Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας - 11/04/2008


Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα εργαστεί για την επιτυχή υλοποίηση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού προς τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας κ. Jean-Pierre Jouyet, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στη νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Γάλλο Υφυπουργό, την οποία ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «με μεγάλη χαρά είχα συνάντηση με τον Υφυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Γαλλίας, για να συζητήσουμε, κατά κύριο λόγο, τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας και άλλα διμερή θέματα είτε μεταξύ Γαλλίας – Κύπρου είτε μεταξύ ΕΕ – Κύπρου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, αυτό κάνει πολύ ευχάριστη τη συζήτηση μας, ούτε διαφωνία στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, αντίθετα, τις υποστηρίζουμε και έχουμε διαβεβαιώσει ότι θα δουλέψουμε με τη Γαλλία για την επιτυχία αυτών των προτεραιοτήτων». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι κατά τη συνάντησή τους αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι συζήτησαν, επίσης, «τα θέματα που εκκρεμούν ή κάποιες διαφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και η πρόθεσή μας είναι να βρεθούν λύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Από πλευράς του ο Γάλλος Υφυπουργός, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι κατά τη συνάντηση «έχω αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας – Κύπρου και Ευρώπης είναι εξαιρετικές και ότι η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία, η οποία έχει ξεκινήσει μετά την εκλογή του κ. Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και έχουμε τονίσει ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή τη διαδικασία».

Είπε ακόμη ότι «κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου, η γαλλική προεδρία θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα παρακολουθούμε την πρόοδο της».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, ο Γάλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές, στην ενέργεια, στη μετανάστευση, στην άμυνα και σε θέματα γεωργίας.

Πρόσθεσε ότι «άλλα θέματα που έχουμε συζητήσει είναι η στήριξη για τη δημιουργία της Ευρωμεσογειακής Ένωσης».

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της γαλλικής προεδρίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφόσον η τελευταία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο Γάλλος Υφυπουργός είπε ότι «ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει εκφραστεί με μεγάλη σαφήνεια επί του θέματος. Δεν πρόκειται η Τουρκία να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ αν δεν αναγνωρίσει ένα μέλος της ΕΕ. Εμείς θα συνεχίσουμε ως γαλλική προεδρία να εκτελούμε το δικό μας καθήκον, δηλαδή να ανοίξουμε τα δύο κεφάλαια τα οποία έχουν προβλεφθεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων μας στην ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο Κυπριακό, ο κ. Jouyet είπε ότι «σίγουρα η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο, όμως, επαφίεται στους Κυπρίους να συμφωνήσουν και πάντοτε με βάση την ΕΕ και μέσα από τους κανονισμούς της. Η γαλλική προεδρία θα είναι εδώ για να βοηθήσει», κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:40 PM