Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας - 02/10/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας κ. Kamalesh Sharma.


Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον κ. Sharma, τον οποίο, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συναντήσει κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο τον περασμένο Μάιο. Η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας από το 1961 και θεωρούμε τη συμμετοχή μας στην οικογένεια των εθνών της Κοινοπολιτείας πολύτιμη, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι η Κοινοπολιτεία ανέκαθεν ήταν στο πλευρό της Κύπρου και στήριζε, μέσα από μια σειρά δηλώσεων και διακηρύξεων, τις προσπάθειες επανένωσής της με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αξίες, στις οποίες εδράζεται η Κοινοπολιτεία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι με το ΓΓ της Κοινοπολιτείας συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τα κυριότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας το Νοέμβριο. Η Κύπρος θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της Κοινοπολιτείας, ειδικά εκείνες που αφορούν στην παροχή βοήθειας προς τις μικρότερες χώρες και στη νεολαία, επισήμανε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι παρείχε και μια σύντομη ενημέρωση στο ΓΓ της Κοινοπολιτείας για τις συνομιλίες που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο κ. Sharma τον ενημέρωσε για τη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Λεμεσό.

Από πλευράς του, ο κ. Sharma είπε ότι η Κύπρος είναι, εδώ και πολλά χρόνια, μέλος της Κοινοπολιτείας και έχει φιλοξενήσει πολλές Υπουργικές Συναντήσεις του οργανισμού. Αναφερόμενος στη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στη Λεμεσό, τη χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης στους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των τροφίμων. Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις για την προσέγγιση της οικονομίας και αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συζήτησης, είπε ο κ. Sharma, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη χάραξης ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νεολαία. Ο κ. Sharma εξέφρασε τη στήριξη της Κοινοπολιτείας στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Sharma είπε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της Κοινοπολιτείας είναι σημαντικές για τη στήριξη των μικρότερων κρατών που δεν έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν επαρκείς διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς στον τομέα του εμπορίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:32 PM