Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη Συρία - 31/08/2013


Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία της για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία σε βάρος αμάχων πολιτών και μάλιστα παιδιών του φίλου Συριακού λαού. Η αντίδραση της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν αυτό συμβαίνει σε τέτοια εγγύτητα με τη χώρα μας. Η απώλεια 1429 ζωών μεταξύ των οποίων και 426 παιδιών στο τελευταίο χτύπημα στη Δαμασκό αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάζεται ανεπιφύλακτα. Μια τέτοια ειδεχθής πράξη δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες.


Το ότι μια τέτοια χρήση έλαβε χώρα δεν χωρεί αμφιβολία. Οι όροι εντολής προς την διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό της υπόλογης πλευράς. Το Συριακό καθεστώς ελέγχεται για το γεγονός ότι παράγει, αποθηκεύει και είναι σε θέση να χρησιμοποιεί μείγματα τέτοιων όπλων κατά παράβαση του διεθνούς εθιμικού και ανθρωπιστικού νόμου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα. Αν έγκαιρα προχωρούσε στην καταστροφή τέτοιων όπλων ενώπιον παρατηρητών των αρμοδίων διεθνών οργανισμών δεν θα είχε σήμερα την ανάγκη να φέρει το βάρος της απόδειξης ότι δεν ευθύνεται για την τελευταία μαζική χρήση τους.

Ό,τι και να συμβεί, η διαδικασία της Γενεύης 2 πρέπει να περιφρουρηθεί προς αναζήτηση πολιτικής λύσης του γενικότερου προβλήματος.

Η Κύπρος σαν χώρα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη σαν καταφύγιο, αν χρειαστεί, για την εκκένωση υπηκόων φίλων χωρών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτή την ιδιότητα της θέλει να περιφρουρήσει και προς τούτο έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το έδαφος της δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο επίθεσης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:50 PM