Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Λουξεμβούργου, με έδρα την Αθήνα, κ. Ronald Dofing.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, o νέος Πρέσβης του Λουξεμβούργου διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμότατους χαιρετισμούς του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου Henri, της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Jean – Claude Juncker.

O Πρέσβης ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως είναι η πρόκληση διατήρησης των κυριαρχικών τους συμφερόντων στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν και εργάζονται ενεργά για μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση η οποία θα είναι επωφελής για όλα τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα σ’ αυτή την έποχή της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής αναταραχής. Αυτή η πρόκληση, ανέφερε ο νέος Πρέσβης, θα κορυφωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Dofing διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα του θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία στη κρίσιμη περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας, εάν και εφόσον το επιθυμούν οι κυπριακές αρχές.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Dofing είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προβλέπει στη συνεργασία τους για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών. Οι δύο χώρες, είπε, ως μέλη της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, μοιράζονται κοινά ιδανικά, αρχές και στόχους και προτεραιότητα στη συλλογική προσπάθεια τους είναι να ενδυναμώνουν την ικανότητα της Ε.Ε να προφέρει ευημερία και σταθερότητα στους πολίτες της, αλλά και στους γείτονές της. Περαιτέρω ως μικρές χώρες, πρόσθεσε, στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε την παρουσία της Ευρώπης στην ευρύτερη διεθνή σκηνή, διασφαλίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικώς σεβαστά, οικοδομώντας και διασφαλίζοντας την ειρήνη στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο καθώς και αντιμετωπίζοντας τις νέες διεθνείς προκλήσεις του σημερινού κόσμου.

Σχετικά με την Κυπριακή προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος θα επιθυμούσε να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε το Λουξεμβούργο, το οποίο διοργάνωσε 11 πετυχημένες προεδρίες της Ε.Ε, με τελευταίο παράδειγμα την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2005, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και τα μικρά κράτη μπορούν να αναλάβουν αυτή την μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη με μεγάλη επιτυχία.

Είμαι βέβαιος, κατέληξε, ότι θα δουλέψουμε εποικοδομητικά μαζί και θα εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες για να προωθήσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε νέους τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:17 PM