Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο ΡΙΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - 07/03/2014


Ερώτηση: Φαίνεται ότι ήταν μια επίπονη διαδικασία η κατάληξη για την Ουκρανία, χθες, στη Σύνοδο Κορυφής. Οι αναλυτές παρατηρούν για άλλη μια φορά ότι σε αυτό το μεγάλο ζήτημα, σε άλλη μια διεθνή κρίση, η Ευρώπη δυσκολεύεται να αντιδράσει άμεσα και να καταλήξει και σε κοινή θέση.


Υπουργός Εξωτερικών: Το θέμα της Ουκρανίας δεν είναι εύκολο θέμα για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν μπορεί επίσης να λεχθεί ότι η σημασία αυτής της τραγικής εξέλιξης, όσον αφορά τις επιδράσεις, είναι η ίδια στην κάθε χώρα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, διαφορετικά αντιδρούν, και δικαιολογημένα ίσως, οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία, διαφορετικά η Γερμανία και η Γαλλία, διαφορετικά και εμείς ως Κύπρος. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η εξέλιξη ούτε για εμάς ούτε για πολλά άλλα κράτη μέλη.

Ερώτηση: Έχουν διαμορφωθεί ήδη δύο μεγάλες ομάδες, η μία με συμμετοχή των Βαλτικών Χωρών και της Πολωνίας αλλά με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία. Τι τις ενώνει αυτές τις χώρες; Και τι ενώνει από την άλλη τη Γαλλία και άλλες χώρες;

Υπουργός Εξωτερικών:. Τα θέματα αυτά έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή τους και οφείλονται στην ιστορία αυτών των χωρών και στις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ερώτηση: Άρα αδίκως επικρίνεται η Ευρώπη ότι θα έπρεπε ήδη να είναι σε θέση να έχει μία εξωτερική πολιτική και τοποθετήσεις. Όπως είναι η Ευρώπη δεν θα μπορούσε...

Υπουργός Εξωτερικών: Πρέπει να τα έχει όλα αυτά αλλά οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Η ΕΕ πήρε ομόφωνες αποφάσεις, τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα, όσο και τώρα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Οι αποφάσεις είναι εκεί. Θα έλεγα ότι η ΕΕ έλαβε οδυνηρές αποφάσεις, καθώς η διαμάχη μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας από τη μία και μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ από την άλλη, δεν είναι χωρίς οικονομικές συνέπειες. Οι εξελίξεις θα ήταν άκρως καλύτερες εάν δεν δημιουργούνταν τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία.

Και θέλω να εξηγήσω ότι η απόφαση όσον αφορά τον διάλογο για τις θεωρήσεις διαβατηρίων, αποτελεί ένα διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, με τελικό στόχο την οριστική κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων εκατέρωθεν. Το μέτρο που έχει ληφθεί από την ΕΕ είναι το πάγωμα αυτού του διαλόγου. Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, όπου μέσω κάποιων μηχανισμών Ρώσοι τουρίστες-επισκέπτες παίρνουν θεωρήσεις και έρχονται για παράδειγμα στην Κύπρο. Όταν καταλήξει αυτός ο διάλογος θα διευκολύνει την παρούσα κατάσταση, αλλά ακόμη η παρούσα κατάσταση δεν έχει επηρεαστεί.

Ερώτηση: Εμείς έχουμε φροντίσει και έχουμε κάνει αυτό τον μηχανισμό μεταξύ των δύο χωρών πολύ πιο αποτελεσματικό για την έκδοση βίζας μόνο.

Υπουργός Εξωτερικών: Και δεν είμαστε οι μόνοι. Είναι και άλλες χώρες όπως η Ισπανία. Χώρες οι οποίες ήθελαν πολύ περισσότερο από άλλες αυτός ο διάλογος να προχωρήσει και να ευοδωθεί. Η Ρωσία είναι οικονομικός μας εταίρος και δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης ή διακοπής των οικονομικών σχέσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ και Ρωσίας. Αν προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα, αναφέρονται σε στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν πρόσωπα. Στην Ουκρανία τουλάχιστον, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή αφορούν πρόσωπα.

Ερώτηση: Για τον κατάλογο των 18 ατόμων λέτε...

Υπουργός Εξωτερικών: Μάλιστα. Είναι 18 πρόσωπα που συνδέονται με το καθεστώς Γιανουκόβιτς και για τους οποίους υπάρχει εύλογη υποψία ότι υπεξαίρεσαν χρήματα τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, στους πολίτες της Ουκρανίας και πρέπει να επιστραφούν.

