Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ για την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου - 13/08/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του έκτατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ που συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ με αφορμή την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου διεξήχθη συζήτηση αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου και υιοθετήθηκαν σχετικά Συμπεράσματα.


Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, που παρουσίασε η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και τον εποικοδομητικό ρόλο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ και του ΟΑΣΕ. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, η συμφωνία αποτελεί επιτυχία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχουμε επιτύχει το στόχο μας για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Τώρα πρέπει να εργαστούμε ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε εχθροπραξίες στο μέλλον. «Υποστηρίζουμε την επιστροφή στο status quo ante και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για επίτευξη ειρηνικής και συνολικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού. Ο ΟΑΣΕ, σημείωσε, μπορεί να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος, εφόσον στον οργανισμό συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα, η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει την ενεργότερη δραστηριοποίηση της ΕΕ, είπε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι για να επιτύχει στο ρόλο του μεσολαβητή η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει τη μέχρι σήμερα ισοζυγισμένη και αμερόληπτη στάση της.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευαίσθητο από την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά στην προστασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας. Η Κύπρος υποστηρίζει το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:56:38 PM