Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» - 26/07/2009


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ


ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, δεν κρύβει τους προβληματισμούς του για την έκβαση των συνομιλιών και υπενθυμίζει τις δηλώσεις της Τουρκίας τόσο πρόσφατα (Νταβούτογλου), όσο και πέρσι όταν άρχιζε η διαδικασία – ότι «εντάξει θα δοκιμάσουμε τις συνομιλίες, αλλά αν δεν πετύχουν υπάρχει και η Νότιος Οσετία, υπάρχει και το Κόσοβο, υπάρχουν και άλλα προηγούμενα». Στη συνέντευξή του στην «Α», ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι εκείνο που τον ανησυχεί, αλλά και που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, είναι ότι θα γίνει προσπάθεια από τουρκικής πλευράς, να επιρριφθεί η ευθύνη στην πλευρά μας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο κυπριακό. «Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να χειριστούμε σωστά τις εξελίξεις», τονίζει.

ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ

Η πολιτική συζήτηση των ημερών είναι οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας και κατά πόσον αυτή η χώρα είναι εχθρική προς την πλευρά μας ή όχι. «Νομίζω ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε ούτε να δημιουργούμε στερεότυπα. Όμως είναι γεγονός, ότι η παρουσίαση συγκεκριμένων θέσεων κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο πριν λίγες ημέρες, προβλημάτισε και απογοήτευσε την πλευρά μας. Βεβαίως, είναι ενδιαφέρον το ό,τι η αρχική τοποθέτηση, που πιστεύω ότι ήτανε και πιο μελετημένη, βρισκότανε στις σωστές παραμέτρους. Ωστόσο, στη συζήτηση που ακολούθησε με τις ερωτοαπαντήσεις, λέχθηκαν πράγματα, τα οποία θεωρούμε ότι δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές θέσεις -σίγουρα ούτε με τις δικές μας- και δεν είναι εποικοδομητικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Α».
Πρόσθεσε δε, ότι πιστεύει ότι ξεφεύγουν από την ορθή διάσταση των πραγμάτων μερικές τοποθετήσεις, γι’ αυτό η πλευρά μας θα ενημερώσει και θα εξηγήσει, γιατί είναι λανθασμένες κάποιες προσεγγίσεις.

- Η Τουρκία έχει τρόπους να ξεφύγει από το ορόσημο του φθινοπώρου;

Μάρκος Κυπριανού: Αλώβητη θα είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει, δεν θα αφήσουμε εμείς να συμβεί. Και όταν λέμε «εμείς» δεν εννοούμε μόνον την Κύπρο, πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη που υποστηρίζουν αυτήν τη θέση. Η Τουρκία έχει αναλάβει ευθύνες και οφείλει να τις εκπληρώσει. Επειδή ακριβώς το ζήτημα αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πέρα από ένα κοινοτικό ζήτημα της ΕΕ είναι και διακρατικό, γι’ αυτό η Κύπρος έχει τη δυνατότητα ακόμα και από μόνη της να εμποδίσει τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας.

- Πάντως, η Άγκυρα δίνει την εντύπωση ότι βιάζεται για επίλυση του κυπριακού σε αντίθεση με τη δική μας πλευρά.

Μ. Κ.: Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε να δίνει η Τουρκία την εντύπωση ότι βιάζεται για λύση και ότι εμείς δεν βιαζόμαστε. Εμείς βιαζόμαστε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία. Εμείς είμαστε τα θύματα της εισβολής, εμείς είμαστε τα θύματα της συνεχιζόμενης κατοχής. Άρα εμείς βιαζόμαστε πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και το βρίσκω ειρωνικό, η Τουρκία που δημιούργησε και διατηρεί το πρόβλημα, να λέει ότι βιάζεται για λύση. Γι’ αυτό και πρέπει να τονίζουμε ότι ο λόγος που δεν δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα έχει να κάνει με το αποτέλεσμα της διαδικασίας και όχι επειδή δεν βιαζόμαστε για λύση. Δηλαδή, ότι το χρονοδιάγραμμα θα υποσκάψει τις συνομιλίες και δεν θα οδηγήσει σε σωστή λύση. Και, επίσης, ότι αντιβαίνει τη διαδικασία που συμφωνήθηκε (και όχι τυχαία) πέρσι. Δεν πρέπει να αφήσουμε σε αυτόν τον τομέα να κερδίσει τις εντυπώσεις η Τουρκία.