Ερώτηση: Μήπως κάποιος από αυτούς τους 18 εντοπίζεται στην Κύπρο, με καταθέσεις;

Υπουργός Εξωτερικών: Σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας και της ΜΟΚΑΣ, για να διερευνηθεί εάν κάποιο από αυτά τα άτομα εντοπίζεται στην Κύπρο. Η υποψία είναι για μία ή δύο περιπτώσεις. Εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με την απόφαση της ΕΕ. Εξάλλου εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα πρέπει να κατακριθούμε ότι είμαστε κλεπταποδόχοι. Ωστόσο, δεν θα είναι μια αυθαίρετη πράξη, αλλά κάτι που θα γίνει μέσα από δικαστικές διαδικασίες και θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία της φυσικής δικαιοσύνης.

Ερώτηση: Με την απόφαση όμως, θα παγώσουν αυτοί οι λογαριασμοί.

Υπουργός Εξωτερικών: Μα εμάς είναι παγωμένοι ήδη όλοι οι λογαριασμοί.

Ερώτηση: Υπάρχουν όμως και οι πολιτικές επιπτώσεις. Και τα μηνύματα που δίνονται από όλη αυτή την ιστορία με την απόσχιση, την αυτονόμηση, την ανεξαρτησία της Κριμαίας, την προσάρτηση στη Ρωσία. Δεν ξέρουμε ακόμη πού θα καταλήξει το θέμα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός Εξωτερικών: Τα θέματα είναι δύο: η περίπτωση της Κριμαίας και η εξάπλωση σε άλλες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας. Αν υπάρξει ουσιαστική επέκταση σε αυτές τις περιοχές θα είναι πολύ άσχημη η εξέλιξη. Εμείς επιθυμούμε να δούμε μια συμφιλίωση και αδελφοσύνη μεταξύ όλων των Ουκρανών, είτε είναι ουκρανόφωνοι είτε είναι ρωσόφωνοι. Επιθυμούμε να δούμε τις διαφορές τους να επιλύονται μέσω του διαλόγου, της διπλωματικής οδού, η οποία προσφέρεται μέσω διεθνών οργανισμών όπως είναι ο ΟΑΣΕ, ακόμα και η αποστολή παρατηρητών. Πιστεύουμε ότι αυτό θα εκτονώσει την κρίση και θα επαναφέρει τα θέματα στην ομαλότητα.

Για μας η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου είναι η κυβέρνηση, διότι δεν είναι εμείς που θα κρίνουμε τη συνταγματικότητα ή όχι. Η συνταγματικότητα θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ουκρανίας. Ευχή και ελπίδα μας είναι η αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων όσον αφορά την Κριμαία, που θα έχουν επίπτωση στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Η Κύπρος σαν χώρα που έχει υποστεί και η ίδια επίθεση στην δική της εδαφική της ακεραιότητα δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει αυτή τη θέση.

Ερώτηση: Πρακτικά αυτή η κρίση που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας γιατί μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη ολόκληρη και τις σχέσεις με τις Η.Π.Α., δημιουργεί ίσως κάποιες καθυστερήσεις στο Κυπριακό; Επειδή και οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι αυτές που είναι. Ήταν για χρόνια στήριγμά μας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχει κίνδυνος; Και θα πρέπει ως μικρή χώρα εμείς να προσέξουμε ποια στάση θα κρατήσουμε;

Υπουργός Εξωτερικών: Η Κύπρος, σαν μικρή χώρα και σαν χώρα που γεωγραφικά δεν ευρίσκεται σε εγγύτητα, στο θέμα της κρίσης της Ουκρανίας κρατάει πολύ χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους. Δεν παραβιάζουμε τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ. Από την άλλη, η κρίση στην Ουκρανία είναι η σοβαρότερη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εάν οτιδήποτε ξεφύγει του ελέγχου, μπορεί να δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, μέχρι και την επάνοδο του ψυχρού πολέμου, την οποία κανένας δεν επιθυμεί, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η προσοχή αυτές τις μέρες είναι στραμμένη προς τα εκεί, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να πρυτανεύσουν, αυτό δείχνουν οι τελευταίες μέρες ότι γίνεται, με την ελπίδα να εκτονωθεί η κατάσταση και να υπάρξει λύση. Όμως, είναι γεγονός ότι πριν ξεσπάσει αυτή η κρίση, η παγκόσμια προσοχή δεν ήταν στην Κύπρο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η Κύπρος εκεί κατάφερε να θεωρείται ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας. Τώρα η ανατολική Μεσόγειος μπήκε σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο καιρό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:49:19 PM