Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Ρώμη


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα, συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Franco Frattini.


Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιταλίας, το Κυπριακό καθώς και τα Ευρωτουρκικά.

Τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησε η κρίση στη Γάζα, την οποία συζήτησαν εκτεταμένα και χαιρέτισαν την υιοθέτηση του σχετικού Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συζήτησαν, επίσης, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και άλλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη «Συμφωνία για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών για Συνέχιση Σπουδών σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης των δύο Χωρών». Η Συμφωνία, έχει ως σκοπό την προώθηση των ανταλλαγών και της συνεργασίας στους τομείς των επιστημών και της ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Με το πέρας των συνομιλιών οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ιταλικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Frattini παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Κυπριανού και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε στο Μέγαρο Montecitorio με τον Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής κ. Gianfranco Fini. Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων, έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ιταλία κα Αθηνά Μαυρονικόλα Δρουσιώτη, παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβευτική κατοικία. Στη δεξίωση συμμετείχαν Ιταλοί πολιτικοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, Βουλευτές και Γερουσιαστές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Κύπρου-Ιταλίας, Πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ και Πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, δημοσιογράφοι, ανώτεροι αξιωματούχοι του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη ο κ. Κυπριανού είχε συνομιλίες και με την πολιτική ηγεσία της Αγίας Έδρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Tarcisio Bertone, καθώς και με τον ομόλογό του Monisignor Dominique Mamberti, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο.

Επίσης, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε την έδρα της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, που οργάνωσε πρόσφατα στην Κύπρο την ετήσια διεθνή συνάντησή της, και συναντήθηκε με τα ηγετικά στελέχη της, τον Καθηγητή κ. Mario Giro και τον Αρχιεπίσκοπο Vincenzo Paglia.

Κατά τις επαφές του στη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από την Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ιταλία κα Αθηνά Μαυρονικόλα Δρουσιώτη, τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρέσβη κ. Κορνήλιο Κορνηλίου και από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:35 AM