Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ομιλία Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Το Ευρωπαϊκό Όραμα σε Δράση», Λευκωσία - 18/11/2015


Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε Λευκωσίας,

Εξοχότατοι κ. Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών,
Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Το Ευρωπαϊκό Οραμα σε Δράση». Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Ετος για την Ανάπτυξη 2015, του οποίου τις δραστηριότητες συντονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως γνωρίζετε, το 2015 ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη. Για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό Ετος αφιερώνεται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, υπό το σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας». Κατά τη διάρκεια του Ετους, προσπαθούμε να προσδώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην αναπτυξιακή δράση της ΕΕ, που είναι και ο μεγαλύτερος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο και να ευαισθητοποιήσουμε για τα οφέλη της. Επίσης, στοχεύουμε στην καλλιέργεια, στους πολίτες της ΕΕ, ενός αισθήματος κοινής ευθύνης, αλληλεγγύης και ευκαιρίας σε έναν μεταβαλλόμενο και ολοένα και πιο αλληλοεξαρτώμενο κόσμο.

Το 2015 αποτελεί έτος ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Φέτος η ανθρωπότητα αποφάσισε να θέσει στόχους για την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον περασμένο Σεπτέμβριο υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δράσεις ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μερικές μέρες, επίσης, η ανθρωπότητα θα αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη, στην επερχόμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.

Οι τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτός ο παγκόσμιος, κοινός στόχος, που ονομάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, και τα εφόδια που χρειάζονται για να επιτευχθεί, είναι διαφορετικά σε κάθε μέρος και για κάθε λαό. Τα ζωτικά στοιχεία που αποτελούν την ανάπτυξη όμως είναι κοινά και παρουσιάζονται σήμερα μέσα από το φακό των φωτογράφων μας. Αυτά είναι η παιδεία, η υγεία, η ισότητα των φύλων, η ενδυνάμωση των γυναικών, των κοριτσιών και των νέων, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε κράτη δικαίου με θεσμούς που να καταπολεμούν τη διαφθορά και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που η περιοχή μας βιώνει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη χωρίς προηγούμενο προσφυγική και ανθωπιστική κρίση καθώς και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, πρόσφατα στη Βηρυτό και στο Παρίσι, βλέπουμε ότι το θέμα που πραγματευόμαστε είναι καθόλα επίκαιρο. Γιατί αυτό το φιλόδοξο όραμα της βιωσιμότητας που οι ηγέτες που πλανήτη μας υιοθέτησαν στις 25-26 Σεπτεμβρίου, καταγράφει τα συσταστικά που θα αποτρέψουν τέτοια τραγικά συμβάντα, τα συστατικά που θα επιστρέψουν την ελπίδα στους νέους για το μέλλον τους, ώστε να μην παρασύρονται από φανατικούς. Διαμέσου της συνεργασίας και της αλληλεγγύης πρέπει να επιτευχθεί ο τερματισμός της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας, η προστασία του πλανήτη μας από την καταστροφή που του προκαλεί η ανθρώπινη απληστία, η διασφάλιση προόδου και ευημερίας για όλους, η προώθηση συμπεριληπτικών κοινωνιών, χωρίς βία, φόβο και διακρίσεις. Έτσι μόνο θα έχουμε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα συνδυασμό καλλιτεχνικής έμπνευσης και αισθητικής άποψης σε ένα διδακτικό πλαίσιο, που αναδεικνύει την έννοια της ανάπτυξης. Η παρούσα έκθεση στοχεύει επίσης να αναδείξει, μέσω μιας παρουσίασης πολυμέσων, τις κυριότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα μέσα από τις εκεί επισκέψεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, του Κύπριου κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Εκτός από τη συνεργασία ΥΠΕΞ και Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την πλατφόρμα μη κυβερνητικών αναπτυξιακών οργανώσεων CYINDEP που έχει διαμορφώσει και εφαρμόζει το όλο εθνικό μας πρόγραμμα για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη, η έκθεση που θα δείτε σήμερα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με διάφορους άλλους φορείς, που επέδειξαν τη βούληση να γίνουν συνοδοιπόροι μας.

Αυτή η σύμπραξη Κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και τοπικών αρχών αντανακλά την κύρια επιδίωξή μας: την ευαισθητοποίηση των πολιτών για παγκόσμια θέματα με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, και την ενεργό συμμετοχή όλων στην προσπάθεια προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιθυμώ κι εγώ, λοιπόν, με τη σειρά μου, να συγχαρώ τους φωτογράφους-ταξιδευτές μας για την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, την κ. Κατρίν Λουί Νικήτα για την επιλογή των φωτογραφιών και επιμέλεια της έκθεσης, και να ευχαριστήσω:

    • το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την εκτύπωση των φωτογραφιών,
    • τη CYINDEP και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τις λεζάντες που πλαισιώνουν τις φωτογραφίες και δίνουν νόημα στην έκθεση,
    • την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Φρέντερικ Χριστιάνα Καραγιάννη και τους φοιτητές της για την παρουσίαση ανθρωπιστικών θεμάτων και του έργου του Κυπρίου Επιτρόπου, και
    • το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την επιμέλεια της αξιόλογης αυτής έκδοσης που θα πάρετε μαζί σας σήμερα.

Επίσης ευχαριστώ το Δήμο Λευκωσίας που διέθεσε αυτό τον όμορφο χώρο στην καρδιά της Λευκωσίας και την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας κ. Ελένη Λουκαϊδου που μας έκανε την τιμή να παρευρίσκεται στην εκδήλωση. Τέλος, ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος και τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων για τις φωτογραφίες που πρόθυμα μας διέθεσαν.


Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:41 PM