- Γιατί όμως η ε/κ πλευρά θέλει άνεση χρόνου;

Μ. Κ.: Πρώτα απ’ όλα για να μπορέσει να συμφωνηθεί –τονίζω να συμφωνηθεί- λύση, σε ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Γνωρίζουμε ότι η άλλη πλευρά επανειλημμένα, δημόσια, έχει θέσει ξανά θέμα επιδιαιτησίας, επειδή ελπίζει ότι κρατώντας μέχρι τότε μία απόλυτα σκληρή στάση, σε μία διαδικασία επιδιαιτησίας σίγουρα θα βγει κερδισμένη, όπως έγινε το 2004. Άρα, βάζοντας ένα στόχο χρονικό, υπάρχουν δύο κίνδυνοι για εμάς. Ο ένας κίνδυνος είναι με τη λήξη αυτής της προθεσμίας να πάμε σε επιδιαιτησία –με τη δικαιολογία ότι εφόσον δεν τα καταφέρανε οι δύο πλευρές, πέρασε η προθεσμία, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να έρθει κάποιος τρίτος να λύσει το κυπριακό- ή η άλλη χειρότερη εναλλακτική εξέλιξη, είναι να πούνε κάποιοι ότι βάλαμε την προθεσμία, δεν πετύχαμε να το λύσουμε, άρα δεν υπάρχει πλέον προοπτική λύσης και πάμε στις εναλλακτικές επιλογές που αναφέρει ο κ. Νταβούτογλου, όπως αναγνώριση του ψευδοκράτους, αναβάθμιση σε «Ταϊβάν» κλπ. Άρα, λοιπόν, η Τουρκία, δεν θέτει απλά μια χρονική προθεσμία αλλά είτε επιχειρεί να πετύχει το στόχο της επιδιαιτησίας είτε να της δοθεί η δυνατότητα να προωθήσει τις «περίφημες» εναλλακτικές λύσεις.

- Διακρίνω έναν προβληματισμό και μία ανησυχία από μέρους σας, για το κατά πόσον στο τέλος θα χρεωθεί η πλευρά μας την ευθύνη, σε περίπτωση που καταρρεύσει η διαδικασία.

Μ. Κ.: Πρώτα απ’ όλα οι δυσκολίες που υπάρχουν δεν οφείλονται στην πλευρά μας. Εμείς πάμε με εποικοδομητικές θέσεις. Επίσης, εγώ δεν θέλω να μιλώ για κατάρρευση διαδικασίας, μιας και ακόμα είμαστε στη μέση της διαδικασίας έστω κι αν έχει περάσει ένας χρόνος. Αντίθετα, παραμένει η ελπίδα για μια σωστή λύση του κυπριακού και θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχοντας όμως υπόψη τις αρνητικές προσεγγίσεις της άλλης πλευράς και ερμηνεύοντας τις δηλώσεις της Τουρκίας τόσο πρόσφατα (Νταβούτογλου), όσο και πέρσι όταν άρχιζε η διαδικασία –ότι «εντάξει θα δοκιμάσουμε τις συνομιλίες, αλλά αν δεν πετύχουν υπάρχει και η Νότιος Οσετία, υπάρχει και το Κόσοβο, υπάρχουν και άλλα προηγούμενα»- εκείνο που με ανησυχεί, και που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, είναι ότι θα γίνει προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να επιρριφθεί η ευθύνη στην πλευρά μας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο κυπριακό. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να χειριστούμε σωστά τις εξελίξεις.

