Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Αλγερία - 28/05/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε χθες στην Αλγερία συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Mourad Medelci.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις καθώς και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του θέματος της Δυτικής Σαχάρας. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Αλγερινό ομόλογο του για την παρούσα φάση του Κυπριακού και ειδικότερα για την προσπάθεια που έχει αναληφθεί από τη νέα κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος. Τόνισε την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με σεβασμό στην πραγματική ενότητα της Κύπρου, υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές σχέσεις Κύπρου και Αλγερίας που έχουν τις καταβολές τους σε κοινούς αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία καθώς και την κοινή πορεία των δύο χωρών στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας αφού καλωσόρισε έναν ξεχωριστό φίλο, όπως είπε, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Αλγερίας και Κύπρου είναι πολύ στενές και εμπνέονται από κοινές αρχές όπως είναι ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα, την ανεξαρτησία, την εδαφική ενότητα και ακεραιότητα. Ο κ. Medelci επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Αλγερίας προς τον φίλο κυπριακό λαό και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι δύο χώρες πρέπει να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις τους τόσο με την υπογραφή του πρωτοκόλλου διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών όσο και με την επιτάχυνση της υπογραφής άλλων συμφωνιών ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Abdelaziz Belkhadem παρουσία του Αλγερινού Υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Belkhadem επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός και εξέφρασε την υποστήριξη της Αλγερίας στη νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ετοιμότητα της Αλγερίας να συνεργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πέρα από το πολιτικό επίπεδο σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Abdelaziz Bouteflika. Η συζήτηση η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν το Κυπριακό και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Λίβανο και το θέμα της Δυτικής Σαχάρας. Ο Αλγερινός Πρόεδρος με τη σειρά του επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του και υπογράμμισε ότι η Αλγερία εμμένει σταθερά στην ενότητα της Κύπρου και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ χωριστό κράτος. Ο Αλγερινός Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους δεσμούς και τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αλγερίας τόσο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την Ένωση για τη Μεσόγειο.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε όλους τους συνομιλητές του για τη σταθερή υποστήριξη της Αλγερίας στον αγώνα του κυπριακού λαού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:08:17 PM