Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 26/03/2009


Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται τη δυνατότητα της Τουρκίας να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως εκπτώσεις και νοουμένου ότι θα πληροί όλες τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην Κύπρο και της τήρησης μιας έμπρακτα εποικοδομητικής στάσης έναντι της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού.


Ο κ. Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εξωτερικών, λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Ρώμη, όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψη του στο Βατικανό.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, από τη Ρώμη θα μεταβεί στην Τσεχία για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο, όπως εξήγησε, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί σε αυτό παρευρίσκονται μόνο Υπουργοί – δεν μπορεί να υπάρξει εκπροσώπηση Υπουργών από συνεργάτες τους- και διεξάγεται μια πολύ ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευαίσθητα ή θέματα που χρήζουν λεπτού χειρισμού.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι η σημασία του εν λόγω Συμβουλίου έγκειται και στο ότι έχει επικρατήσει τη δεύτερη μέρα να πραγματοποιείται συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επισήμανε ότι πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα και ιδιαίτερα το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών, της Τουρκίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ. «Όπως ξέρετε, η Κροατία έχει προχωρήσει περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία, έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα προβλήματα με τη Σλοβενία και θα γίνει μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, ούτως ώστε να μπορέσουν συνεχιστούν με το γοργό ρυθμό που είχαν μέχρι τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών και ειδικότερα της Τουρκίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι σε αυτή τη συνάντηση ουσιαστικά γίνεται ενημέρωση από πλευράς των φιλοξενουμένων Υπουργών προς τους Ευρωπαίους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών για ένταξη καθώς και ανταλλαγή απόψεων για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Και πρόσθεσε: «Η θέση της Κύπρου όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σαφής. Εμείς δεχόμαστε τη δυνατότητα της Τουρκίας να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως εκπτώσεις και νοουμένου ότι θα πληροί όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι για να μπορέσει να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ειδικά σε σχέση με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, αλλά και άλλες υποχρεώσεις που αναφέρονται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και στην Αντιδήλωση. Να τονίσω ότι μέσα σε αυτά είναι και η τήρηση μιας έμπρακτα εποικοδομητικής στάσης έναντι της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της –για να μην πω ότι θα έπρεπε να τις είχε υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις που καταγράφονται στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2006. Με βάση την έλλειψη προόδου, όπως είναι σήμερα, θα κριθεί και το Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει χρονικό περιθώριο. Είναι απλό το θέμα από πρακτικής άποψης. Εναπόκειται στη λήψη πολιτικής απόφασης από την Τουρκία. Εμείς αναμένουμε ότι για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία, όπως άρχισε μέχρι τώρα, θα πρέπει να εκπληρώσει και αυτές τις υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς εάν έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ιδίου και της Αμερικανίδας ομολόγου του, ο κ. Κυπριανού είπε: «Έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα γίνει η συνάντηση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ μέρους ξένης κυβέρνησης ούτε για τον προγραμματισμό των συναντήσεων άλλων Υπουργών και Κυβερνήσεων. Ωστόσο, η συνάντηση, όπως είχε ανακοινωθεί ή προαναγγελθεί από τους Τουρκοκυπρίους, δεν πρόκειται να γίνει. Τονίζω, δε, ότι υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον επρόκειτο να γίνει. Σας παραπέμπω σε δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει στο μέλλον, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Εμείς έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με την πιθανότητα να εκληφθεί ως αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ότι δεν θα είναι παραγωγική, στη διαδικασία που βρισκόμαστε σήμερα για την επίλυση του Κυπριακού, μια τέτοια συνάντηση. Όσον αφορά στη δική μου συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλάμε για τα Υπουργεία Εξωτερικών δύο κρατών που συνεργάζονται. Θα βρεθούμε ταυτόχρονα σε διάφορα διεθνή συνέδρια, όπως στην Πράγα και στην Κωνσταντινούπολη και μπορεί να συναντηθούμε εκεί. Αλλά το αίτημα της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ότι μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να γίνει και μια επίσημη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά όπως δύο από τις έξι έδρες της Κύπρου μείνουν κενές μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε: «Η θέση μας είναι σαφής: η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται έξι Ευρωβουλευτές και το πώς εκλέγονται και κατανέμονται αυτές οι έδρες είναι εσωτερικό δίκαιο του κάθε κράτους μέλους και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να υπενθυμίσω ότι το 2004 είχε συμφωνηθεί ότι αν στο μεταξύ λυθεί το Κυπριακό, τότε θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν διαφορετικές διευθετήσεις και αυτό ισχύει. Οι εκλογές, αν δεν έχει λυθεί και όπως βλέπουμε τα πράγματα δεν θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να γίνουν κανονικά, με βάση την κυπριακή νομοθεσία δικαιούνται να συμμετέχουν και σαν υποψήφιοι και σαν ψηφοφόροι οι Τουρκοκύπριοι. Εάν με τη λύση του Κυπριακού η συγκεκριμένη λύση προβλέπει διαφορετικές διευθετήσεις, τότε θα μπορέσουν να γίνουν αυτές. Αλλά μέχρι τότε ισχύει η κυπριακή νομοθεσία. Και δεν είναι εποικοδομητικό στο στάδιο που είμαστε σήμερα της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού να γίνονται αυτές οι κινήσεις ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:25 PM