Μας ακούνε τι λέμε…

- Βλέπεται να υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε σε τουρκική παγίδα;

Μ. Κ.: Έχουν γνώσιν οι φύλακες. Να ξεκαθαρίσω, όμως, πως όταν χρησιμοποιώ πληθυντικό, δεν εννοώ μόνον την κυβέρνηση, ούτε μόνον εκείνους που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι, εννοώ όλο τον πολιτικό κόσμο. Καμιά φορά εδώ στην Κύπρο ξεχνάμε πως ό,τι λέγεται στην Κύπρο από οποιονδήποτε έχει κάποιο πολιτικό ρόλο, μεταφέρεται παντού. Όλα καταγράφονται και ερμηνεύονται, και γι’ αυτό πρέπει στις τοποθετήσεις μας, όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, αξιωματούχοι, πρέπει όλοι να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Και είναι εδώ ακριβώς που πρέπει να υπάρχει συντονισμός, για να μην πέσουμε στην τουρκική παγίδα, δηλαδή να καταφέρει η Άγκυρα να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πλέον προοπτική επίλυσης ή ότι η δική μας πλευρά δεν ενδιαφέρεται για λύση και επομένως πρέπει να γίνουν άλλες διευθετήσεις. Ένα τέτοιο ζήτημα, όπως είπα, είναι η σωστή επεξήγηση, γιατί ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος δεν συμβάλλει στη λύση. Αλλά και να καταρρίψουμε το μύθο περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

Στο ΔΗΚΟ συνηθίσαμε να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά

Στην παρατήρηση ότι κάποια ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη γνωστή ρητορική και συνθηματολογία των λεγόμενων σκληρών του κυπριακού και άρα, εύλογα διερωτάται κανείς κατά πόσον αυτό το κόμμα στηρίζει τους χειρισμούς Χριστόφια, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει δεχθεί τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στηρίζει την προσπάθεια του πρόεδρου για επίτευξη λύσης.

- Κάποια ηγετικά στελέχη σας, όμως, δείχνουν να μην την αποδέχονται…

Μάρκος Κυπριανού: Το κόμμα έχει τοποθετηθεί σε αυτό και η θέση του κόμματος είναι ότι έχει αποδεχθεί τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Βεβαίως, υπάρχουνε λεπτομέρειες και επιμέρους ζητήματα του περιεχομένου της, που πιστεύω ότι αυτά θα συζητηθούνε και κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο -ήδη του έχουν δοθεί πολλές φορές οι θέσεις μας- αλλά και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου. Το κόμμα θα στηρίξει μια λύση, η οποία θα συνάδει με τις βασικές αρχές που θέτει. Πιστεύω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα δεχόταν λύση που παραβιάζει αυτές τις αρχές και άρα δεν θα βρεθεί το ΔΗΚΟ σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο. Για μένα, όμως, το πιο σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι η συχνή επαφή και συζήτηση με τον πρόεδρο με την υποβολή θετικών εισηγήσεων, όχι απλώς να ακούγονται αρνητικές τοποθετήσεις. Το κόμμα μας έχει αποκτήσει μία ικανότητα –που είναι χρήσιμη βέβαια- να προβλέπει και να εντοπίζει προβλήματα και αρνητικά στοιχεία.

- Μια ικανότητα στην γκρίνια θα το έλεγα…

Μ. Κ.: Όχι, απλώς έχει συνηθίσει να επικεντρώνεται στην αρνητική πτυχή και να προειδοποιεί για τους κινδύνους. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και εναλλακτικές προτάσεις, λύσεις, οι οποίες να είναι και ρεαλιστικά αποδεκτές. Ρεαλιστικά εφαρμόσιμες. Π.χ. εγώ μπορεί να ήθελα να γυρίσουμε στο ’60, αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό. Άρα, το να το προτείνω δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Ναι, λοιπόν, να επισημαίνουμε τους κινδύνους και τα προβλήματα που υπάρχουνε, να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας μέσα σε ένα συνεχή διάλογο -και όχι με δημόσια αντιπαράθεση- αλλά παράλληλα να κάνουμε εναλλακτικές εισηγήσεις που να έχουνε προοπτική υλοποίησης.

