται να διαφωνούμε; Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, εφόσον αποφασίζουμε να μείνουμε στην κυβέρνηση. Ο στόχος πρέπει να είναι να πολιτευόμαστε με τρόπο ώστε να εμβολίζουμε τις πολιτικές και να συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή τους, ώστε να μη χρειάζεται να διαφωνούμε. Να μην ξεκινούμε από αρνητική προσέγγιση. Μπορεί να συμφωνεί γενικά μαζί μας ο ψηφοφόρος, αλλά χρειάζεται να του προτείνουμε και λύσεις για να τον φέρουμε μαζί μας.

-Γιατί δεν πείθετε;

-Δυσκολευόμαστε να περάσουμε από την κριτική και τον εντοπισμό των προβλημάτων στην παρουσίαση λύσεων. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΔΗΚΟ, το οποίο το είχε- οφείλουμε να το παραδεχθούμε- διαχρονικά. Παλιά όμως μας έσωζαν οι προσωπικότητες των ηγετών μας. Όσο για μένα παραδέχομαι πως λόγω πολλών υποχρεώσεων τον τελευταίο καιρό, δεν συμμετείχα στα συλλογικά όργανα, όπως θα ήθελα. Όταν, όμως, παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα, έδωσα το παρών μου και θα συνεχίσω να το κάνω όσο χρειάζεται.

Με στενοχώρησαν οι επικρίσεις

-Νιώσατε θιγμένος όταν έγινε, από στέλεχος του κόμματός σας, ταύτισή σας με τον Νίκο Αναστασιάδη;

-Όταν είσαι στην πολιτική συνηθίζεις τις επικρίσεις ακόμα και τις άδικες και απρόκλητες. Διαφωνώ με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις που κάνουν ζημιά στο κόμμα, γι’ αυτό και δεν απάντησα. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού δόθηκαν εξηγήσεις και ειπώθηκε ότι δεν ήταν για εμένα αυτό που είχε λεχθεί. Ξέρετε ποιο είναι το λάθος; Υπήρξαν δημόσια επικρίσεις προς το πρόσωπό μου σε σχέση με τοποθετήσεις μου, χωρίς κανένας να νιώσει την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μου και να ζητήσει διευκρινίσεις. Να ρωτήσει τι ακριβώς είχα πει και τι εννοούσα. Και αν έκανα και λάθος να μου υποδειχθεί. Είναι λάθος κομματικά στελέχη να απευθύνονται σε άλλα, μέσω των ΜΜΕ. Αυτό με στενοχώρησε, δεν με έθιξε. Επειδή όμως αυτά που διακηρύσσω τα πράττω, δεν βγήκα να απαντήσω δημόσια.

-Σας έχει σταλεί ένα προσωπικό μήνυμα και από το Εκτελεστικό Γραφείο και από την Κεντρική Επιτροπή, ότι έχετε μια τελευταία ευκαιρία για να αναλάβετε ρόλο στο κόμμα. Πώς εισπράττετε εσείς αυτό το ρόλο στο ΔΗΚΟ;

- Δεν καθορίζονται έτσι τα πράγματα. Αυτό που πρώτιστα με ενδιαφέρει είναι να πετύχει το κόμμα. Εγώ θα συμβάλω σε αυτό με όλες τις δυνάμεις μου. Είμαι στη διάθεση του κόμματος, αλλά δεν θεωρώ απαραίτητο κάποιος να επιδιώκει να κατέχει αξίωμα για να μπορεί να βοηθήσει το κόμμα. Αυτά καθορίζονται από τις περιστάσεις. Με τα σημερινά δεδομένα πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω με περισσότερη δραστηριοποίηση από όση είχα μέχρι σήμερα. Και μπορώ να βοηθήσω από τη θέση που κατέχω.

- Το μήνυμα σας ποιο είναι;

-Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι είμαι εδώ. Δεν έχω φύγει. Δεν απουσιάζω. Εάν ενεργώ διακριτικά δεν σημαίνει ότι είμαι απών. Πιστεύω ότι το μήνυμα έχει δοθεί. Είμαι παρών στο κόμμα.

