Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας - 26/10/2015


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκο Κοτζιά είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου, μεταξύ άλλων, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει συναντήσεις με κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.


Στο επίκεντρο της συζήτηση των δύο Υπουργών βρέθηκε το Κυπριακό, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για σειρά θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, θέματα ενέργειας και άλλα περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Καλωσορίζοντας τον κ. Κοτζιά στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη στενή, διαχρονική σχέση που διατηρούν οι δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται «σε μια σημαντική συγκυρία, διότι οι προνομιακές και αδελφικές μας σχέσεις επιβάλλουν συνεχή ανταλλαγή απόψεων ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Μας είναι πολύτιμη η συμβουλή και η συνδρομή, διότι το κυπριακό πρόβλημα έχει και όλες τις παραφυάδες του, είτε στην ΕΕ με τα κεφάλαια, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τα ανοιχτά θέματα της διακρατικής προσφυγής που επιβλέπονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο η Κύπρος θα έχει την Προεδρία από τον Νοέμβριο του 2016.

Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, η ανέκαθεν στενή και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας για την προώθηση όλων αυτών των θεμάτων».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση και την κατανόηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα, ενώ «αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αλλά επίσης και για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα».

Ακολούθως, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε ότι «αντηλλάγησαν απόψεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και το πρόβλημα που έχουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε με τα κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία».

«Σαφώς, οι εξελίξεις στην περιοχή μας, και ειδικότερα αυτές στο Ισραήλ και Παλαιστίνη, στη Συρία και Αίγυπτο, αποτέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων», είπε.

Όσον αφορά τα ζητήματα ενέργειας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του «για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα, ενόψει και της ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr και, παράλληλα, αξιολογήσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μας με την Αίγυπτο, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης και τα επόμενα βήματα της τριμερούς συνεργασίας μας με το Ισραήλ».

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του κ. Κοτζιά σε σχέση με το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ και τα πρόσφατα ΜΟΕ που υιοθετήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία.

Με τη σειρά του, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ενωρίτερα σε Σχολείο της Λευκωσίας, όπου παρέστη στους εορτασμούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να είμαι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε όχι μόνο σε θέματα στενά, ελληνοκυπριακά, αλλά και σε θέματα διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η γνώση και η άποψη του Κύπριου Υπουργού αποτελούν πάντοτε στήριγμα για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα του μεταναστευτικού «που βρίσκουν στο μάτι του κυκλώνα την Ελλάδα, γιατί είναι το προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα ενέργειας, με έμφαση στα «ενεργειακά της Κύπρου και τις προοπτικές τους, όπως και τα ενεργειακά με τους αγωγούς υγροποιημένου αερίου που σχεδιάζεται να περάσουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα».

Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν οι δύο χώρες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς υπάρχουν σκέψεις «να προσφέρουμε τέτοιες τριμερείς σε άλλα κράτη, όπως είναι η Ιορδανία. Αυτό το πρότυπο της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αποκτήσει οπαδούς και κράτη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης. «Το Κυπριακό ως ένα θέμα κατοχής, ως ένα θέμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ως ένα θέμα ενοποίησης της Μεγαλονήσου και της δημιουργικής και της θεσμικά κατοχυρωμένης συμβίωσης σε μια ομοσπονδιακής, διζωνική, δικοινοτική δημοκρατία της Κύπρου, όπου οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων τους και οι Ελληνοκύπριοι, όπως και οι άλλες μειονότητες στην Κύπρο, θα νοιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία. Και για να γίνει αυτό, ασφαλώς, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα. Είναι γνωστές οι απόψεις μου περί εγγυήσεων.

Στην πορεία των συζητήσεων για το Κυπριακό συζητάμε και για τον διεθνή παράγοντα. Έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με τον κ. Άιντε, με την ευρωπαϊκή και την αμερικανική πλευρά, και με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και μπορώ να πω ότι το γενικότερο κλίμα είναι θετικό για τα θεμελιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και από τη σκοπιά που τα βλέπει η Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε η ατζέντα για την επικείμενη επίσκεψη Kerry στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι: «Έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεννοηθούμε πλήρως επί του θέματος αυτού υπό το φως των επομένων συναντήσεων των ηγετών στις συνομιλίες, για να είναι πιο επίκαιρο όσον αφορά τα θέματα που θα επιλέξουμε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την επίσκεψη».

Σε ερώτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού υπό το φως και της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και την πίεση που υπάρχει προς την Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που δέχεται και κληθείς να αναφέρει την επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Δεν είναι δυνατό τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα να πληρώνουν επιλογές άλλων. Εμείς ούτε θέλαμε, ούτε επιδιώξαμε, ούτε επιβάλαμε κόντρες στη Λιβύη ή την Συρία. Συνεπώς, θεωρώ άδικο να πληρώνουν κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος. Επίσης, δεν είναι δυνατό να μην βοηθήσουμε, ώστε οι καταυλισμοί του ΟΗΕ στην Ιορδανία και τον Λίβανο να μην τύχουν υλικής και οικονομικής ενίσχυσης και να βλέπουμε το καινούργιο φαινόμενο, όπου αυτήν τη στιγμή μετακινούνται 300.000 άνθρωποι από αυτούς τους καταυλισμούς με κατεύθυνση την Ελλάδα. Αντί να συζητά η Ευρώπη πόσα λεφτά θα δαπανήσει στα ίδια της τα εδάφη, θα έπρεπε να είχε ήδη φροντίσει, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξουν οι δαπάνες που θα διασφαλίσουν ανθρώπινες υποδομές εργασίας και μόρφωσης για τους μετανάστες στο εσωτερικό του Αραβικού Κόσμου, δηλαδή στην Ιορδανία και την Λιβύη.

Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, ώστε να μην αφήσουμε να αποσταθεροποιηθούν κράτη, όπως η Αίγυπτος που από πίσω της έχει το Σουδάν του εμφυλίου και την Σομαλία που είναι υπό κατάρρευση. Κατά συνέπεια, χρειάζεται να ληφθούν μια σειρά από μέτρα στην περιοχή, ώστε να αποτρέπουν τη γέννηση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο στα μεγέθη του δεν είναι διαχειρίσιμο. Αν αφήσουμε να δημιουργηθούν καινούργιες αποσταθεροποιημένες ζώνες στην περιοχή, ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα το μέγεθος του προβλήματος. Καλά είναι, έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για να μην διογκωθεί κι άλλο».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση της Γερμανίας Καγκελαρίου ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα του μεταναστευτικού χωρίς τη βοήθεια από την Τουρκία και σε συνάρτηση με την εξέλιξη στο θέμα των κεφαλαίων της ενταξιακής συζήτησης της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε: «Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια συνάντηση με την κα Μέρκελ. Έχει δηλωθεί ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση όσον αφορά το πώς εμείς βλέπουμε τα διάφορα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ίσως τον προσεχή χρόνο, δηλαδή το 2016, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέμα. Είναι δίκαιο και σωστό, και εμείς έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, ότι για να γίνουν κινήσεις από μας σε ζωτικών συμφερόντων θέματα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία. Όσοι ενδιαφέρονται για να μπορέσει αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί και να είμαστε και δημιουργικοί και συνεργάσιμοι, πρέπει να κινηθούν και προς την Τουρκία».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:08 PM