Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ταξιδιωτική Οδηγία - Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό


Ταξιδιωτική Οδηγία: Αποφεύγετε εντελώς να ταξιδεύετε.


Πληροφορίες: Ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εργάζονται εκεί ή προτίθενται να ταξιδεύσουν στη χώρα.
Η κατάσταση είναι ήδη έκρυθμη και αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που ο νυν πρόεδρος δεν παραδώσει την εξουσία που λήγει στις 19 Δεκεμβρίου 2016 και ανακοινώσει νέες εκλογές. Στο πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με το ίδιο ζήτημα είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφάλειας στην πρωτεύουσα Kinshasa και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης ασφάλειας στη χώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μόνιμοι κάτοικοι, εργάζονται εκεί ή προτίθενται να ταξιδέψουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπως αποφύγουν να ταξιδεύουν εκεί και επιπλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό εφόσον επιδεινωθεί περαιτέρω η παρούσα κατάσταση, με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται ότι λόγω της απουσίας Κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής στη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρέχει προξενική αρωγή σε Κύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται εκεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) πληροφορεί επίσης ότι όλοι οι Κύπριοι, ως πολίτες της ΕΕ και εν τη απουσία Κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής στη χώρα επίσκεψης τους, έχουν το δικαίωμα, βάσει του Άρθρου 23 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξασφάλισης προξενικής προστασίας από οποιαδήποτε Διπλωματική Αποστολή (Πρεσβεία ή Γενικό Προξενείο) κράτους μέλους της ΕΕ. Η ΚΔ έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Πρεσβεία στην Kinshasa και είναι έτοιμη να παράσχει αυτή τη βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την πιο κάτω ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
http://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_el

Επιπλέον, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευρίσκονται στη χώρα καλούνται όπως ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας για την κατάστασή τους στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

Στοιχεία επικοινωνίας:
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν:
Λειτουργός Υπηρεσίας ΥΠΕΞ (μη εργάσιμες ώρες): Τηλ. +357 99660129, email: dutyofficer@mfa.gov.cy
Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων (24/7): Τηλ. +357 22801000, email: cycc@mfa.gov.cyΤελευταία Ενημέρωση στις: 16/12/2016 03:06:36 PM