Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών - 23/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε χθες συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Daniel Fried. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Ανδρέας Κακουρής, η Πολιτική Διευθύντρια κ. Ρέα Γιορδαμλή, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Λούης Τηλεμάχου και ο Γραμματέας Β’ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας κ. Χρυσόστομος Χρυσοστόμου.


Μετά την συνάντηση ο κ. Fried προέβη στις πιο κάτω δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Είχα την ευχαρίστηση και την τιμή να συναντήσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μια καλή συνάντηση. Συζητήσαμε την πρόοδο που επιτελείται από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες. Χαιρετίσαμε την έναρξη των συνομιλιών και ενθαρρύναμε και τις δυο πλευρές να προχωρήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντοτε υποστήριζαν τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ένα επανενωμένο νησί. Έχω συγχαρεί και τις δυο πλευρές για την πρόοδο που έχουν επιτύχει και θέλουμε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω πρόοδο».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν συζήτησαν άλλα διμερή ή διεθνή θέματα, ο κ. Fried απάντησεΣ «Συζητήσαμε για το Νότιο Καύκασο, την κατάσταση στη Γεωργία και εκφράσαμε την ελπίδα ότι αν και όταν λυθεί το Κυπριακό και επανενωθεί το νησί τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευγνώμονες στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια που τους πρόσφερε το καλοκαίρι του 2006 στη μαζική εκκένωση και ότι δεν έχει ξεχάσει ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είναι πολύ καλή.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Fried απάντησεΣ «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη ευκαιρία απ’ αυτήν που υπάρχει τώρα. Τα ζητήματα είναι δύσκολα, αλλά έχετε δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλο και που είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη της επανένωσης. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να επιτευχθεί αυτό».

Ο κ. Κυπριανού όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερεΣ

«Είχα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Fried με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και στην Κύπρο πριν αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες. Τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω σε λεπτομέρειες και να του δώσω πληροφορίες για τη διαδικασία που έχει αρχίσει. Για τα θετικά και αρνητικά, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται, για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί σε μερικά σημεία και για τις προσδοκίες μας για τις επόμενες συναντήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται βεβαίως για τη νέα διαδικασία. Η θέση τους υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι δεδηλωμένη, θέλουν να δουν την επανένωση του νησιού και είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να συμβάλουν. Σε αυτή τη φάση δέχονται, αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν ότι είναι μια διαδικασία των δύο πλευρών στην Κύπρο και ότι θα πρέπει αυτή η διαδικασία να αφεθεί να προχωρήσει».

Σε ερώτηση για το τί εννοεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια σημεία, ο κ. Υπουργός απάντησεΣ

«Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για την θέση του Προέδρου αλλά, όπως έχει πει και ο ίδιος, στα θέματα της διακυβέρνησης που συζητήθηκαν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά σημεία και βεβαίως υπάρχουν άλλα που είναι σε εκκρεμότητα. Άρα από τη μια περιγράφω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η διαδικασία και από την άλλη αναφέρω ότι τουλάχιστον μέσα από αυτές τις δυσκολίες έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί ο κ. Fried να βοηθήσει σ’ αυτή τη μεταβατική, λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ, περίοδο, κ. Κυπριανού ανέφερεΣ

«Επειδή είμαστε στην αρχή της διαδικασίας έχει σημασία, όπως λένε και οι Ηνωμένες Πολιτείες, να αφεθεί η διαδικασία να προχωρήσει. Σίγουρα υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της προεκλογικής περιόδου όμως τα γεγονότα τρέχουν, οι ανάγκες τρέχουν και αυτό αναγνωρίζεται. Η ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σημασία, ασχέτως ποιος θα εκλεγεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, για να υπάρξει μια συνεχής ενημέρωση και μια συνέχεια σε αυτή την διαδικασία.

Έτσι, σε αυτή την φάση εμείς αναμένουμε από τη μια πλευρά την παρακολούθηση της διαδικασίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενθαρρύνουν- δεν θέλω να πω να πιέσουν-αλλά να ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να δείξει εποικοδομητική στάση όχι μόνο όσον αφορά την διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα της διαδικασίας, και ξέρουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επαφή με την Τουρκική Κυβέρνηση και ότι το Κυπριακό είναι από τα θέματα που συζητιούνται».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ είναι προδιατεθειμένες να ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να προσέλθει σε συνομιλίες, είπεΣ«Πιστεύω ναι, διότι, όπως είπα, έχουν δεδηλωμένη θέση ότι θέλουν να δουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος, θέλουν να δουν μια λύση που θα ενώνει το νησί, βλέπουν τα πλεονεκτήματα για όλους από μια θετική κατάληξη των συνομιλιών και γι΄ αυτό θα συμβάλουν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Όσον αφορά στα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ο κ. Υπουργός ανέφερεΣ«Το θέμα που συζητήσαμε ιδιαίτερα είναι το θέμα του νοτίου Καυκάσου, το θέμα της Γεωργίας γιατί είναι ένα θέμα που προχωρεί αυτή την στιγμή. Είναι γνωστές οι θέσεις της άλλης πλευράς, είναι γνωστή η διαδικασία που έχει αρχίσει από την ΕΕ και ανταλλάξαμε απόψεις για αυτό».

Όσον αφορά στο θέμα του Κοσόβου ο κ. Κυπριανού είπεΣ«Για το Κόσσοβο συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Εμείς θεωρούμε βεβαίως ότι η θέση της Κύπρου είναι θέση αρχής και είναι σταθερή σε όλες τις περιπτώσεις υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών».

Τέλος, αναφορικά με το διορισμό απεσταλμένου των ΗΠΑ, ο κ. Υπουργός ανέφερεΣ«Είναι κάτι που είναι στις πιθανές πρωτοβουλίες τους αλλά σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται αυτός ο διορισμός, αλλά αν φανεί ότι αυτό θα συμβάλει τότε θα προχωρήσουν, σε συνεννόηση βεβαίως και με μας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:47:47 PM