Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Σερβίας - 08/04/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι ως θέμα αρχής, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Aπό πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Vuk Jeremić, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ότι η Σερβία υποστηρίζει πλήρως τη θέση αρχής της Κύπρου για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Σερβία έχουν εξαίρετες διμερείς σχέσεις.


Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση τους ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είπε ότι «οι φιλικές, αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας χρονολογούνται από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι δύο χώρες έχουν περάσει δύσκολες εποχές και εξακολουθούν να περνούν και αυτό είναι κάτι που τις φέρνει ακόμη πιο κοντά», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή συζητήθηκαν το κυπριακό πρόβλημα που είναι το μεγαλύτερο θέμα για μας. Ανέφερε ότι ενημερώσε τον Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και για τη νέα διαδικασία στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του Κοσόβου και σημείωσε : «Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. Για μας είναι θέμα αρχής, θέμα διατήρησης και διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτή είναι αρχή του ΟΗΕ, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, του διεθνούς δικαίου και υιοθετούμε αυτή την αρχή».

Σημειώνοντας ότι «εμείς επίσης αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», ανέφερε πως «παρά το ότι γνωρίζουμε τη θέση που έχει ληφθεί, ότι το Κόσοβο είναι θέμα sui generis και δεν δημιουργεί προηγούμενο, εντούτοις παραβιάζει τις ίδιες αρχές του διεθνούς δικαίου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι υπέρ και υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή διαδικασία της Σερβίας». Η Σερβία, είπε ανήκει στην Ευρώπη, και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν προς την ΕΕ και για αυτό πάντα υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, την επιτάχυνση αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας περιλαμβανομένης και της υπογραφής όλων των σχετικών συμφωνιών, το συντομότερο δυνατόν».

Το θέμα του Κοσόβου, είπε ο κ. Κυπριανού, αυτό δεν θα πρέπει να καταστεί προϋπόθεση για να έρθει η Σερβία πιο κοντά στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του ο κ. Jeremić ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή να είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η φιλία μας χρονολογείται και έχουμε μακρά ιστορία φιλικών σχέσεων. Είχαμε πολύ καρποφόρες συζητήσεις σήμερα, συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.» Στο διμερές επίπεδο είπε, έχουμε εξαίρετες σχέσεις και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίζουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτή τη βάση που έχουμε κληρονομήσει από τους προκατόχους μας».

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν το θέμα του Κοσόβου το πλέον σημαντικό θέμα για τη Σερβία τώρα «και είμαι ευτυχής να πω ότι έχουμε πολύ δυνατή υποστήριξη για τη θέση αρχής στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι για τη Σερβία άκυρη. «Για μας», πρόσθεσε, «η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας παραμένει ανέπαφη και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα προς υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε δυνατή υποστήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτόν τον αγώνα αρχών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας επεσήμανε ακόμη την ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή διαδικασία της Σερβίας σε σχέση και με τα θεσμικά βήματα που θα κάνει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό αυτό που ανέφερε ο ομόλογός του ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ σε σχέση με το Κόσοβο. «Η Σερβία δεν πρόκειται να παραιτηθεί της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και ταυτόχρονα δεν πρόκειται να παραιτηθεί της επιδίωξής της να καταστεί μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Jeremić.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας υπογράμμισε ότι η χώρα του υποστηρίζει εκατό τοις εκατό τη θέση της Κύπρου για τη δική της εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, επισημαίνοντας ότι «πάντα θα σας υποστηρίζουμε». Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι θέμα διεθνούς δικαίου και σημείωσε ότι η θέση της Κύπρου κατοχυρώνεται και από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:43 PM