Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Έκθεση με θέμα την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας και εναρμόνιση με το κεκτημένο Σένγκεν - 30/06/2015


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τα εγκαίνια Έκθεσης, με θέμα τα έργα αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εναρμόνισή τους με το κεκτημένο Σένγκεν, που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εγκαίνια της Έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τη λήξη του ετήσιου προγράμματος 2013, τέλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων.


Στην Έκθεση παρουσιάζονται τα έργα αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και τις εργασίες που διεξήχθησαν με στόχο την εναρμόνιση 13 οικημάτων Διπλωματικών Αποστολών, στον τομέα της παροχής προξενικών υπηρεσιών και διευκολύνσεων και της έκδοσης θεωρήσεων, με βάση το κεκτημένο Σένγκεν.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων, ο κ. Ζήνων υπογράμμισε ότι οι εργασίες προγραμματίστηκαν αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του κάθε οικήματος, με στόχο πάντα την εναρμόνισή τους με το κεκτημένο Σένγκεν, στη βάση του Καταλόγου Σένγκεν – Συστάσεις και Βέλτιστες Πρακτικές, που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, καθώς και των εκθέσεων αξιολόγησης άλλων κρατών του χώρου Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, αναβαθμίστηκαν 13 Διπλωματικές Αποστολές, με συνολική δαπάνη ύψους €1,572,000, που αντιστοιχεί σε ανάκτηση του ποσού των €1,372,000 ως ακολούθως:

    • Το 2012, ολοκληρώθηκαν τέσσερα έργα στις Διπλωματικές Αποστολές στο Αμμάν, το Μουσκάτ, την Αγία Πετρούπολη και το Βελιγράδι, συνολικού κόστους περίπου €254,000 και αντίστοιχο ποσό ανάκτησης €191,000.
    • Το 2013, ολοκληρώθηκαν τρία έργα στο Κουβέιτ, την Ντόχα και το Κίεβο, συνολικού κόστους €476,00 και αντίστοιχο ποσό ανάκτησης €397,000.
    • Το 2014, ολοκληρώθηκαν τρία έργα στο Άμπου Ντάμπι, τη Βηρυτό και το Λονδίνο, συνολικού κόστους €246,000 και αντίστοιχο ποσό ανάκτησης €219,000.
    • Το πρώτο εξάμηνο του 2015, ολοκληρώθηκαν τρία έργα στο Νέο Δελχί, το Πεκίνο και την Πρετόρια, συνολικού κόστους €596,000 και αντίστοιχο ποσό ανάκτησης €566,000.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν εργασίες όπως η διαμόρφωση χώρου ελέγχων και αίθουσας αναμονής, η κατασκευή αλεξίσφαιρων πετασμάτων μεταξύ των αιτούντων και του προσωπικού και αιθουσών συνεντεύξεων, η εγκατάσταση αλεξίσφαιρων θυρίδων και θυρών ασφαλείας κτλ. Εγκαταστάθηκαν ακόμη συστήματα συναγερμού, ελέγχου πρόσβασης, παρακολούθησης, σειράς προτεραιότητας και ηλεκτρολογικές εργασίες υποστήριξής τους (γεννήτριες, φωτισμοί, κτλ).

Ο Γενικός Διευθυντής εξήγγειλε, επίσης, την πραγματοποίηση παρόμοιας φύσεως έργων στο πλαίσιο των Δράσεων του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για άλλες 12 Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας, που θα εκτελεστούν συγκεκριμένα στη Μόσχα, το Κάιρο, την Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ, την Τρίπολη, την Αθήνα, την Ουάσιγκτον, τη Ραμάλλα, την Καμπέρα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Νέα Υόρκη. Επισημαίνεται ότι τα οικήματα σε Αθήνα, Παρίσι, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι ιδιόκτητα. Μεγαλύτερο από τα εν λόγω έργα είναι το Προξενείο στη Μόσχα, όπου εκδίδεται ο σημαντικότερος αριθμός θεωρήσεων σε πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο, είτε για επιχειρηματικούς είτε για τουριστικούς λόγους.

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 Ιουλίου 2015.


Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:56:47 PM