Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του - 17/07/2015


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Philip Hammond είχε σήμερα, 17 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο.


Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η θέση της Βρετανίας για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, καλωσορίζοντας τον Βρετανό ομόλογό του στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι ο κ. Hammond ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ίδιο για τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, καθώς και για την προοπτική να δοθεί ώθηση αυτήν την κρίσιμη στιγμή. «Εκτός από τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συντάκτης των προσχεδίων των περί Κύπρου ψηφισμάτων 541 και 550», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, «μια δυναμική που ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Κοινού Ανακοινωθέντος στην Βρετανική Πρωθυπουργική Κατοικία τον Ιανουάριο του 2014».

Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σε άριστα επίπεδα στην κοινή προσπάθεια καταπολέμησης των ασύμμετρων απειλών και αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών κρίσεων στην άστατη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε, επίσης, την έντονη καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία, που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών Βρετανών.

«Πράγματι, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, σε συνδυασμό με περίπλοκα θέματα όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση, είναι θέματα κοινής ανησυχίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Υπουργός χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι το Ιράν θα πρέπει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό και υπεύθυνο περιφερειακό ρόλο, ώστε να μετριάσει τις ανησυχίες άλλων φίλων κρατών στην περιοχή.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ο κ. Υπουργός είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων, στα οποία οι δύο χώρες έχουν ταύτιση απόψεων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για το ζήτημα.

Με τη σειρά του, ο κ. Hammond ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Έχουμε ένα μεγάλο φάσμα κοινών επιρροών, κοινής ιστορίας και κληρονομίας, και ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα βήματα που γίνονται προς την επίτευξη διευθέτησης στα μακροχρόνια ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του νησιού», ανέφερε.

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βρετανός Υπουργός σημείωσε ότι το Λονδίνο εργάζεται για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος, η οποία συμμερίζεται τις αξίες, τις ανησυχίες και το όραμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το μέλλον της Ευρώπης, είναι πολύ σημαντική. Η κοινή αντίληψη για το μέλλον της ΕΕ, προκύπτει από την ανάγκη για οικονομικό ανταγωνισμό, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να είμαστε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά εργασίας, ώστε να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο κ. Hammond τόνισε ότι «η Βρετανία στηρίζει σθεναρά την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να στηρίξουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών. Πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, καθώς και ολόκληρης της περιοχής, η οποία είναι ασταθής. Η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα σταθερότητας και ως ένα σημείο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να επενδύουν και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και το κ. Ακιντζί για την δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσει αυτή η διαδικασία».

Ο κ. Hammond σημείωσε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, ενώ εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης της μάστιγας της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο. «Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα Κοινοπολιτείας, με στόχο να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα την καταστήσουν έναν επιτυχημένο οργανισμό στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών για πιθανές απειλές, με στόχο την προστασία των πολιτών των δύο χωρών. «Επιδιώκουμε μεγαλύτερη συνεργασία και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι ορατά. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και χαιρόμαστε που δουλεύουμε μαζί σας, καθώς προσπαθούμε να συμβάλουμε στην επίλυση της πρόκλησης του Ισλαμικού Κράτους και της απειλής από ξένους μαχητές στη Συρία, το Ιράκ, κτλ», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις εγγυήσεις και τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο κ. Hammond τόνισε ότι η Βρετανία υποστηρίζει τη διαδικασία και επιθυμεί να βοηθήσει με όποιο τρόπο της ζητηθεί. Πρόσθεσε ότι εάν ζητηθεί από τη Βρετανία να διαδραματίσει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, «θα προσπαθήσουμε να το πράξουμε με τρόπο, ο οποίος να υποβοηθά και να στηρίζει τη λύση. Όμως, δεν επιζητούμε κάποιον ειδικό ρόλο. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τη διαδικασία.

Όσον αφορά τις Βάσεις, καταστήσαμε σαφές ότι στο περιθώριο μιας διευθέτησης, η Βρετανία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει ένα σημαντικό ποσοστό της γης των Βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη. Αυτή η προσφορά παραμένει στο τραπέζι και ελπίζουμε ότι θα προσθέσει στα οικονομικά οφέλη μιας διευθέτησης και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου στο μέλλον».

Απαντώντας στην ερώτηση για τις εγγυήσεις, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε: «Το πρώτο βήμα είναι να συζητήσουν οι δύο ηγέτες το ζήτημα. Δεν βρίσκονται εκεί ακόμα, ας τους αφήσουμε να συζητήσουν χωρίς να διαπραγματεύονται με τα μέσα και όταν φτάσει η ώρα θα το συζητήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως πρέπει».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:57:00 PM