Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας - 15/06/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Λιθουανό ομόλογό της κ. Audronious Ažubalis, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Μετά από κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κα Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά να καλωσορίζω τον φίλο μου Audronious Ažubalis από τη Λιθουανία, μια χώρα με την οποία έχουμε πολύ στενές σχέσεις και είμαστε εταίροι στην ΕΕ. Αλλά έχω και έναν ακόμη ιδιαίτερο λόγο να καλωσορίζω τον Audronious, καθώς τη δεκαετία του 90 διετέλεσα Πρέσβης της Κύπρου στη Δημοκρατία της Λιθουανίας και παρακολουθούσα με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις αξιοσημείωτες εξελίξεις στη χώρα. Και φυσικά συνεχίζω να τις παρακολουθώ.

Είναι μια χώρα που παρά το μεσαίο μέγεθός της κατάφερε σε μερικά μόνο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα όσον αφορά την οικονομία. Η οικονομική ανάπτυξη για φέτος αγγίζει ρυθμό της τάξης του 5%. Αυτά είναι πραγματικά επιτεύγματα.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε διμερή θέματα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε με μεγαλύτερο ζήλο και να καταβάλουμε πρόσθετες προσπάθειες για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες στις διμερείς μας σχέσεις. Έχω δεσμευθεί ότι θα επισκεφθώ το Βίλνιους και τη Λιθουανία, αφού κάνουμε την κατ’ οίκον εργασία μας και προσδιορίσουμε κάποιους τομείς κοινού ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ενίσχυση των σχέσεών μας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών και να του παρουσιάσω κάποιες από τις προτεραιότητές μας [της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ]. Συζητήσαμε επίσης όλα τα θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα και τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την έρευνα και την μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, αναφερθήκαμε σε θέματα γειτονίας, και συγκεκριμένα τη Νότια Γειτονία, όπου βεβαίως λαμβάνουν χώραν κρίσιμες εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε επαφή, βεβαίως, και κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών και θα συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας στον μέγιστο βαθμό».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στην Κύπρο και χαρακτήρισε την επίσκεψή του ιστορική, καθώς είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας που επισκέπτεται την Κύπρο.

Ο κ. Ažubalis δήλωσε: «Η Κύπρος και η Λιθουανία έχουν πολλές ομοιότητες και έχουμε να περάσουμε πολύ δύσκολες εξετάσεις προεδρεύοντας της ΕΕ. Η Κύπρος θα προεδρεύσει σε λίγες εβδομάδες και η Λιθουανία μετά από ένα χρόνο.

Μοιάζουμε επίσης και στο ότι βρισκόμαστε στα δύο άκρα της ΕΕ: Η Κύπρος στα νότια σύνορα και εμείς στα ανατολικά. Επομένως, μιλήσαμε για τις προτεραιότητες της γειτονίας μας και συμφωνούμε ότι τώρα πρέπει να δώσουμε πολλή προσοχή σε αυτό το μέρος του κόσμου και πρέπει να βρούμε μια κοινή, ομόφωνη και συνετή θέση και πολιτική σχετικά με αυτή την περιοχή. Διότι αν δεν ανταποκριθούμε με τον ορθό τρόπο, μπορεί να έχουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγει η ΕΕ με κάθε δυνατό μέσο. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η προτεραιότητά μας όταν θα προεδρεύουμε της ΕΕ θα είναι επίσης η Πολιτική Γειτονίας, αλλά θα εστιάσουμε στην Ανατολή, η οποία είναι επίσης μια περιοχή με πολλές προκλήσεις, διαφορετική, που όμως εξακολουθεί να χρειάζεται πολλή προσοχή και προσπάθεια για να επέλθουν αλλαγές, η δημοκρατία και η σταθερότητα.

Επιπλέον, μοιραζόμαστε τις ίδιες προκλήσεις στην ενεργειακή ασφάλεια. Με την ομόλογό μου συζητήσαμε για τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας. Επειδή πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλες τις περιοχές που συνορεύουν με αυτήν. Διότι πιστεύω ότι είμαστε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, αλλά υπέρ της ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε: «Βεβαίως, οι κρίσεις ποτέ δεν ρωτάνε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή, απλώς προκύπτουν. Ωστόσο η Λιθουανία προωθεί μια πολιτική της οποίας η επιτυχία διαφαίνεται από τα αποτελέσματά της. Διότι, μετά τις κρίσεις του 2008 και του 2009, η Λιθουανία υιοθέτησε μια πολύ δυναμική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και εφάρμοσε αυστηρά μέτρα λιτότητας, και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Τον περασμένο χρόνο το ΑΕΠ μας αυξήθηκε κατά 5,6% και φέτος αναμένουμε περίπου 3% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά πολύ, περίπου 29%, τον περασμένο χρόνο. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μας».

Επιπλέον, ο κ. Ažubalis, μεταξύ άλλων, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένες και σημείωσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει εάν θέλουμε να έχουμε υγιείς οικονομίες. «Πρώτα απ΄όλα πρέπει να δημιουργήσουμε μια γερή βάση για ανάπτυξη. Και μια γερή βάση σημαίνει μια πολύ υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Δεν πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα από αυτά που κερδίζεις», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:35 PM