-Θα αναλάβετε ρόλο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν;

- Δεν νομίζω να υπάρχει στέλεχος του κόμματος που να μη θέλει να συμβάλει στα κομματικά δρώμενα στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος, ούτε επιδίωξη αντικατάστασής της.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον Δεκέμβρη

-Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά ακούγεται συχνά ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε από τώρα τα χαρτιά μας. Η Λευκωσία όμως μπορεί να καθορίσει από τώρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το Δεκέμβριο εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο, δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί δεν δίνεται ένα στίγμα από τώρα;

-Να διευκρινίσουμε ότι ο τρόπος που προσωπικά εγώ χαράσσω πολιτική αλλά και η κυβέρνηση, δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι για να παίρνω δημοσιότητα και να κερδίζω ψήφους. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνονται διακριτικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε βαρύγδουπες δηλώσεις και να βγάζουμε ρητορικές και στο τέλος να μην κάνουμε τίποτε.

-Δεν είναι βαρύγδουπη τοποθέτηση να ζητάς την υλοποίηση μιας δέσμευσης…

-Βλέπω ότι κατά διαστήματα γίνονται επικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι δεν έχει στρατηγική. Ποιος λέγει ότι δεν υπάρχει; Ορισμένες λεπτομέρειες δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται. Προσωπικά όμως έκανα δημόσια τοποθέτηση και στη Βουλή ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις θα υπάρξουν επιπτώσεις, αυτό δεν είναι πλαίσιο; Εξήγησα ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές που έχουμε είτε από μόνοι μας ή με άλλους. Θα κρίνουμε όμως ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με τις περιστάσεις, γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Τo έχουμε πει δημόσια και το λέμε και στους συνομιλητές μας. Όμως δεν πρόκειται να πούμε από τώρα ποια θα είναι η επιλογή μας τον Δεκέμβρη. Έξι μήνες πριν είναι πάρα πολύς χρόνος στη διεθνή πολιτική. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε ένα βράδυ.

Συνένωση ΔΗΚΟ μόνο με την ΕΔΕΚ

-Ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου απασχολεί;

-Η προσέγγισή μου επί του θέματος είναι καταγραμμένη από το 1997. Πιστεύω ότι η συνένωση που μπορεί να γίνει είναι του ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε δεν είναι ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ, είναι το ίδιο. Και το λέω με πλήρη σεβασμό προς όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όμως δεν συμφωνώ με τα επιχειρήματα που ακούγονται ότι όποιοι δεν ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα, ή όποιοι στήριξαν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου πρέπει να συνενωθούν. Να θυμίσω όλους τους συναγωνιστές μου τη Δημοκρατική Παράταξη του 1976. Μέσα σε λίγα χρόνια διασπάστηκε στα εξ ων συνετέθη. Ήταν ένα κίνημα που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον Πρόεδρο Μακάριο. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Σήμερα μιλάμε για κόμματα με ιδεολογία, πολιτική φιλοσοφία, άρα είναι απαιτούμενη η πολιτική συγγένεια. Με την ΕΔΕΚ έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό ταύτιση θέσεων και τοποθετήσεων σε πολλά ζητήματα. Και στο Κυπριακό και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Εδώ βλέπω προοπτική.

-Εσείς τι εισηγείστε;

-Το είχα πει από τότε. Να αρχίσει πρώτα μια συνεργασία θεσμοθετημένη π.χ. εκλελεγμένων σε διάφορα επίπεδα, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Βουλή. Η συνεργασία μπορεί να καταλήξει σε κοινά ψηφοδέλτια. Ακόμα κοινές συνεδρίες κομματικών οργάνων για συντονισμό στις αποφάσεις. Δεν μπορείς ξαφνικά να ενώσεις δύο ταμπέλες. Απαιτείται σταδιακά να γίνει η συνένωση... απαιτείται ένας οδικός χάρτης για να πετύχει αυτός ο στόχος. Βεβαίως κάποια στιγμή πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη βάση να προχωρήσει από μόνη της. Ούτε όμως και μπορεί να επιβληθεί από τις ηγεσίες. Θεσμοθετούμε τη συνεργασία και συνεργαζόμαστε για την υλοποίησή της. Αυτή είναι η θέση μου και στέκομαι σε αυτή. Έχει βεβαίως σημασία η χρονική στιγμή που πρέπει να γίνει αυτό το βήμα. Προσωπικά με ενοχλεί ότι εγείρεται θέμα συνένωσης κάθε φορά που καταγράφεται αποτυχία σε εκλογές. Για μένα είναι πολιτική τοποθέτηση που επιδιώκει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, άρα δεν είναι λύση ανάγκης. Είναι κάτι που πρέπει να επιδιωχθεί γιατί πιστεύουμε σε αυτό. Εάν δεν πιστεύουμε σε αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Ή θα πούμε ότι προχωρούμε χωριστά, φίλοι, μονιασμένοι αλλά παράλληλα. Ή το βάζουμε ως στόχο. Αυτή η συζήτηση γίνεται για χρόνια και πρέπει να έχει πλέον μια κατάληξη.

