Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Λουξεμβούργου - 22/12/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο κ. Asselborn έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδης.


Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, καθώς και τα ζητήματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Υπουργών.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και τις επίσημες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον ομόλογό του, συνεχάρη το Λουξεμβούργο για την παραγωγική και επιτυχή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Επιδείξατε ηγετικές ικανότητες και αποτελεσματικότητα στην καθοδήγηση της ΕΕ και των κρατών μελών της για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης, σε πνεύμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος ενημέρωσαν λεπτομερώς τον κ. Asselborn για τις τελευταίες εξελίξεις στην παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για την στήριξη του Λουξεμβούργου στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και την ευαισθησία της χώρας στις θέσεις αρχών, όπως είναι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκού κεκτημένου μετά τη λύση», τόνισε.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι με τον ομόλογό του εξέτασαν νέους τομείς πιθανής συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο είναι μικρές χώρες, με το Λουξεμβούργο να έχει πολλαπλές εμπειρίες, παράδειγμα το οποίο η Κύπρος επιθυμεί να ακολουθήσει.

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία, ο Κύπριος Υπουργός επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της Κύπρου ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κυπρογενών, για να προχωρήσει με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση θέσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το πρόβλημα της τρομοκρατίας, καθώς και τις εξελίξεις στην Συρία, την Λιβύη και την Ειρηνευτική Διαδικασία για το Μεσανατολικό.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την υποδοχή και την ενημέρωση σε διάφορα θέματα. «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα και έχω την τιμή να επαναβεβαιώσω τις άριστες, μακροχρόνιες διμερείς μας σχέσεις», είπε.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Asselborn εξέφρασε εκ νέου την πλήρη στήριξη του Λουξεμβούργου στην υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Asselborn χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών, επισημαίνοντας την ισχυρή δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για εξεύρεση μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα. «Όλοι ευχόμαστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σύντομα σε μια συνολική διευθέτηση προς το συμφέρον όλων», υπογράμμισε.

Επαναβεβαίωσε δε την πλήρη στήριξη της χώρας του για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δεδομένης της σημασίας της για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ασταθές πολιτικό κλίμα και στην οποία παρατηρείται η χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα για την ΕΕ», δήλωσε.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Asselborn είπε ότι το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι εφόσον εξευρεθεί λύση για τις πολιτικές διαφορές, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον. «Και εάν η ΕΕ εργαστεί συλλογικά, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν σταθερές λύσεις», διαμήνυσε.

Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία και υπό το φως του αποτελέσματος της πρόσφατης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου, ο κ. Asselborn χαιρέτισε την αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα στους τομείς του δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσει τη στενή σχέση με την Τουρκία σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο», τόνισε.

Τέλος, σημείωσε ότι κατά τις επαφές με Τούρκους αξιωματούχους υπενθυμίζεται συνεχώς ότι η Τουρκία μπορεί να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κληθείς να αναφέρει με ποιους πρακτικούς τρόπους θα μπορούσε η ΕΕ να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Asselborn υπογράμμισε ότι το 2016 αναμένεται να είναι πολύ σημαντική χρονιά. Πρόσθεσε ότι «όλοι στην ΕΕ είναι έτοιμοι να στηρίξουν και γνωρίζουν τη σημασία της εν εξελίξει διαδικασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουμε λύση. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι την άνοιξη θα γίνουν θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και επαναλαμβάνω ότι όλοι στην ΕΕ θα στηρίξουν αυτά τα βήματα». Συμπλήρωσε δε ότι από τις επαφές του στο νησί διαφαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά και δυσκολίες, όπως στα ζητήματα των περιουσιών και των εγγυήσεων. Ωστόσο, υπάρχει η πολιτική βούληση και μπορεί να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, είπε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ήδη πρακτικά μέσω του Απεσταλμένου του κ. Juncker και άλλων εκπροσώπων της Επιτροπής.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν αναμένει λύση μέχρι την άνοιξη του 2016, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου είπε ότι εκείνο που αναμένει είναι να γίνουν σημαντικά βήματα μέχρι την άνοιξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα θα έχουν λυθεί μέχρι τότε. Υπογράμμισε ακόμα ότι, από την μέχρι τώρα εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, δεν συνίσταται να τίθενται χρονοδιαγράμματα.

Σε ερώτηση εάν η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίνεται επιτυχής ή όχι, ο κ. Asselborn τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων απέτυχε. Μέχρι αυτήν τη στιγμή. Αλλά πιστεύω ότι στην Προεδρία μας πάντοτε αντιμετωπίζαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα ως πακέτο: Υπάρχει η επανεγκατάσταση, η μετεγκατάσταση, ο έλεγχος των συνόρων, η επιστροφή, κτλ. Σε μερικές πτυχές υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Αποφασίσαμε έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνω. Η μετεγκατάσταση ήταν ευκολότερη, διότι είναι ευκολότερο να δέχεσαι ανθρώπους. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόσουμε τάχιστα την εισήγηση της Επιτροπής της 15ης Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερο FRONTEX για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας. Ο έλεγχος των συνόρων δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Ιταλίας· είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε με ευρωπαϊκά μέσα. Οι επιστροφές θα παραμείνουν το δυσκολότερο κομμάτι του προβλήματος».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:04 PM