Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού
- 31/10/2013Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.


Στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκε η συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα Αποδήμων. Με το πέρας της συνάντησης, οι κ.κ. Κασουλίδης και Γεροντόπουλος υπέγραψαν το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας στοχεύει στην ενίσχυση του συντονισμού των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα Αποδήμων, έχοντας ως σκοπό την εξοικονόμηση οικονομικών και τεχνικών μέσων καθώς και την αξιοποίηση της Ομογένειας στην προβολή των εθνικών θέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Έλληνα Υφυπουργό, με τον οποίο όπως σημείωσε είχε την ευκαιρία να συζητήσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν στο έργο και στη δράση των Υπηρεσιών Αποδήμων των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Γεροντόπουλο για τις προσπάθειες που γίνονται για να συμφωνηθεί η κοινή διακήρυξη των ηγετών των δυο κοινοτήτων, που θα συμβάλει στην προώθηση και περαιτέρω εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, τον ενημέρωσε για τις άλλες υποστηρικτικές προσπάθειες που επιθυμεί να προωθήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Ευχαρίστησε παράλληλά την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή στις συνομιλίες, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή να μπορέσει να συναντήσει, σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Κ. Υπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση στην Τουρκία θα είναι καταλυτική στις προσπάθειες για θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες. Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι που επιδιώκαμε για πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και η δημιουργία ενός αυτόματου συντονισμού δράσεων σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί βασικό στόχο της κυπριακής κυβέρνησης. «Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και το Πρόγραμμα Συνεργασίας που μόλις υπογράψαμε, το οποίο θα συμβάλει στην στήριξη των οργανωτικών δομών του Απόδημου Ελληνισμού, ενώ θα ενισχύσει τη συνεργασία σε μια πλειάδα τομέων, με έμφαση στους τομείς της παιδείας, της τέχνης και του πολιτισμού».

Αναφερόμενος στο βαρυσήμαντο ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού στην ιδιαίτερη περίοδο που διάγουμε, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στην περαιτέρω και συμπληρωματική προώθηση των εθνικών θέσεων καθίσταται σημαντική και αναγκαία. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας θα αποτελέσει την απαρχή μιας ολοκληρωμένης και πιο αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, προς όφελος των απανταχού αποδήμων, αλλά και του Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για τη φιλοξενία, σημειώνοντας ότι με είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κατέδειξε την ταύτιση απόψεων σε όλους τους τομείς, «ιδιαιτέρως τώρα που το Κυπριακό μπαίνει σε μια καινούρια φάση»

Όπως υποστήριξε ο κ. Γεροντόπουλος, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει ελεύθερη και ενωμένη, στην βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στη σημασία της σημερινής Συμφωνίας, ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι σημειολογικά δίνει την αίσθηση ότι «προχωρούμε μαζί». Σημείωσε δε ότι η χρησιμότητα του Προγράμματος Συνεργασίας είναι προφανής, αφού υπογραμμίζει τη σημασία συντονισμού της πολιτικής των δύο κυβερνήσεων σε θέματα που άπτονται του Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα, όπως ανέφερε, προβλέπει την ανάπτυξη κοινών δράσεων και ενεργειών, με στόχο τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Αποδήμων, καθώς και την αξιοποίηση του ευρύτερου δυναμικού της ελληνικής Διασποράς προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία επί της κοινής δήλωσης των δύο διαπραγματευτών για το Κυπριακό και το πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να προεξοφλήσει πόσος χρόνος χρειάζεται για την κατάληξη συμφωνίας πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών. Υπογράμμισε δε τη μεγάλη σημασία που ενέχει το ξεκαθάρισμα αυτών των θεμάτων, προτού πραγματοποιηθεί η συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πενιχρά αποτελέσματα που παρήγαγε η προηγούμενη περίοδος όπου συνομιλητής ήταν ο κ. Έρογλου. Ο κ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν δεν ξεκαθαρίζεις αυτά τα θέματα, στο τέλος δεν μπορείς να καταλήξεις όταν ο ένας κοιτάζει την Ανατολή και ο άλλος τη Δύση».

Σε ερώτηση σχετικά με την μετάβαση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Ελλάδα.

Σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για αμερικανικές παρακολουθήσεις, ο κ. Γεροντόπουλος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό, εκφράζοντας την άποψη ότι όλοι μας θα πρέπει να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα ότι κανείς δεν μας παρακολουθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου έθεσε το αίτημα την ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο συντονισμένη προσπάθεια άντλησης πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των δύο Μητροπολιτών. Όπως τόνισε δεν υπάρχει ακόμα κάποια πληροφόρηση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:47:14 PM