Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αρμενία - 05/04/2012


Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη εργασίας της Yπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην Αρμενία, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 4 Απριλίου.


Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πολιτικής Διακήρυξης των δύο Κυβερνήσεων που υπεγράφη στη Λευκωσία από τους Προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Serzh Sargsyan τον Ιανουάριο του 2011 και η οποία προνοεί εντατικοποίηση των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανασκόπηση του πλαισίου συνεργασίας και την προώθηση νέων τομέων συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών.

Κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία η δρ Μαρκουλλή είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό της κ. Edward Nalbandian, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν εκατέρωθεν για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των άριστων διμερών σχέσεων. Η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε τον ομόλογο της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για θέματα που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο κ. Nalbandian προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αρμενίας και θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως η Αραβική Άνοιξη και η παρούσα κατάσταση στον Καύκασο.

Ακολούθησε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν πως οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στις στέρεες βάσεις των ιστορικών δεσμών που διαχρονικά έχουν καλλιεργηθεί μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Χαιρέτισαν επίσης το γεγονός της ανταλλαγής επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πρακτικών τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης του διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας, όπως καταδεικνύεται από την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στο Ερεβάν, την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αρμενία τον Ιούλιο του 2009 και του Προέδρου της Αρμενίας στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011.

Ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θερμή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας για συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προνοεί την ανταλλαγή επισκέψεων, διοργάνωση σεμιναρίων και μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα που άπτονται των σχέσεων Αρμενίας – ΕΕ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η δρ Μαρκουλλή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Tigran Sargsyan. Στις συναντήσεις έγινε μνεία της ιδιαίτερα ενεργού αρμενικής κοινότητας και του θετικού ρόλου που διαδραματίζει στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

Κατά την παραμονή της στο Ερεβάν η κα Υπουργός επισκέφθηκε το μνημείο της Αρμενικής γενοκτονίας, όπου κατέθεσε στεφάνι και προέβη σε συμβολική δεντροφύτευση εις μνήμην των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε το 1982.

Η δρ Μαρκουλλή είχε επίσης συνάντηση με τον Ανώτατο Πατριάρχη της Αρμενίας Karekin II, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, ενώ συζητήθηκαν και θέματα καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας. Έδωσε επίσης διάλεξη με θέμα το Κυπριακό στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας και παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ArmNews.

H δρ Μαρκουλλή αναχώρησε σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ουζμπεκιστάν.
Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:05:10 PM