Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι επισκέπτες του Μουσείου στην Ουάσιγκτον, στο οποίο παρουσιάζεται η έκθεση “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών” - 17/12/2010


Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 που η έκθεση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου 2010, επισκέφθηκαν το Μουσείο 1,000,748 άτομα όλων των ηλικιών τα οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θησαυρούς της Κύπρου.


Η έκθεση “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών”, η οποία παρουσιάζει πέραν των 260 αντικειμένων από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της Eνετικής περιόδου, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τις χιλιάδες των Αμερικανών και των ξένων που επισκέπτονται καθημερινά το Μουσεία Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον.

Στην τεράστια επιτυχία της έκθεσης συνέβαλαν με εκθέματα το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο Πιερίδη-Marfin Laiki Bank, το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας “Θάλασσα”, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

Άρχισαν επίσης οι παρεμφερείς με την έκθεση εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν την προβολή της Κύπρου και του πολιτισμού της. Στις 16 Νοεμβρίου 2010, ο καθηγητής Stuart Swiny, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κυπριακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδωσε διάλεξη στην Ουάσιγκτον για την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου με θέμα “Timeless Cyprus”.

Σε μια άλλη εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος: Γαστρονομικό Σταυροδρόμι της Μεσογείου», ο Δρ. William Woys Weaver, ειδικός σε θέματα ιστορίας φαγητού και μαγειρικής, Διευθυντής του Keystone Center για τη μελέτη της τοπικής κουζίνας στο Devon της πολιτείας Pennsylvania, εξήγησε πώς οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί που πέρασαν από την Κύπρο στα χρόνια της αρχαιότητας επηρέασαν την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Στην ίδια εκδήλωση, ο Δρ. George J. Soleas, οινολόγος, Αντιπρόεδρος του Liquor Control Board of Ontario (Logistics and Quality Assurance Divisions) με έδρα το Τορόντο του Καναδά, παρουσίασε τα κρασιά της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία της Κουμανταρίας, καθώς και στον τρόπο παραγωγής της.

Τις εκδηλώσεις αυτές παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πολιτισμό της Κύπρου και να επισκεφθούν την έκθεση.

Μέχρι το τον Μάιο του 2011, περίοδο κατά την οποία η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προγραμματίζονται και άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις με θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:51 PM