- Είναι αιτία πολέμου, δηλαδή, λόγος για να αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, εάν δεν του δοθούν οι προεδρίες που διεκδικεί στους ημικρατικούς οργανισμούς;

Μ. Κ.: Εδώ τίθεται το ευρύτερο θέμα του τρόπου που θέλει το ΔΗΚΟ να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του τόπου και του τρόπου που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει το ΔΗΚΟ να συμμετέχει στη διακυβέρνηση. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα της άλφα ή της βήτα προεδρίας, και κακώς άρχισε αυτή η συζήτηση για την αριθμητική συμμετοχή και την ονοματολογία. Όμως, ένα κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση αναμένεται να συμμετέχει και στους ημικρατικούς που είναι βραχίονας της διακυβέρνησης.
Άρα, το θέμα είναι η ευρύτερη μορφή της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το αν θα είναι αιτία πολέμου ή όχι, εξαρτάται από την αιτιολόγηση της κάθε απόφασης, εξαρτάται, γιατί λαμβάνεται και κατά πόσο είναι πειστική. Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει κάποιες αποφάσεις και να τις απορρίψει, χωρίς να ξέρει τη λογική πίσω από αυτές, ούτε και βέβαια να ξεκινά με την προϋπόθεση ότι σίγουρα θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη, γιατί έτσι θα ξεκινά με αρνητική διάθεση.

- Κάποιοι εκτιμούν ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αντέξει την πορεία προς τη λύση του κυπριακού έτσι όπως προδιαγράφεται, γι’ αυτό και σύντομα το κόμμα θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Οπόταν, γιατί να πάρει μεγάλο κομμάτι από την πίττα των ημικρατικών;

Μ. Κ.: Πρώτα απ’ όλα, η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση έχει λήξει και δεν χρειάζεται να ξανανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο. Έχει λήξει, έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι και προϋποθέσεις, έχουν βγει αποφάσεις. Απ’ εκεί και πέρα, επειδή η σύνθεση διαφορετικών απόψεων δημιουργεί και το καλύτερο αποτέλεσμα, πιστεύω ότι υπάρχει χρησιμότητα -όχι μόνον για το ΔΗΚΟ, αλλά και για την ΕΔΕΚ- να έχουνε τη δυνατότητα αποτελεσματικής και ουσιαστικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει και τους ημικρατικούς οργανισμούς. Δεν είμαι ενήμερος για τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά ελπίζω ότι όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι συναινετική, θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και στις πρακτικές ανάγκες της διακυβέρνησης.

- Πάντως, ηγετικά στελέχη του κόμματός σας εκφράζουν συχνά σκληρή κριτική και μεγάλα παράπονα για τον πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.

Μ. Κ.: Η συχνή δημόσια παρουσίαση διαφορετικών απόψεων συζητήθηκε μετά τις ευρωεκλογές και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Δεν μπορεί να μεταφέρεται προς τα έξω μία συγκεχυμένη εικόνα των θέσεων του κόμματος. Πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος πολιτικός λόγος. Και τις θέσεις του κόμματος τις εκφράζει ο πρόεδρός του, με τη στήριξη των συλλογικών οργάνων του κόμματος και χωρίς να αποτελούν προσωπικές του απόψεις. Αυτό να το ξεκαθαρίσω. Αυτός ο εποικοδομητικός λόγος του προέδρου εκφράζει το σύνολο -και αν όχι το σύνολο- τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλογικών οργάνων.

Παραφωνία ο Κολοκασίδης…

- Ναι, αλλά ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα σας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στέλνει επιστολές που διαρρέουν στον Τύπο και στις οποίες εκφράζονται σκληρές θέσεις.

Μ. Κ.: Ε, εντάξει… Είναι κάποιες προσωπικές απόψεις, δεν μπορεί κάποιος να στερήσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να εκφράζει τις απόψεις του. Αντιλαμβάνομαι ότι ο εκπρόσωπος του κόμματός μας ήδη έχει πει ότι θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο χειρισμού τέτοιων περιπτώσεων, προσωπικών απόψεων, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα.

- Άρα συνεχίζεται το πρόβλημα, δηλαδή το αλαλούμ απόψεων στο ΔΗΚΟ…

Μ. Κ.: Όχι, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πλέον αυτό το πρόβλημα στο κόμμα. Υπάρχει μία σημαντική βελτίωση της εικόνας του κόμματος σε σύγκριση με την περίοδο που προηγήθηκε της λήψης των αποφάσεων που προαναφέραμε. Βέβαια, τίποτα δεν είναι τέλειο, κάπου - κάπου θα παρουσιάζονται κάποια ζητήματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα επιλύονται και αυτά.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:14 PM