Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κρίση στην περιοχή του Καυκάσου, στις Βρυξέλλες - 01/09/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε σήμερα, στις Βρυξέλλες, στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ για να εξετάσει την κρίση στην περιοχή του Καυκάσου. Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Σε παρεμβασή του ο Πρόεδρος Χριστοφιάς συνεχάρη τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Νικολά Σαρκοζί, για την ανάληψη πρωτοβουλιών που κατέστησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστή στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στην περιοχή του Καυκάσου.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις πρόσφατες εξελίξεις και υπογράμμισε την ανάγκη για ειρηνική επίλυση, μέσω διαπραγματεύσεων, των διεθνών διαφορών. «Η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται σταθερά και με συνέπεια, όπως έπραξε άλλωστε και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, υπέρ του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

«Οι αρχές αυτές», πρόσθεσε, «πρέπει να τυγχάνουν πλήρους σεβασμού χωρίς εξαιρέσεις και ειδικές περιπτώσεις, χωρίς εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών. Με βάση τις θέσεις αρχής που πάντα τηρούμε, υποστηρίζουμε το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες εφαρμογής της συμφωνίας των 6-Σημείων, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλάβει ένα σοβαρό και υπεύθυνο ρόλο, ενεργώντας με συνέπεια μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων που τίθενται από τη διεθνή κοινότητα. Επιβάλλεται, τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την αντικειμενικότητά της.

Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή άμεση προτεραιότητα αποτελεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς των επηρεαζόμενων περιοχών, χωρίς πολιτικοποίησή της, με διατήρηση μιας σφαιρικής προσέγγισης. «Η Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί ως μια οντότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες αυτές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν πρέπει η ΕΕ να απομονώσει τη Ρωσία ή να βρεθεί σε μια κατάσταση σκληρής αντιπαράθεσης μαζί της και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε διακοπή στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία θα περιορίσει τις δυνατότητες της Ένωσης να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Ρωσία για αντιμετώπιση πολλών διεθνών προκλήσεων. Μόνο μέσω σοβαρού διαλόγου και εποικοδομητικής εμπλοκής, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, μπορούμε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αντιμετωπίσουμε με ικανοποιητικό τρόπο τις υφιστάμενες προκλήσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την ανάγκη για συνετή και ισορροπημένη αντίδραση του Συμβουλίου της ΕΕ, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την αξιοπιστία της και την προσήλωσή της σε αρχές και αξίες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:36 PM