Αναπόφευκτο το συνέδριο εάν δεν πετύχουμε

-Το ΔΗΚΟ πέρασε κρίσεις και στο παρελθόν. Δόθηκαν λύσεις μέσα από πολιτικά και εκλογικά συνέδρια. Πολλά στελέχη πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα. Εσείς πού στέκεστε σε αυτό το αίτημα;

- Αυτό πάντα έχει ένα ρίσκο. Δεν βλέπω σε αυτή τη φάση να πρέπει να προχωρήσουμε σε συνέδρια. Αυτό είπε και η Κεντρική Επιτροπή. Πολιτικό συνέδριο μπορεί να γίνει εάν θέλεις να αλλάξεις πολιτική. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια ανάγκη ούτε πρόθεση σε αυτή τη φάση. Ακόμα, μόλις βγήκαμε από συνέδριο εκλογικό και μάλιστα με κάποιες πληγές. Να ξαναμπούμε σε αυτή τη διαδικασία δεν νομίζω να εξυπηρετεί. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί άλλες παλινδρομήσεις. Όλοι πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά παραμερίζοντας προσωπικές ατζέντες βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό του κόμματος. Εάν δεν πετύχει αυτή η προσπάθεια θα είναι αναπόφευκτο να καταλήξουμε σε αυτό που είπατε. Δεν θα είναι θέμα επιλογής. Θα είναι μια εξέλιξη αναπόφευκτη.

Ο Πρόεδρος δεν επιδιώκει άλλη λύση...

-Ασκήθηκε έντονη κριτική από το ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση, κυρίως για το Κυπριακό. Εσείς σε αυτή την κριτική πού βρεθήκατε; Στην πλευρά του Προέδρου Χριστόφια ή του ΔΗΚΟ;

-Πρώτα απ’ όλα εγώ δεν θεωρώ σωστό να τοποθετηθώ δημόσια στο ζήτημα τούτο, γιατί αντιλαμβάνεστε είμαι στέλεχος του ΔΗΚΟ που μετέχει στην Κυβέρνηση. Και δεν χρειάζεται να διαλέξω. Ό,τι έχω να πω, εκεί που διαφωνώ τα λέγω κατευθείαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στα όργανα του κόμματος. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε δυο ζητήματα. Σίγουρα για συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υπήρξε διαφωνία. Αλλά, εκείνο που έχει σημασία, εκείνο που προσπάθησα να πω και υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις, είναι ότι πρέπει να δούμε και το στόχο. Ναι, σε συγκεκριμένες κινήσεις το ΔΗΚΟ έχει διαφωνίες. Ακόμη και σε τοποθετήσεις ή και προτάσεις ή και επιμέρους χειρισμούς.
Αλλά εάν θεωρούμε ότι ο στόχος του Προέδρου είναι άλλος και επιδιώκει άλλη λύση από αυτή που επιδιώκουμε εμείς, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εάν διαφωνούμε σε χειρισμούς, να πάμε εκ των προτέρων και να θέσουμε τα ζητήματα. Να υποβάλουμε εισηγήσεις, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προτάσεων. Ξέρουμε για ποιο θέμα επίκειται συζήτηση στις διαπραγματεύσεις. Εάν, όμως, αμφισβητούμε τον τελικό επιδιωκόμενο στόχο, τότε είναι σοβαρό το πρόβλημα. Και τότε δεν θα έπρεπε να μείνουμε στην Κυβέρνηση. Αυτό είχα πει. Κάποιοι με επέκριναν. Όμως το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή, εκ του αποτελέσματος της πρόσφατης απόφασης, δίνουν το μήνυμα πως παρά τις διαφωνίες, στο στόχο υπάρχει κοινή αντίληψη. Διαφορετικά όχι μόνο έπρεπε να το πούμε αλλά και να είναι διαφορετική η απόφαση μας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:11 PM