Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της πρώτης Πρέσβη της Ισημερινής Γουινέας - 20/12/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια της πρώτης Πρέσβη της Ισημερινής Γουινέας με έδρα τη Ρώμη κας Cecilia Obono Ndong.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η Πρέσβης της Ισημερινής Γουινέας ανέφερε ότι η χώρα της υπήρξε ισπανική αποικία και απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 12 Οκτωβρίου 1968. Το 2011, είπε η κα Ndong, ανέλαβε την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης ο Πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας κ. Obiang Nguema Mbasogo και πραγματοποιήθηκε στη χώρα της η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων των μελών της Ένωσης, ενώ φέτος εορτάστηκε ακόμη μια σύνοδος κορυφής, αυτή των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων χωρών της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ACP). Με αυτή την ευκαιρία, συνέχισε, η χώρα της κατέδειξε τις μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν ώστε ο λαός της Ισημερινής Γουινέας να ανακτήσει την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα του, μέσω της εκπόνησης ενός νέου Συντάγματος, το άνοιγμα του δρόμου για τον σχηματισμό νέων πολιτικών κομμάτων, ξεκινώντας έτσι τη δημοκρατική διαδικασία όπου ο λαός είναι ο ουσιαστικός παράγοντας.

Η κα Ndong υπογράμμισε ότι η Ισημερινή Γουινέα είναι μια χώρα προσηλωμένη στην ειρήνη και επιθυμεί να προωθήσει τις καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου, με σεβασμό προς τις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες που διέπουν το διεθνές δίκαιο. Η Κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας, συμπλήρωσε η κα Πρέσβης, επιθυμεί να εδραιώσει και να προωθήσει τη συνεργασία με την Κύπρο και έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες και τον λαό της Κύπρου να εντείνουν, να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, προς όφελος των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη νέα Πρέσβη για τον διορισμό της και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της, διαβεβαιώνοντας την ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα της παρέχουν όποια βοήθεια χρειαστεί στη διεκπεραίωση των καθηκόντων της. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι παρά την αμοιβαία κατανόηση και αλληλεπίδραση σε διεθνή φόρα, η γεωγραφική απόσταση μεταξύ των χωρών μας και η απουσία διπλωματικών σχέσεων δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργασίας. Παρόλα αυτά, συνέχισε, η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων το 2008 και ο διορισμός σας ως η πρώτη Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ισημερινής Γουινέας στην Κύπρο, αποτελεί μια νέα ευκαιρία για επανεξέταση των δυνατοτήτων για ενίσχυση της συνεργασίας μας στο μέλλον, αφού, εξάλλου, η Κύπρος και η Ισημερινή Γουινέα μοιράζονται πολλές κοινές ιστορικές εμπειρίες. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος προσβλέπει στο να εργαστεί στενά με την Ισημερινή Γουινέα για την προώθηση κοινών αξιών και αρχών μέσω του ήδη εγκαθιδρυμένου περιφερειακού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής. Όλοι, είπε, μπορούμε να επωφεληθούμε από τη χρήση του 2ου Σχεδίου Δράσης της Κοινής Στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ, η οποία συμφωνήθηκε κατά την 3η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης στην Τρίπολη τον Νοέμβριο 2010, προς το αμοιβαίο μας όφελος και συμφέρον.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.

Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:42:34 PM